Mango invriezen
Invriezen

Mango invriezen

Mango invriezen is iets wat je heel eenvoudig thuis kunt doen, en het resultaat is verrassend goed. Als je wel eens een rijpe mango overhoudt of net een hele kist voordelig hebt kunnen kopen, dan wil je niet dat dat vruchtvlees verloren gaat. De structuur verandert wel een beetje in de vriezer, maar de smaak blijft heerlijk. En voor smoothies, compotes of door de yoghurt is ingevroren mango ideaal.

Wat ik zelf altijd handig vind, is dat je mango in stukken kunt invriezen en zo altijd een voorraadje paraat hebt. Het is echt zonde om mango te laten bederven, terwijl je het ook in porties kunt bewaren. In deze tekst leg ik stap voor stap uit hoe je dat doet, en waar je op moet letten, zodat de mango ook na een paar maanden nog goed te gebruiken is.

klein

Hoe mango invriezen?

Mango invriezen, begin altijd met goed rijpe vruchten. Niet té zacht, maar wel volledig rijp zodat de smaak maximaal is. Onrijpe mango smaakt waterig na het ontdooien. Gebruik bij voorkeur mango’s zonder kneuzingen of rotte plekken. Je gaat ze eerst schillen, dan het vruchtvlees van de pit snijden en in blokjes of plakken snijden. Daarna vries je ze in op een manier die voorkomt dat alles aan elkaar plakt.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Vriestijd 1 dag
Gang Fruit
Keuken Internationaal
Porties 1 Portie
calorieën 60 kcal

Benodigdheden

  • Benodigdheden
  • Een scherp mes
  • Een snijplank
  • Een bakpapier of siliconenmat
  • Een vriesbak of diepvrieszak
  • Eventueel een vergiet en schone theedoek
  • Een vriezer met voldoende ruimte

Ingrediënten
  

  • 2 tot 4 rijpe mango’s hoeveelheid naar wens

Bereiding
 

1. Mango’s schillen en snijden

  • Snij eerst beide uiteinden van de mango af, zodat je een stevige basis hebt. Zet de mango rechtop en snijd langs de pit twee dikke plakken af. Draai de mango en snijd de zijkanten er ook af. Snij daarna het vruchtvlees van de plakken in blokjes of reepjes. Als de mango erg sappig is, kun je de stukken even op een schone theedoek laten uitlekken, zodat ze iets droger de vriezer in gaan.

2. Invriezen

  • Leg de stukjes mango los van elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat of siliconenmat. Zorg dat ze elkaar niet raken, want anders vriezen ze aan elkaar vast. Zet de bakplaat ongeveer twee tot drie uur in de vriezer. De mango wordt dan hard zonder samen te klonteren.
  • Haal de bevroren mangostukjes uit de vriezer en doe ze in een goed afsluitbare diepvrieszak of bewaarbakje. Druk de lucht er zoveel mogelijk uit. Zet de datum van invriezen op de verpakking, zodat je weet hoe lang ze erin zitten.
  • Plaats de verpakte mango terug in de vriezer. Zorg dat het stevig en plat ligt. Zo hou je overzicht in je voorraad en blijft alles netjes.
  • Als je mango nodig hebt voor een smoothie, kun je de blokjes bevroren gebruiken. Voor gebruik in een salade of saus kun je ze het beste langzaam laten ontdooien in de koelkast. Laat het sap dat vrij komt eventueel uitlekken voor een minder nat resultaat.
Trefwoord Mango invriezen

Hoelang is ingevroren mango houdbaar?

Ingevroren mango kun je ongeveer acht tot tien maanden bewaren. Daarna neemt de kwaliteit langzaam af, vooral de smaak en textuur. Na ontdooien moet je mango dezelfde dag nog gebruiken. Laat het niet te lang op kamertemperatuur liggen, want dan verslapt de structuur en kan het snel bederven.

Vijf variaties en aanpassingen

Met munt invriezen

Snij verse muntblaadjes fijn en meng ze met de mango voordat je deze invriest. Lekker in water of limonade.

Pureren en invriezen als ijsblokjes

Pureer de mango en giet het in een ijsblokjesvorm. Ideaal voor door de yoghurt of voor cocktails.

In plakjes invriezen met limoenrasp

Voeg wat geraspte limoenschil toe aan je plakjes mango voor een frissere smaak.

Met kokosrasp

Strooi een klein beetje kokosrasp over de blokjes mango voordat je ze voorvriest. Heerlijk tropisch voor desserts.

Combineren met ananas of papaja

Maak een gemixte portie met andere tropische vruchten, meteen klaar voor een fruitsalade of smoothie.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept