Balsamico vinaigrette maken
Azijn, kruidenolie, dressing

Balsamico vinaigrette maken

Balsamico vinaigrette maken is een kleine handeling in de keuken, maar het heeft een groots effect aan tafel. Met een paar basisingrediënten tover je een simpele salade om in iets dat je met plezier opschept. Zelf maken betekent ook dat je geen onnodige toevoegingen in je dressing hebt en dat je de smaak volledig naar je hand kunt zetten.

Of je het nu over een frisse groene salade giet, over geroosterde groenten of als marinade gebruikt voor vlees of vis, een goede balsamico vinaigrette geeft altijd nét dat beetje extra smaak. Dit recept levert ongeveer twee kleine flesjes op van elk ongeveer 250 milliliter. Ideaal om in huis te hebben, en als je het netjes afsluit, blijft het ook nog een tijdje goed.

klein

Hoe balsamico vinaigrette maken?

Balsamico vinaigrette maken doe je door olie en azijn op de juiste manier samen te brengen. Het gaat om de verhouding en de balans. De balsamicoazijn geeft die typische diepe smaak, terwijl de olie het geheel verzacht. Door mosterd en honing toe te voegen, maak je het smeuïger en ronder van smaak. En met een snuf zout en wat versgemalen peper breng je alles in evenwicht.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang Dressing
Keuken Frans, Italiaans
Porties 2 Flesjes
calorieën 291 kcal

Benodigdheden

  • Schenkkan of maatbeker
  • Kleine garde of vork
  • Trechter
  • 2 glazen flesjes van 250 milliliter met schroefdop
  • Eventueel een blender of staafmixer voor een nog gladdere emulsie

Ingrediënten
  

  • 150 milliliter balsamicoazijn
  • 300 milliliter extra vierge olijfolie
  • 1 theelepel Dijonmosterd
  • 2 theelepels vloeibare honing
  • 1 theelepel zout
  • Versgemalen zwarte peper naar smaak
  • Eventueel 1 teentje knoflook fijngehakt of geperst

Bereiding
 

1. Voorbereiding

  • Begin met het klaarzetten van alle ingrediënten. Meet de balsamicoazijn en de olie nauwkeurig af.

2. Vinaigrette maken

  • Giet de balsamicoazijn in een schenkkan en voeg daar de mosterd en de honing aan toe. Roer dit goed door met een kleine garde of vork zodat de mosterd en honing volledig zijn opgelost.
  • Voeg nu langzaam de olijfolie toe terwijl je stevig blijft roeren. Dit zorgt ervoor dat de olie en de azijn goed mengen. Als je een blender of staafmixer gebruikt, kun je alle ingrediënten tegelijk in de kan doen en het geheel in één keer mengen tot een gladde vinaigrette. Let erop dat de dressing niet te luchtig wordt, het moet een vloeibare saus blijven en geen schuim.
  • Breng de vinaigrette vervolgens op smaak met zout en wat versgemalen zwarte peper. Proef even en voeg eventueel wat extra honing toe als je hem iets zoeter wilt, of juist wat extra mosterd voor wat meer pit. Als je knoflook gebruikt, roer of mix dit nu ook door de vinaigrette.
  • Giet de vinaigrette met behulp van een trechter in de twee flesjes. Sluit de flesjes goed af en bewaar ze koel en donker, bijvoorbeeld in een keukenkastje of in de koelkast.
Trefwoord Balsamico vinaigrette maken

Hoelang is balsamico vinaigrette houdbaar?

Als je de vinaigrette goed afsluit in schone, steriele flesjes, is deze zeker 3 weken houdbaar op een koele en donkere plek. Bewaar je hem in de koelkast, dan blijft hij vaak zelfs tot 5 weken goed. Voor gebruik altijd even goed schudden, want olie en azijn kunnen zich na verloop van tijd weer scheiden.

Vijf variaties en aanpassingen

Met verse kruiden

Hak verse basilicum, oregano of tijm fijn en voeg een eetlepel toe aan het mengsel. Dit geeft een kruidige twist die vooral goed past bij tomatensalades of gegrilde groenten.

Met sinaasappel of citroen

Voeg twee eetlepels versgeperst sinaasappelsap of citroensap toe voor een frisse, fruitige vinaigrette. Zeker lekker over een salade met rucola of veldsla.

Met geroosterde mosterdzaadjes

Verwarm een halve theelepel mosterdzaadjes kort in een droge pan tot ze beginnen te poppen. Laat ze afkoelen en roer ze door de vinaigrette voor een subtiele crunch.

Met geraspte Parmezaanse kaas

Een eetlepel versgeraspte Parmezaanse kaas maakt de vinaigrette wat romiger en hartiger. Ideaal over een pastasalade of bij geroosterde paprika’s.

Met ahornsiroop in plaats van honing

Gebruik in plaats van honing een eetlepel ahornsiroop voor een zachtere zoetheid. Deze versie is heerlijk bij een salade met geroosterde walnoten en peer.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept