Pruimensap maken is iets wat je ooit gewoon eens moet proberen. Als je verse, rijpe pruimen in huis hebt, ruikt het hele huis al snel naar zomer. Zelf sap maken is niet alleen lekker, het is ook een manier om je oogst goed te gebruiken of gewoon een grote zak pruimen uit de aanbieding nuttig te maken. En geloof me, je proeft het verschil met gekocht sap meteen.
Wat ik zelf zo fijn vind aan dit soort sappen, is dat je weet wat erin zit. Geen overbodige suikers of gekke toevoegingen, alleen pure pruimen, een beetje water, en wat liefde voor het vak. Je hoeft er geen machines voor te hebben. Met een pan, een zeef en een beetje geduld kom je al een heel eind.

Hoe pruimensap maken?
Benodigdheden
- Grote kookpan
- Houten lepel
- Zeef of schone passeerdoek
- Trechter
- Flessen van glas met goed sluitende dop of schroefdeksel
- Eventueel een soeplepel
Ingrediënten
- 2 kilogram rijpe pruimen
- 600 milliliter water
- Eventueel 50 tot 100 gram kristalsuiker naar smaak
Bereiding
1. Voorbereiding
- Was eerst de pruimen onder koud stromend water. Haal daarna de steeltjes eraf en snijd ze doormidden om de pit te verwijderen. Het ontpitten kun je ook later doen, maar ik vind het praktischer om ze meteen te halveren.
2. Sap maken
- Doe de schoongemaakte pruimen in een ruime pan en voeg het water toe. Zet het vuur middelhoog en breng alles langzaam aan de kook. Roer af en toe door, zodat niets aanbrandt op de bodem. Laat de pruimen daarna ongeveer twintig tot dertig minuten zachtjes koken, tot ze helemaal uit elkaar vallen.
- Zet een ruime kom klaar met een fijne zeef of een passeerdoek erin. Giet de warme massa hierin en laat het sap rustig uitlekken. Als je een doek gebruikt, kun je die ook voorzichtig uitwringen om extra sap te krijgen. Druk bij gebruik van een zeef met een lepel zachtjes op de pulp om het meeste vocht eruit te halen.
- Giet het heldere sap terug in een schone pan. Proef het sap en voeg eventueel wat suiker toe als je het wat zoeter wilt. Breng het sap opnieuw aan de kook en laat het een paar minuten doorkoken. Intussen steriliseer je de flessen. Dat doe je door ze vijf minuten uit te koken of goed te spoelen met kokend water.
- Gebruik een trechter om het hete sap in de warme, schone flessen te gieten. Sluit ze direct goed af. Je kunt ervoor kiezen om de flessen even ondersteboven te zetten, zodat de deksels zich goed vacuüm trekken. Dat is optioneel, maar het kan helpen om de houdbaarheid iets te verlengen.
- Laat de flessen afkoelen op een doek of houten plank, zodat het glas geen schrik krijgt van een koude ondergrond. Als de flessen zijn afgekoeld, kun je ze koel en donker bewaren.
Hoelang is pruimensap houdbaar?
Zelfgemaakt pruimensap dat heet in schone flessen is gegoten en goed afgesloten is, blijft in een koele berging of kelder tot zes maanden goed. Zorg dat de flessen uit de zon staan. Na openen moet je de fles in de koelkast zetten en binnen vijf tot zeven dagen opmaken. Je proeft vanzelf of het sap nog fris is. Ruikt het zurig of smaakt het vreemd, dan niet meer gebruiken.
Vijf variaties en aanpassingen
Appelsap
Vervang een deel van het water door appelsap voor een zachtere, iets zoetere smaak
Kaneelstokje
Voeg tijdens het koken een kaneelstokje toe voor een warme, kruidige toon
Verse munt
Gebruik een klein handje verse munt in de pan en zeef die er daarna weer uit voor een frisse nasmaak
Langer inkoken
Laat het sap wat langer inkoken, zodat het meer op een siroop gaat lijken die je later kunt verdunnen
Citroensap
Doe een scheutje citroensap bij het eindproduct voor een frissere en iets langere houdbaarheid

Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.