Boerenkool invriezen
Invriezen

Boerenkool invriezen

Boerenkool invriezen is een eenvoudige manier om ervoor te zorgen dat je het hele jaar door boerenkool in huis hebt. Zeker in de winter kun je vaak een flinke zak verse boerenkool voordelig kopen, maar niet alles tegelijk opeten. Door het goed in te vriezen, behoud je de smaak, kleur en voedingsstoffen, en kun je maanden later nog genieten van een portie stamppot of een snelle boerenkoolsoep.

Of je nu een flinke hoeveelheid vers van het land hebt gekregen of restjes boerenkool overhoudt na het koken, invriezen is een verstandige keuze. Je voorkomt voedselverspilling en je hebt altijd een voorraad groente bij de hand. In dit recept leg ik stap voor stap uit hoe je boerenkool invriest en geef ik tips om het proces nog handiger te maken.

klein

Hoe boerenkool invriezen?

Boerenkool invriezen kan zowel rauw als geblancheerd, maar voor het beste resultaat raden veel mensen aan om de boerenkool kort te blancheren. Daarmee zorg je dat de groente zijn kleur behoudt en minder snel achteruitgaat in smaak of structuur. Blancheren is niets meer dan de boerenkool kort koken en direct terugkoelen in ijskoud water. Door het blancheren stop je de werking van enzymen die de kwaliteit kunnen aantasten. Het invriesproces zelf moet ook snel gebeuren, zodat de boerenkool niet klef of slap wordt. Versheid is hier de sleutel: hoe verser de boerenkool bij het invriezen, hoe beter het resultaat bij het ontdooien.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Vriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 15 minuten
Gang Groente
Keuken Nederland
Porties 1 Portie
calorieën 46 kcal

Benodigdheden

  • Grote pan
  • Schuimspaan of vergiet
  • Grote kom met koud water
  • Scherp mes (als je hele bladeren gebruikt)
  • Schone theedoek of slacentrifuge
  • Diepvrieszakken of bakjes
  • Stickers of stift om te labelen

Ingrediënten
  

  • 1000 gram verse boerenkool vers gesneden of hele bladeren
  • 3000 milliliter water om te blancheren
  • 200 gram ijsblokjes voor het ijswaterbad

Bereiding
 

1. Voorbereiding

  • Boerenkool invriezen begint met goed schoonmaken. Gebruik je hele bladeren, verwijder dan de dikke nerven met een scherp mes. Was de boerenkool grondig in ruim koud water. Laat het vuil naar de bodem zakken en haal de boerenkool er voorzichtig uit. Herhaal dit eventueel een tweede keer.
  • Breng in een ruime pan het water aan de kook. Zodra het water kookt, voeg je de boerenkool toe. Laat het 2 tot maximaal 3 minuten koken. Roer af en toe goed door. Zorg dat alle boerenkool even goed in aanraking komt met het kokende water.
  • Schep de boerenkool na het blancheren meteen uit de pan en dompel het onder in een kom met ijskoud water. Hierdoor stopt het kookproces direct. Laat de boerenkool een paar minuten in het ijswater staan.
  • Laat de boerenkool goed uitlekken in een vergiet of gebruik een slacentrifuge. Dep eventueel na met een schone theedoek. Hoe droger de boerenkool, hoe beter het in de vriezer blijft.

2. Invriezen

  • Verdeel de boerenkool in porties van bijvoorbeeld 200 tot 300 gram. Verpak deze in diepvrieszakjes of goed afsluitbare bakjes. Druk zoveel mogelijk lucht eruit of gebruik een vacumeermachine. Label elk zakje met datum en inhoud.
  • Je kunt eventueel de zakjes of bakjes even op een platte plaat leggen in de vriezer om sneller in te vriezen.
Trefwoord Stamppot boerenkool invriezen

Hoelang is ingevroren boerenkool houdbaar?

Als je boerenkool op deze manier invriest, blijft het tot 12 maanden goed in de vriezer. Zorg wel dat je de boerenkool zo snel mogelijk na het blancheren en verpakken invriest, dan blijft de kwaliteit optimaal. Na een jaar neemt de smaak iets af, maar de boerenkool is dan meestal nog wel veilig te eten, zolang het constant bevroren is gebleven.

Gebruik ingevroren boerenkool het liefst binnen 6 tot 8 maanden als je maximale smaak en textuur wilt behouden. Label daarom altijd goed, zodat je weet wat je wanneer hebt ingevroren. Ontdooien hoeft niet per se: je kunt het bevroren in een pan met wat olie of water opwarmen en direct verwerken.

Vijf variaties en aanpassingen

Rauw invriezen

Je kunt boerenkool ook zonder blancheren invriezen. Was het goed, laat het drogen en vries het in. De kleur en smaak kunnen iets minder worden, maar het is sneller en handig voor smoothies.

Boerenkool in kleine porties invriezen

Gebruik ijsblokjesvormen of muffinvormpjes om kleine porties boerenkool in te vriezen, ideaal voor sauzen of babyvoeding.

Gekookte boerenkool invriezen

Heb je stamppot of gekookte boerenkool over? Laat het afkoelen, portioneer en vries in. Wel binnen 2 dagen na het koken invriezen.

Met spek of uien al gemengd invriezen

Boerenkool met gebakken spek en uien kun je prima invriezen. Even opbakken na het ontdooien en klaar.

Met aardappelpuree samen invriezen

Maak de stamppot compleet en vries het in per portie. Even opwarmen in een pannetje of magnetron en je hebt een volledige maaltijd.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept