Bramensap maken is een heerlijke manier om zomerse bramen te bewaren voor later. Zelfgemaakt sap is puur, zonder onnodige toevoegingen en vol van smaak. Bramen bevatten van nature veel sap, en met de juiste methode haal je daar het maximale uit. Je kunt het sap puur drinken, gebruiken in cocktails, of verwerken in desserts en sauzen.
Door bramensap te maken, geniet je het hele jaar door van de smaak van rijpe bramen. Het proces is eenvoudig, maar vraagt wel om geduld. Je kunt het sap koken en direct gebruiken of inmaken om het langer te bewaren. In dit recept laat ik stap voor stap zien hoe je op een makkelijke manier bramensap maakt.
Hoe bramensap maken?
Bramensap maken begint met goed rijpe bramen. Was ze grondig en verwijder eventuele blaadjes of takjes. Door de bramen zachtjes te verwarmen, komt het sap vrij en kun je het makkelijk zeven. Je kunt suiker toevoegen voor een zoetere smaak, maar dat is niet verplicht. Als je het sap wilt bewaren, kun je het heet in steriele flessen of potten gieten.
Wil je de flessen na het vullen op de kop zetten? Dit wordt vaak gedaan bij inmaken en jam maken om de deksels goed af te sluiten en schimmelvorming te voorkomen. Bij sommige potten kan het zuur in het bramensap de deksels aantasten. In dat geval kun je beter deksels gebruiken die hiertegen bestand zijn, want op z’n kop zetten blijft dan de beste methode.
Sap van 1 citroenvoor een frisse smaak en betere houdbaarheid
Bereiding
1. Bramen wassen en voorbereiden
Spoel de bramen goed af onder koud water en verwijder blaadjes, takjes of rotte exemplaren. Laat ze uitlekken in een vergiet.
2. Bramen koken
Doe de bramen samen met het water in een grote pan. Breng het geheel langzaam aan de kook en laat het 15 tot 20 minuten pruttelen op laag vuur. Roer af en toe zodat de bramen goed kapot koken en het sap vrijkomt.
3. Sap zeven
Giet het mengsel door een fijne zeef of kaasdoek in een andere pan of kom. Duw met een lepel op de pulp om zoveel mogelijk sap eruit te halen. Wil je echt helder sap zonder pulp? Laat het dan druppelsgewijs door een kaasdoek uitlekken zonder te persen.
4. Suiker en citroensap toevoegen
Breng het gezeefde sap opnieuw aan de kook en voeg de suiker en het citroensap toe. Roer goed door en laat nog een paar minuten zacht koken tot de suiker volledig is opgelost.
5. Sap bottelen
Giet het hete sap via een trechter in schone, gesteriliseerde flessen. Sluit direct af met deksels. Wil je het sap inmaken? Zet de flessen dan kort op de kop om een betere afsluiting te krijgen. Laat volledig afkoelen voordat je ze opbergt.
Trefwoord Bramensap maken
Hoelang is bramensap houdbaar?
Vers bramensap blijft in de koelkast ongeveer 4 tot 5 dagen goed. Als je het sap hebt ingemaakt in steriele flessen en op een koele, donkere plek bewaart, blijft het tot 6 maanden houdbaar. Invriezen is ook een optie, dan blijft het sap minstens een jaar goed.
Bewaartijden
In gesloten pot/fles op kamertemperatuur: 8 tot 12 maanden In koelkast: 12 tot 18 maanden Na opening of zelf gemaakt: 5 tot 7 dagen in de koelkast, buiten de koelkast maximaal 1 dag. Zorg dat de fles steeds goed wordt afgesloten en gebruik een schone schenktuit om besmetting te voorkomen.
Vijf variaties en aanpassingen
Zonder suiker
Laat de suiker weg als je puur en ongezoet bramensap wilt.
Met kruiden
Voeg een kaneelstokje of steranijs toe tijdens het koken voor een kruidige smaak.
Met andere vruchten
Combineer bramen met frambozen, bosbessen of appels voor een gevarieerde smaak.
Met honing of ahornsiroop
Vervang suiker door een natuurlijke zoetstof voor een subtiele zoetheid.
Bruisend bramensap
Meng het sap met bruisend water voor een verfrissende dorstlesser.
Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kok
Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.