Kastanjes bewaren is iets waar je niet altijd bij stilstaat, tot je ineens een flinke portie verse kastanjes in huis hebt. Misschien heb je ze zelf geraapt in het bos, gekocht op de markt, of meegebracht uit vakantie. Wat de reden ook is, het zou zonde zijn als ze verloren gaan door schimmel of uitdroging. Want kastanjes zijn vers maar kort houdbaar. En eenmaal bedorven kun je er niets meer mee. Daarom is het goed om te weten hoe je ze het best kunt bewaren, zowel op korte als op lange termijn.
Verse kastanjes zijn levend voedsel. Dat betekent dat ze vocht bevatten en dus kunnen gaan schimmelen of uitdrogen als je ze zomaar laat liggen. Ze ademen als het ware nog een tijdje door na het oogsten. Als je ze in een plastic zak bewaart zonder lucht, dan worden ze snel slecht. Maar leg je ze op de fruitschaal, dan kunnen ze binnen een paar dagen verschrompelen. Je moet dus slim zijn in hoe je ze opslaat. Niet te droog, niet te vochtig, niet te warm, en vooral: goed controleren op beschadigde exemplaren.
Het mooie van kastanjes is dat je ze op verschillende manieren kunt bewaren, afhankelijk van wat je van plan bent. Gebruik je ze binnen enkele dagen, dan kun je ze het best in de koelkast leggen. Wil je ze voor later bewaren, dan is invriezen een uitstekende optie. En als je ze nog langer wilt bewaren zonder smaakverlies, kun je ze vacumeren. Maar hoe werkt dat precies allemaal?
Hieronder lees je hoe je kastanjes in de koelkast bewaart, hoe je ze invriest, hoe je ze vacumeert en hoe je bedorven exemplaren herkent voordat het te laat is.
Kastanjes bewaren
In de koelkast
Als je kastanjes vers hebt gekocht of geplukt, kun je ze in de koelkast ongeveer één tot twee weken goed houden. Belangrijk is dat je ze in een geperforeerde papieren zak of in een mandje met een doek erover legt. De kastanjes moeten kunnen ademen. Een plastic zak is uit den boze, omdat daarin condens ontstaat waardoor ze gaan schimmelen.
Zorg dat je de kastanjes eerst goed controleert. Zitten er zachte tussen? Weg ermee. Kastanjes die al een beetje ingedeukt zijn of waar een gaatje in zit, zijn vaak al aangetast door insecten of beginnen vanbinnen te rotten. Ook dat beïnvloedt de rest. Dus liever een handjevol goede kastanjes dan een kilo waarvan de helft bederft.
In de groentelade van de koelkast blijven ze het langst goed, omdat het daar vochtig en koel is. Maar controleer ze regelmatig. Eén rotte kastanje tussen de rest, en je kunt ze allemaal weggooien.
Invriezen
Kastanjes invriezen is een goede oplossing als je ze langer dan een paar weken wilt bewaren. Je kunt kastanjes zowel rauw als gepeld en gekookt invriezen. Rauw invriezen kan, maar dan moet je ze eerst inkerven. Maak met een scherp mesje een sneetje in de bolle kant van de kastanje. Dat voorkomt dat ze barsten bij het ontdooien of bereiden.
Doe de ingekerfde kastanjes in een goed afsluitbare diepvriesdoos of diepvrieszak, liefst met zo weinig mogelijk lucht. Schrijf er een datum op. Zo weet je hoelang ze al in de vriezer liggen. Ingevroren kastanjes blijven tot ongeveer negen maanden goed. Daarna verliezen ze langzaam hun smaak.
Gekookte of gepofte kastanjes kun je ook invriezen, liefst nadat je ze hebt gepeld. Laat ze na het koken eerst goed afkoelen en vries ze dan in porties van bijvoorbeeld tweehonderd gram in. Zo kun je per keer gebruiken wat je nodig hebt.
Vacumeren
Wil je kastanjes extra lang bewaren zonder invriezen? Dan is vacumeren een handige techniek. Door de lucht weg te halen, vertraag je het bederfproces flink. Je hebt er wel een vacuümapparaat voor nodig en speciale vacuümzakken. Kies bij voorkeur voor kastanjes die al gepeld zijn, bijvoorbeeld na het poffen of koken.
Laat de gepelde kastanjes goed afkoelen en drogen voor je ze vacumeert. Dan heb je minder kans op condensvorming in de zak. Bewaar ze daarna in de koelkast, waar ze tot een maand goed blijven. In de vriezer kun je vacuümverpakte kastanjes zelfs tot een jaar bewaren zonder kwaliteitsverlies.
Vacumeren is vooral geschikt als je kastanjes op een later moment wilt verwerken in gerechten zoals puree, soep of desserts. De smaak en textuur blijven verrassend goed behouden.
Hoe herken je bedorven kastanjes?
Het is belangrijk om kastanjes regelmatig te controleren. Zeker als je ze vers bewaart of hebt ingevroren. Bedorven kastanjes zijn makkelijk te herkennen als je weet waar je op moet letten.
Allereerst: de geur. Kastanjes horen neutraal tot licht zoetig te ruiken. Als je een muffe, zure of schimmelige geur opmerkt, is het mis. Dan kun je ze beter weggooien. Ook de buitenkant geeft aanwijzingen. Zijn ze zacht, gedeukt of komen er vochtige plekken op? Dan zijn ze niet meer goed.
Soms lijken kastanjes van buiten nog prima, maar zijn ze van binnen zwart of beschimmeld. Snijd ze dus altijd open als je twijfelt. Ook kleine gaatjes wijzen vaak op wormpjes of andere insecten die zich naar binnen hebben gewerkt. Die kastanjes wil je liever niet in je pan of op je bord.
Let goed op bij het invriezen en ontdooien. Kastanjes die zijn ingevroren en vervolgens bij ontdooien slijmerig worden of uit elkaar vallen, zijn vaak te oud of niet goed verpakt geweest. Gooi die dan weg, want ook al lijkt er niets mis mee, de smaak is dan vaak wrang en de structuur onaangenaam.

Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.