Mango inmaken is een fijne manier om het zomerse fruit het hele jaar door te kunnen eten. Rijpe mango’s zijn maar kort houdbaar, maar als je ze inmaakt, kun je er maanden later nog steeds van genieten. Of je ze nu als fris bijgerecht bij een curry eet of als extraatje bij een kaasplankje, met zelf ingemaakte mango heb je altijd iets bijzonders in huis.
De bereiding is eenvoudig en vraagt vooral om wat geduld, zorgvuldigheid en schone potten. Je hoeft geen professionele keuken te hebben of ingewikkelde apparatuur. Gewoon vier schone inmaakpotten, verse mango’s en een goed zuur zoetzuur mengsel zijn genoeg om te beginnen. In deze handleiding leg ik je stap voor stap uit hoe je mango zelf kunt inmaken en geef ik je ook tips om het naar je eigen smaak aan te passen.
Hoe mango inmaken?
Mango inmaken is eenvoudiger dan het lijkt. Je maakt een zoetzuur mengsel van water, azijn en suiker, verwarmt de stukjes mango kort en giet alles samen in gesteriliseerde potten. Daarna kun je ervoor kiezen om de potten even op hun kop te zetten, zodat de hitte zich goed verdeelt en het deksel vacuüm trekt. Let er wel op dat bij sommige potten het zuur het deksel kan aantasten. In dat geval kun je beter speciale deksels kopen die tegen zuur bestand zijn. Het op de kop zetten is optioneel, maar het helpt wel bij de houdbaarheid.
Vier schone inmaakpotten van ongeveer 500 milliliter
Een grote kookpan
Een schone keukendoek
Een tang of pottenklem
Een schone trechter (handig maar niet verplicht)
Een houten lepel
Een pan met deksel voor het zuur
Ingrediënten
2kilogramrijpe mango’s
400gramkristalsuiker
600milliliternatuurazijn5 procent
200milliliterwater
1theelepelzout
1theelepelzwarte peperkorrels
2laurierblaadjes
Eventueel: een paar plakjes verse gember of een kaneelstokje voor extra smaak
Bereiding
1. Voorbereiding
Schil eerst de mango’s en snij het vruchtvlees in blokjes of repen van ongeveer twee centimeter. Gooi de pitten weg en verzamel de stukjes mango in een grote kom. Als ze erg sappig zijn, laat ze dan even uitlekken in een vergiet, zodat het vocht het zuur straks niet te veel verdunt.
Steriliseer de inmaakpotten door ze tien minuten in kokend water te zetten of in de oven op honderdveertig graden voor twintig minuten. Laat ze daarna ondersteboven drogen op een schone theedoek. Kook ook de deksels even mee of steriliseer ze apart.
2. Inmaakvocht maken
Maak nu het zuur. Doe de azijn, het water, de suiker, het zout, de peperkorrels en de laurierblaadjes in een pan. Verwarm dit langzaam op middelhoog vuur en roer tot de suiker is opgelost. Laat het mengsel daarna nog vijf minuten zachtjes koken zodat de smaken goed mengen.
3. Inmaken
Voeg nu de stukjes mango toe aan het hete zuur en laat dit geheel nog drie minuten meekoken. Niet langer, want dan wordt de mango te zacht. Je wilt dat de stukjes hun vorm nog een beetje behouden, maar wel goed doordrenkt worden met het zoetzuur.
Haal de pan van het vuur. Gebruik een schone lepel of tang om de mango in de potten te scheppen. Vul ze tot ongeveer anderhalve centimeter onder de rand. Giet er vervolgens het hete zoetzuur overheen tot de stukjes mango volledig onderstaan. Verwijder de laurierblaadjes als je niet wilt dat ze blijven trekken.
Veeg de rand van de potten goed schoon en draai de deksels stevig dicht. Zet de potten eventueel vijf minuten ondersteboven om een betere vacuümsluiting te krijgen. Dit is optioneel, maar kan helpen. Laat ze daarna volledig afkoelen op een tochtvrije plek.
Als ze afgekoeld zijn, controleer dan of de deksels goed vacuüm zijn getrokken. Ze mogen niet meer klikken als je er in het midden op duwt. Zet ze daarna weg op een koele, donkere plek zoals een kelderkast of voorraadkast.
Trefwoord Mango inmaken
Hoelang is ingemaakte mango houdbaar?
Als je hygiënisch hebt gewerkt en de potten goed zijn gesloten, is ingemaakte mango tot twaalf maanden houdbaar op een koele en donkere plaats. Na openen bewaar je de pot in de koelkast en gebruik je de inhoud binnen zeven tot tien dagen. Let altijd op geur, kleur en smaak voor gebruik. Ruikt het zuur of vreemd, gooi het dan weg.
Bewaartijden
In gesloten pot/fles op kamertemperatuur: 9 tot 12 maanden In koelkast: tot 1,5 jaar Na opening of zelf gemaakt: 2 tot 3 weken in de koelkast, niet geschikt om buiten de koelkast te bewaren.
Vijf variaties en aanpassingen
Tropische combinatie
Gebruik een mengsel van mango en ananas voor een tropische combinatie.
Gember en chilipeper
Voeg plakjes verse gember of een halve chilipeper toe aan het zuur voor een pittige variant. Dit past goed bij Aziatische gerechten.
Appelazijn
Gebruik appelazijn in plaats van natuurazijn voor een mildere en fruitigere smaak.
Kruidnagel en kaneelstoje
Voeg wat kruidnagel of een kaneelstokje toe aan het zuur als je een warmere, herfstige smaak wilt.
Limoensap
Voeg een eetlepel limoensap toe voor een extra frisse toets.
Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kok
Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.