Speklappen invriezen
Invriezen

Speklappen invriezen

Speklappen invriezen is een slimme manier om vlees lang vers te houden zonder dat je dagelijks naar de slager hoeft. Of je ze nu in de aanbieding koopt of zelf snijdt van een groter stuk buikspek, met een goede werkwijze kun je ze prima invriezen zonder smaakverlies. In deze tekst laat ik je stap voor stap zien hoe je dat doet.

We nemen niet alleen het invriezen zelf onder de loep, maar ook hoe je ze goed kunt verpakken, ontdooien en bereiden. Daarnaast geef ik een heerlijk basisrecept voor speklappen uit de pan én vijf ideeën om ze naar je eigen smaak aan te passen.

klein

Hoe speklappen invriezen?

Speklappen invriezen begint bij vers vlees. Koop het liefst speklappen die net gesneden zijn, met een mooie verdeling tussen vet en vlees. Je kunt ze rauw invriezen, of al gebakken, afhankelijk van wat je zelf het prettigst vindt. Zorg dat je ze binnen twee dagen na aankoop invriest. Verpak ze per portie, zodat je later niet meer hoeft te ontdooien dan je nodig hebt. Vacumeren is ideaal, maar goed verpakt in diepvrieszakken of bakjes met zo min mogelijk lucht werkt ook prima. Zet altijd de datum op de verpakking, dan weet je hoelang ze nog houdbaar zijn.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Vriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 10 minuten
Gang Vlees
Keuken Nederland
Porties 1 Portie
calorieën 540 kcal

Benodigdheden

  • Keukenpapier
  • Vershoudfolie of diepvrieszakjes
  • Eventueel een vacuümapparaat met zakken
  • Een alcoholvrije stift of label voor de datum

Ingrediënten
  

  • 500 gram tot 1000 gram verse speklappen

Bereiding
 

1. Speklappen voorbereiden

  • Dep de speklappen droog met keukenpapier. Dit voorkomt dat er ijskristallen ontstaan in de vriezer, wat de structuur kan aantasten.

2. Verpakken per portie

  • Wikkel de speklappen afzonderlijk in vershoudfolie of leg ze los van elkaar in een diepvrieszak. Wil je ze makkelijk los van elkaar kunnen pakken? Leg dan eerst een vel bakpapier tussen elke lap.
  • Hoe minder lucht, hoe beter. Lucht veroorzaakt vriesbrand. Gebruik bij voorkeur een vacuümapparaat. Heb je die niet, druk dan zoveel mogelijk lucht uit de zak voordat je hem sluit.

3. Labelen en invriezen

  • Schrijf de datum van invriezen op het zakje of bakje. Leg de speklappen in het koudste deel van je vriezer. Dat is meestal achterin, tegen de wand.
Trefwoord Speklappen invriezen

Hoelang zijn ingevroren speklappen houdbaar?

Rauwe speklappen zijn in de vriezer bij -18 graden Celsius tot wel zes maanden houdbaar. Bak je ze eerst en vries je ze daarna in, dan blijft de kwaliteit het beste tot ongeveer drie maanden.

Let altijd op tekenen van vriesbrand: witte, uitgedroogde plekjes. Die kun je wegsnijden, maar voorkomen is beter door goed te verpakken.

Vijf variaties en aanpassingen

Gegaard in de oven

Bak ze kort aan en gaar ze dan in de oven op 140 graden Celsius in een ovenschaal met wat ui en appel erbij.

Oosters gekruid

Marineer de speklappen voor het bakken in sojasaus, knoflook, gember en een beetje honing.

Met mosterd en honing

Bestrijk ze voor het bakken met grove mosterd en een likje honing.

Knoflook en rozemarijn

Wrijf ze in met geperste knoflook en verse rozemarijn voor een mediterraan tintje.

Pittig met sambal

Meng sambal, ketjap en een beetje azijn tot een marinade en laat de speklappen hierin een uurtje rusten.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept