Pompoen inmaken doe ik het liefst op een druilerige herfstdag, wanneer de keuken warm ruikt naar azijn, kruidnagel en een vleugje kaneel. Er ligt dan zo’n stevige oranje knoepert op het aanrecht, vers van het veld, en ik weet: als ik die nú inmaak, heb ik straks de hele winter iets lekkers in huis. Zo’n voorraadkast vol weckpotten geeft een gevoel van rust. Alles staat klaar. Alles is bewaard.
Het inmaken van pompoen is niet ingewikkeld, maar je moet er wel even de tijd voor nemen. Het gaat erom dat je werkt met schone potten, verse ingrediënten en vooral: met aandacht. Dan komt het goed. In dit recept maak je genoeg om vier inmaakpotten van ongeveer een halve liter te vullen. Laten we beginnen.

Hoe pompoen inmaken?
Benodigdheden
- Vier glazen potten van een halve liter, met schroefdeksel
- Een grote pan
- Een kleinere pan voor de azijn
- Een snijplank en een scherp mes
- Een schuimspaan of grote lepel
- Een trechter (optioneel, maar handig)
- Een schone theedoek
Ingrediënten
- 1 kilo pompoen bij voorkeur een flespompoen of hokkaido
- 700 milliliter natuurazijn minstens vijf procent zuur
- 600 milliliter water
- 300 gram kristalsuiker
- 2 theelepels zout
- 2 kaneelstokjes
- 12 kruidnagels
- 2 theelepels mosterdzaad
- 0,5 theelepel korianderzaad optioneel
Bereiding
1. Voorbereiding
- Was eerst je glazen potten grondig met heet water en afwasmiddel, spoel ze goed uit en laat ze omgekeerd drogen op een schone theedoek. Wil je het extra netjes doen, dan kun je ze ook steriliseren in een oven van honderdveertig graden gedurende vijftien minuten. De deksels kook je kort uit in water, vijf minuten is genoeg.
- Schil de pompoen als dat nodig is (bij hokkaido hoeft het niet) en snijd hem doormidden. Verwijder de zaden met een lepel en snij het vruchtvlees in blokjes van ongeveer twee centimeter. Let op dat de stukjes niet te groot worden, want dan trekken ze minder goed in.
2. Blancheren
- Breng in een grote pan ruim water aan de kook en blancheer de pompoenblokjes daarin één tot twee minuten. Ze moeten nét iets zachter worden, maar beslist niet door en door gaar. Haal ze eruit met een schuimspaan en laat ze goed uitlekken in een vergiet.
3. Inmaken
- Maak intussen de inmaakvloeistof. Doe de natuurazijn, het water, de suiker, het zout en de kruiden in een pan en breng dit langzaam aan de kook. Laat het zachtjes vijf minuten trekken zodat de smaken zich goed vermengen.
- Vul nu de warme potten met de pompoenstukjes. Gebruik eventueel een trechter om morsen te voorkomen. Giet vervolgens de kokende azijnoplossing eroverheen tot de pompoen net onder staat. Tik voorzichtig met een lepel tegen de pot om luchtbellen te laten ontsnappen.
- Draai de deksels stevig op de potten. Zet ze, als je dat wilt, op hun kop op een schone doek en laat ze zo afkoelen. Dit helpt het vacuüm te versterken. Laat ze minstens 1 uur ongemoeid.
- Na afkoelen controleer je of de potten goed vacuüm zijn: het deksel mag niet meer klikken als je erop duwt. Bewaar de potten op een koele, donkere plek.
Hoelang is ingemaakte pompoen houdbaar?
Als de potten goed vacuüm zijn en op een donkere, koele plek worden bewaard, is de ingelegde pompoen zeker een jaar houdbaar. Eenmaal geopend, moet je de pot in de koelkast zetten en binnen een week opmaken.
Vijf variaties en aanpassingen
Chilipeper toevoegen
Voeg een rode chilipeper toe aan de inmaakvloeistof voor een pittige variant.
Appelazijn gebruiken
Gebruik appelazijn in plaats van natuurazijn voor een zachtere smaak.
Verse gember
Voeg een paar plakjes verse gember toe tijdens het koken van de azijn.
Honing
Vervang een deel van de suiker door honing voor een andere zoettoon.
Sinaasappelschil
Doe een paar reepjes sinaasappelschil mee in de potten voor een citrusaccent.

Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.