Joppiesaus zonder toegevoegde suikers maken is een uitdaging waar ik me graag aan waag. Niet omdat ik per se alles suikervrij wil hebben, maar omdat het juist leuk is om te zoeken naar smaken die uit zichzelf krachtig genoeg zijn. Je mist de suiker eigenlijk helemaal niet als je met echte ingrediënten werkt. De kracht zit ‘m in de combinatie van ui, kerrie en een goede mosterd. Daar kun je alle kanten mee op.
Ik maak deze saus regelmatig in kleine flesjes van glas, gewoon omdat het makkelijk is om bij friet, burgers of zelfgemaakte snacks even wat achter de hand te hebben. Zonder suiker blijft de smaak iets pittiger, iets voller, maar wel lekker fris. Je proeft echt wat je eet, en dat is precies de bedoeling.
Hoe joppiesaus zonder toegevoegde suikers maken?
Voor joppiesaus zonder toegevoegde suikers kies ik voor volle yoghurt en mayonaise zonder toegevoegde suikers. De smaak komt van gebakken ui, kerriepoeder, een beetje kurkuma en appelazijn. Je maakt ‘m in een pannetje, zodat de smaken goed kunnen mengen. Daarna laat je alles afkoelen en pureer je het tot een gladde saus. Het resultaat is romig, kruidig en fris. Perfect voor twee glazen flesjes van ongeveer tweehonderdvijftig milliliter.
twee glazen flesjes van tweehonderdvijftig milliliter
Trechter
Schone theedoek
Ingrediënten
1middelgrote ui
1eetlepelzonnebloemolie
300millilitervolle yoghurt
200millilitermayonaise zonder suiker
1eetlepelappelazijn
2theelepelskerriepoeder
0,5theelepelkurkuma
0,5theelepeluienpoeder
0,5theelepelmosterd zonder suiker
een snufje zout
eventueel een klein beetje zoetstof naar keuzezoals stevia of erythritol, maar optioneel
Bereiding
Snij de ui heel fijn. Hoe fijner je snijdt, hoe beter hij straks oplost in de saus. Zet een klein pannetje op het vuur en verhit de zonnebloemolie. Bak de ui op laag vuur glazig, tot hij goudgeel en zacht is. Neem hier de tijd voor, want dit is het fundament van de saus.
Voeg daarna de kerriepoeder, kurkuma en uienpoeder toe. Roer goed door zodat de kruiden niet aanbranden, maar wel hun geur afgeven. Na ongeveer een minuut voeg je de appelazijn toe. Laat dit even pruttelen zodat de azijn iets milder wordt.
Haal het pannetje van het vuur en roer de yoghurt, mayonaise en mosterd erdoor. Gebruik daarna een staafmixer of blender om alles helemaal glad te pureren. Proef de saus en voeg naar smaak een snufje zout toe. Als je het graag iets zoeter wilt, kun je er een mespuntje zoetstof bij doen, maar dat is zeker niet nodig.
Giet de saus met een trechter in schone glazen flesjes. Laat de saus volledig afkoelen voordat je de flesjes sluit. Zet ze daarna in de koelkast. De smaak wordt na een dag nog beter.
Trefwoord Joppiesaus zonder toegevoegde suikers maken
Hoelang is deze joppiesaus houdbaar?
Als je schoon werkt en de saus in gesteriliseerde flesjes bewaart, kun je er lang van genieten. Het bevat geen verse kruiden of rauw ei, dus met een beetje zorg blijft het prima goed.
Bewaartijd
In gesloten fles op kamertemperatuur: maximaal één week, maar alleen als de fles steriel is afgevuld In koelkast: tot drie maanden, mits schoon en luchtdicht bewaard Na opening of zelf gemaakt: tot twee weken in de koelkast, mits je telkens met een schone lepel werkt en de saus koel blijft
Vijf variaties en aanpassingen
Extra pittig
Voeg een halve theelepel cayennepeper of een fijngesneden rood pepertje toe aan de gebakken ui. Dit geeft een lichte kick en past goed bij friet of kip.
Rokerige smaak
Vervang de zonnebloemolie door een theelepel gerookte paprikapoeder en een beetje olijfolie. De rooksmaak geeft een barbecue-effect, zonder dat je de saus hoeft te grillen.
Vegan versie
Gebruik ongezoete sojayoghurt en een plantaardige mayonaise zonder suiker. Let wel op dat de structuur wat dunner wordt, dus eventueel iets meer mayonaise gebruiken.
Frisse variant
Voeg een eetlepel fijngesneden augurk of kappertjes toe na het pureren. Dit geeft een frisse bite en past goed bij koude gerechten.
Joppiedip
Maak de saus iets dikker door minder yoghurt te gebruiken, en meng er stukjes lente-ui of bieslook doorheen. Lekker om rauwkost in te dippen of op een toastje te smeren.
Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kok
Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.