Hoe pompoen inmaken?
Pompoen inmaken doe je in het zuur. Je snijdt de pompoen in blokjes, kookt die kort, maakt een kruidige zoetzure azijn, en giet die over de pompoen in brandschone potten. Je kunt de potten daarna op hun kop zetten terwijl ze afkoelen, zodat het deksel vacuüm trekt. Dat is optioneel, maar het helpt wel bij het beter afsluiten. Let er wel op: sommige potten hebben deksels die niet goed tegen zuur kunnen. Dat kan gaan roesten of zelfs aangetast worden. Gebruik dus deksels die geschikt zijn voor inmaak in zuur, vooral als je de potten op hun kop wilt zetten.
Voorbereidingstijd 25 minuten min
Bereidingstijd 10 minuten min
Afkoelen 1 uur uur
Totale tijd 1 uur uur 35 minuten min
Gang Groente
Keuken Internationaal
Porties 4 Inmaakpotten
calorieën 55 kcal
Vier glazen potten van een halve liter, met schroefdeksel
Een grote pan
Een kleinere pan voor de azijn
Een snijplank en een scherp mes
Een schuimspaan of grote lepel
Een trechter (optioneel, maar handig)
Een schone theedoek
- 1 kilo pompoen bij voorkeur een flespompoen of hokkaido
- 700 milliliter natuurazijn minstens vijf procent zuur
- 600 milliliter water
- 300 gram kristalsuiker
- 2 theelepels zout
- 2 kaneelstokjes
- 12 kruidnagels
- 2 theelepels mosterdzaad
- 0,5 theelepel korianderzaad optioneel
1. Voorbereiding
Was eerst je glazen potten grondig met heet water en afwasmiddel, spoel ze goed uit en laat ze omgekeerd drogen op een schone theedoek. Wil je het extra netjes doen, dan kun je ze ook steriliseren in een oven van honderdveertig graden gedurende vijftien minuten. De deksels kook je kort uit in water, vijf minuten is genoeg.
Schil de pompoen als dat nodig is (bij hokkaido hoeft het niet) en snijd hem doormidden. Verwijder de zaden met een lepel en snij het vruchtvlees in blokjes van ongeveer twee centimeter. Let op dat de stukjes niet te groot worden, want dan trekken ze minder goed in.
3. Inmaken
Maak intussen de inmaakvloeistof. Doe de natuurazijn, het water, de suiker, het zout en de kruiden in een pan en breng dit langzaam aan de kook. Laat het zachtjes vijf minuten trekken zodat de smaken zich goed vermengen.
Vul nu de warme potten met de pompoenstukjes. Gebruik eventueel een trechter om morsen te voorkomen. Giet vervolgens de kokende azijnoplossing eroverheen tot de pompoen net onder staat. Tik voorzichtig met een lepel tegen de pot om luchtbellen te laten ontsnappen.
Draai de deksels stevig op de potten. Zet ze, als je dat wilt, op hun kop op een schone doek en laat ze zo afkoelen. Dit helpt het vacuüm te versterken. Laat ze minstens 1 uur ongemoeid.
Na afkoelen controleer je of de potten goed vacuüm zijn: het deksel mag niet meer klikken als je erop duwt. Bewaar de potten op een koele, donkere plek.
Trefwoord Pompoen inmaken