Diksap maken
Sap & smoothie

Diksap maken

Diksap maken is iets wat je heel eenvoudig thuis kunt doen, zeker als je veel fruit hebt of een mooie oogst uit eigen tuin. In plaats van siroop vol toegevoegde suikers, maak je met diksap een pure en natuurlijke drankbasis, geconcentreerd uit enkel fruit en een beetje geduld. Het is een manier van bewaren en genieten tegelijk.

Met zelfgemaakt diksap bepaal je zelf welke vruchten je gebruikt, hoeveel je maakt en hoe sterk je het uiteindelijk wilt drinken. Je kunt het mengen met water, ijsthee of bruiswater, of gebruiken in gebak en desserts. In dit recept leg ik je stap voor stap uit hoe je eenvoudig zelf diksap maakt, genoeg voor ongeveer twee flesjes.

klein

Hoe diksap maken?

Diksap maken begint met goed rijp fruit. Je kookt het fruit zachtjes tot het sap loskomt en laat dat vervolgens indikken. De kunst zit ‘m in het langzaam inkoken zonder suiker, zodat je een geconcentreerd sap overhoudt dat van zichzelf al vol smaak is. Diksap is een klassiek voorbeeld van geconcentreerde vruchtensap, zonder enige toevoeging behalve wat liefde en tijd.
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 1 uur 30 minuten
Afkoelen 1 uur
Totale tijd 2 uur 50 minuten
Gang Drankjes
Keuken Nederland
Porties 2 Flesjes
calorieën 355 kcal

Benodigdheden

  • Grote pan met dikke bodem
  • Stamper of pureestamper
  • Zeef of fijne doek
  • Schone trechter
  • Twee glazen flesjes van 250 milliliter (uitgekookt of gesteriliseerd)
  • Schuimspaan of lepel
  • Schone theedoek

Ingrediënten
  

  • 1500 gram rijp fruit bijvoorbeeld appels, peren, blauwe bessen, frambozen of zwarte bessen
  • 100 milliliter water

Bereiding
 

1. Voorbereiding

  • Begin met het wassen en in stukjes snijden van het fruit. Haal pitten en harde delen eruit, maar schillen hoeft niet per se als je bijvoorbeeld appels of peren gebruikt. Doe het fruit samen met het water in een grote pan en breng het langzaam aan de kook.

2. Sap maken

  • Laat het fruit ongeveer 30 tot 40 minuten zachtjes koken, tot het goed zacht is en het meeste sap losgekomen is. Roer af en toe met een houten lepel en druk het fruit voorzichtig stuk met een stamper zodat alle sappen vrijkomen.
  • Leg een zeef bekleed met een schone theedoek op een grote kom en giet het mengsel hierin. Laat het sap rustig uitlekken, zonder te duwen. Dit kan makkelijk een uur duren. De pulp dat overblijft kun je gebruiken voor appelmoes of compost.
  • Giet het opgevangen sap terug in de pan en breng het opnieuw aan de kook. Laat het daarna op laag vuur langzaam inkoken tot het sap met ongeveer twee derde is verminderd. Dit inkoken duurt meestal 45 tot 60 minuten. Roer regelmatig en schep eventueel schuim van het oppervlak. Als het sap wat stroperig begint te worden, is het diksap klaar.
  • Giet het hete diksap met een trechter in de steriele flesjes. Sluit ze direct goed af. Laat ze afkoelen op kamertemperatuur en bewaar ze daarna op een koele, donkere plek.
Trefwoord Diksap maken

Hoelang is diksap houdbaar?

Zelfgemaakt diksap zonder suiker is beperkt houdbaar, maar je kunt de houdbaarheid verlengen door schoon te werken en goed te steriliseren. In ongeopende en goed gesteriliseerde flesjes blijft diksap ongeveer twee tot drie maanden goed op een koele, donkere plaats. Na openen bewaar je het best in de koelkast.

Zodra het flesje geopend is, gebruik je het binnen twee weken. Als je twijfelt over geur of kleur, gooi het dan weg. Je kunt eventueel kleine porties invriezen in ijsblokjesvorm, zodat je per glas wat kunt doseren.

Vijf variaties en aanpassingen

Met kruiden

Voeg tijdens het inkoken een stukje kaneelstok of een paar kruidnagels toe voor extra diepte in smaak. Verwijder ze voor het bottelen.

Appel-peer combinatie

Meng 1000 gram appels met 500 gram peren voor een zachtere, zoetere diksap.

Zuur fruit

Gebruik rode bessen of rabarber voor een frissere, lichtzure variant. Eventueel voeg je na het indikken een klein beetje honing toe als dat nodig is.

Met citroen

Voeg een beetje citroensap toe tijdens het laatste deel van het inkoken voor een frisse toets en iets betere houdbaarheid.

Invriezen als blokjes

Maak grotere hoeveelheden en giet het in een ijsblokjesvorm. Zo heb je altijd diksap bij de hand voor een snel glas fruitsap of om desserts op smaak te brengen.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

1 Opmerking

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept