Provençaalse kruiden maken doe ik zelf het liefst thuis in mijn eigen keuken, omdat het ontzettend eenvoudig is en bovendien veel lekkerder smaakt dan de variant uit de supermarkt. Misschien heb je het zelf ook wel eens ervaren; een kant-en-klaar kruidenmengsel kan best aardig smaken, maar er mist vaak nét die heerlijke geur en dat volle aroma van verse kruiden. Zelf Provençaalse kruiden maken geeft je de kans om precies de juiste balans te vinden tussen tijm, oregano, rozemarijn en andere mediterrane kruiden. Het eindresultaat is een geurige mix die perfect past bij talloze gerechten, van gebakken aardappeltjes tot gegrilde groenten en kip.
Het mooie van je eigen Provençaalse kruiden maken is dat je precies kunt aanpassen wat jij lekker vindt. Ben je gek op rozemarijn? Dan voeg je daar wat meer van toe. Houd je juist wat minder van tijm? Dan gebruik je er wat minder van. Dit recept is daarom een basismengsel dat iedereen makkelijk kan bereiden, en waarmee je snel je eigen draai kunt geven aan je gerechten. Bovendien scheelt het natuurlijk ook geld, zeker als je regelmatig kookt. Ik ben ervan overtuigd dat als je dit eenmaal zelf hebt gemaakt, je nooit meer teruggaat naar die kruidenmixen uit de winkel.

Hoe Provençaalse kruiden maken?
Benodigdheden
- 1 grote glazen kom
- 1 Houten lepel
- 1 luchtdichte glazen pot of kruidenpotje met afsluitbaar deksel
- 1 kleine trechter (optioneel, voor makkelijk vullen van het potje)
Ingrediënten
- 3 eetlepels gedroogde tijm
- 3 eetlepels gedroogde oregano
- 2 eetlepels gedroogde rozemarijn
- 2 eetlepels gedroogde bonenkruid
- 1 eetlepel gedroogde basilicum
- 1 eetlepel gedroogde marjolein
- 1 eetlepel gedroogde salie
- 1 theelepel gedroogde lavendelbloemetjes optioneel, maar zorgt voor een authentieke smaak
Bereiding
1. Voorbereiding
- Neem een grote glazen kom. Zorg ervoor dat deze helemaal schoon en droog is. Doe vervolgens alle gedroogde kruiden één voor één in de kom. Meet ze rustig en zorgvuldig af, zodat je zeker weet dat je de juiste balans krijgt.
2. Mengen
- Roer nu alles goed door elkaar met een houten lepel. Neem hier de tijd voor. Je wilt namelijk dat alle smaken en geuren goed met elkaar mengen. Door goed te roeren zorg je ook dat eventuele klontjes uit elkaar vallen en alles mooi egaal wordt verdeeld.
- Wanneer de kruiden goed gemengd zijn, pak je het kruidenpotje erbij. Zorg dat het potje goed schoon en droog is voordat je de Provençaalse kruiden erin doet. Eventueel kun je hiervoor een trechter gebruiken zodat je niet knoeit en alles makkelijk in het potje past.
- Draai vervolgens de dop stevig op het potje en schud het nog eens goed door elkaar. Zo weet je zeker dat alles optimaal vermengd is en klaar voor gebruik.
Hoelang zijn Provençaalse kruiden houdbaar?
Zelfgemaakte Provençaalse kruiden blijven makkelijk één jaar houdbaar als je ze bewaart in een goed afgesloten potje. Het is belangrijk dat je de kruiden op een droge, donkere plek bewaart. Zonlicht en vocht kunnen er namelijk voor zorgen dat je kruiden sneller hun smaak en geur verliezen. Als de kruiden nog fris en aromatisch ruiken, kun je ze gerust gebruiken. Merk je dat ze minder sterk ruiken, dan kun je beter weer een nieuw mengsel maken.
Vijf variaties en aanpassingen
Voeg knoflookpoeder toe
Als je net als ik een liefhebber bent van knoflook, kun je gerust een theelepel gedroogd knoflookpoeder toevoegen. Dit geeft je kruidenmix extra diepte en een heerlijke hartige smaak, ideaal bij vlees en aardappeltjes uit de oven.
Maak het pittig met chili
Wil je wat meer pit in je gerechten? Voeg dan een snufje gedroogde chilivlokken toe aan het mengsel. Heerlijk bij gegrilde groenten of kip!
Gebruik verse kruiden
Wil je een keer écht uitpakken? Probeer het mengsel dan eens met verse kruiden. Meng dezelfde hoeveelheden verse tijm, rozemarijn, oregano en basilicum en hak alles fijn. Droog ze vervolgens zelf op lage temperatuur in de oven of een voedseldroger.
Laat lavendel weg
Niet iedereen houdt van de smaak van lavendel. Hoewel dit ingrediënt typisch is voor Provençaalse kruiden, kun je dit gerust weglaten zonder dat het mengsel minder lekker wordt.
Experimenteer met citroenrasp
Wil je iets fris toevoegen? Doe er dan eens een theelepel gedroogde citroenrasp doorheen. Dit geeft een heerlijk frisse toets aan het mengsel, en het smaakt verrukkelijk bij vis en zeevruchten.

Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.