Hoe boerenkool invriezen?
Boerenkool invriezen kan zowel rauw als geblancheerd, maar voor het beste resultaat raden veel mensen aan om de boerenkool kort te blancheren. Daarmee zorg je dat de groente zijn kleur behoudt en minder snel achteruitgaat in smaak of structuur. Blancheren is niets meer dan de boerenkool kort koken en direct terugkoelen in ijskoud water. Door het blancheren stop je de werking van enzymen die de kwaliteit kunnen aantasten. Het invriesproces zelf moet ook snel gebeuren, zodat de boerenkool niet klef of slap wordt. Versheid is hier de sleutel: hoe verser de boerenkool bij het invriezen, hoe beter het resultaat bij het ontdooien.
Voorbereidingstijd 15 minuten min
Vriestijd 1 dag d
Totale tijd 1 dag d 15 minuten min
Gang Groente
Keuken Nederland
Porties 1 Portie
calorieën 46 kcal
Grote pan
Schuimspaan of vergiet
Grote kom met koud water
Scherp mes (als je hele bladeren gebruikt)
Schone theedoek of slacentrifuge
Diepvrieszakken of bakjes
Stickers of stift om te labelen
- 1000 gram verse boerenkool vers gesneden of hele bladeren
- 3000 milliliter water om te blancheren
- 200 gram ijsblokjes voor het ijswaterbad
1. Voorbereiding
Boerenkool invriezen begint met goed schoonmaken. Gebruik je hele bladeren, verwijder dan de dikke nerven met een scherp mes. Was de boerenkool grondig in ruim koud water. Laat het vuil naar de bodem zakken en haal de boerenkool er voorzichtig uit. Herhaal dit eventueel een tweede keer.
Breng in een ruime pan het water aan de kook. Zodra het water kookt, voeg je de boerenkool toe. Laat het 2 tot maximaal 3 minuten koken. Roer af en toe goed door. Zorg dat alle boerenkool even goed in aanraking komt met het kokende water.
Schep de boerenkool na het blancheren meteen uit de pan en dompel het onder in een kom met ijskoud water. Hierdoor stopt het kookproces direct. Laat de boerenkool een paar minuten in het ijswater staan.
Laat de boerenkool goed uitlekken in een vergiet of gebruik een slacentrifuge. Dep eventueel na met een schone theedoek. Hoe droger de boerenkool, hoe beter het in de vriezer blijft.
2. Invriezen
Verdeel de boerenkool in porties van bijvoorbeeld 200 tot 300 gram. Verpak deze in diepvrieszakjes of goed afsluitbare bakjes. Druk zoveel mogelijk lucht eruit of gebruik een vacumeermachine. Label elk zakje met datum en inhoud.
Je kunt eventueel de zakjes of bakjes even op een platte plaat leggen in de vriezer om sneller in te vriezen.
Trefwoord Stamppot boerenkool invriezen