Knoflook olie maken is een heerlijke manier om smaak toe te voegen aan allerlei gerechten. Deze kruidenolie maken is niet moeilijk en het geeft je keuken meteen een heerlijke geur. In dit recept leer je stap voor stap hoe je zelf knoflook olie maakt, goed voor twee flesjes. We nemen rustig de tijd om alle stappen uit te leggen zodat je straks een mooie, aromatische olie hebt die je lang kunt bewaren.
Of je nu een dressing wilt maken, een stuk brood in de olie wilt dopen of gewoon wat extra smaak wilt geven aan je gebakken groenten, knoflook olie is altijd handig om in huis te hebben. Met een paar simpele ingrediënten maak je een voorraadje waar je wekenlang plezier van hebt.

Hoe knoflook olie maken?
Benodigdheden
- Twee glazen flesjes van ongeveer tweehonderdvijftig milliliter per stuk
- Een kleine steelpan
- Een fijne zeef
- Een schone trechter
- Een scherp mes
- Een snijplank
- Een schone theedoek
Ingrediënten
- Tien teentjes verse knoflook
- Vijfhonderd milliliter extra vierge olijfolie
Bereiding
1. Voorbereiden
- Pel de teentjes knoflook. Snij ze daarna doormidden en verwijder eventueel de groene kiemen die soms in het midden zitten. Deze kiemen kunnen een wat bittere smaak geven, daarom halen we ze eruit. Neem hier rustig de tijd voor, want hoe schoner en verser je knoflook, hoe beter de smaak van je olie wordt.
2. Olie maken
- Zet een kleine steelpan op laag vuur en giet daar de vijfhonderd milliliter extra vierge olijfolie in. Voeg de gepelde en gehalveerde knoflookteentjes toe aan de olie. Zorg ervoor dat de olie niet gaat koken, maar alleen zachtjes verwarmd wordt. Dit is belangrijk, want bij te hoge temperaturen kan de knoflook verbranden en dat geeft een nare smaak aan je olie. Houd de temperatuur rond de zestig tot zeventig graden Celsius en verwarm de knoflook ongeveer twintig tot vijfentwintig minuten. Roer af en toe voorzichtig door de olie zodat de knoflook gelijkmatig zijn smaak afgeeft.
- Als de knoflook licht goudgeel begint te kleuren, haal je de pan van het vuur. Laat de olie volledig afkoelen. Zet de pan niet in de koelkast om het proces te versnellen, want de smaak ontwikkelt zich het best als je het langzaam laat afkoelen.
- Zet een fijne zeef boven een schone kom en giet de olie door de zeef zodat de knoflookresten achterblijven. Gebruik een schone trechter om de gezeefde olie in de twee glazen flesjes te schenken. Sluit de flesjes goed af en bewaar ze op een koele, donkere plek, bijvoorbeeld in een keukenkastje.
- Je zelfgemaakte knoflook olie is nu klaar om te gebruiken. Je zult merken dat de smaak nog beter wordt na een paar dagen staan.
Hoelang is knoflook olie houdbaar?
Knoflook olie die je zelf maakt, kun je ongeveer twee tot drie weken bewaren als je hem koel en donker bewaart. Om extra voorzichtig te zijn, kun je de olie ook in de koelkast zetten. Wees alert op geur- of kleurveranderingen: als de olie raar gaat ruiken of er troebel uitziet, is het verstandig hem weg te gooien. Verse hygiënische werkwijze bij het maken zorgt ervoor dat je olie veilig blijft.
Vijf variaties en aanpassingen
Rozemarijn
Voeg een paar takjes verse rozemarijn toe tijdens het verwarmen voor een extra kruidige smaak.
Chilipeper
Doe een gedroogde chilipeper in het flesje voor een pittige knoflook olie.
Neutrale olie
Gebruik in plaats van olijfolie een neutrale olie zoals zonnebloemolie als je een mildere smaak wilt.
Citroenschil
Voeg enkele plakjes citroenschil toe voor een frisse toets in de olie.
Zwarte peperkorrels
Laat enkele zwarte peperkorrels mee trekken voor een iets pittigere, kruidige olie.

Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.