Hoe balsamico vinaigrette maken?
Balsamico vinaigrette maken doe je door olie en azijn op de juiste manier samen te brengen. Het gaat om de verhouding en de balans. De balsamicoazijn geeft die typische diepe smaak, terwijl de olie het geheel verzacht. Door mosterd en honing toe te voegen, maak je het smeuïger en ronder van smaak. En met een snuf zout en wat versgemalen peper breng je alles in evenwicht.
Voorbereidingstijd 20 minuten min
Totale tijd 20 minuten min
Gang Dressing
Keuken Frans, Italiaans
Porties 2 Flesjes
calorieën 291 kcal
- 150 milliliter balsamicoazijn
- 300 milliliter extra vierge olijfolie
- 1 theelepel Dijonmosterd
- 2 theelepels vloeibare honing
- 1 theelepel zout
- Versgemalen zwarte peper naar smaak
- Eventueel 1 teentje knoflook fijngehakt of geperst
2. Vinaigrette maken
Giet de balsamicoazijn in een schenkkan en voeg daar de mosterd en de honing aan toe. Roer dit goed door met een kleine garde of vork zodat de mosterd en honing volledig zijn opgelost.
Voeg nu langzaam de olijfolie toe terwijl je stevig blijft roeren. Dit zorgt ervoor dat de olie en de azijn goed mengen. Als je een blender of staafmixer gebruikt, kun je alle ingrediënten tegelijk in de kan doen en het geheel in één keer mengen tot een gladde vinaigrette. Let erop dat de dressing niet te luchtig wordt, het moet een vloeibare saus blijven en geen schuim.
Breng de vinaigrette vervolgens op smaak met zout en wat versgemalen zwarte peper. Proef even en voeg eventueel wat extra honing toe als je hem iets zoeter wilt, of juist wat extra mosterd voor wat meer pit. Als je knoflook gebruikt, roer of mix dit nu ook door de vinaigrette.
Giet de vinaigrette met behulp van een trechter in de twee flesjes. Sluit de flesjes goed af en bewaar ze koel en donker, bijvoorbeeld in een keukenkastje of in de koelkast.
Trefwoord Balsamico vinaigrette maken