Artisjok inmaken is iets wat mensen al eeuwen doen. En dat is niet voor niks. Het is een manier om de oogst te bewaren, maar ook om een groente met een vrij korte houdbaarheid te veranderen in iets waar je maandenlang van kunt genieten. Zeker als je verse artisjokken kunt kopen of misschien zelfs uit eigen tuin haalt, is het zonde om ze niet in te maken. De smaak verdiept zich en je hebt altijd iets bijzonders in de kast staan.
Je maakt met dit recept vier potten vol ingemaakte artisjokharten, op smaak gebracht met kruiden, zuur en olie. Heerlijk als antipasti, door een salade, op een toastje of gewoon uit het vuistje. We gaan stap voor stap door het hele proces heen, zodat je met vertrouwen aan de slag kunt.
Hoe Artisjok inmaken?
Artisjokken inmaken is even een werkje, maar met wat aandacht en liefde krijg je er iets moois voor terug. Je haalt eerst de harten uit de verse artisjokken. Die blancheer je kort, waarna je ze op smaak brengt met een mengsel van azijn, kruiden, knoflook en olie. Daarna gaan ze in gesteriliseerde potten, klaar om maandenlang te bewaren. Let op: sommige potdeksels kunnen aangetast worden door zuur. In dat geval kun je het beste deksels kopen die hiertegen bestand zijn. De potten op hun kop zetten na het vullen is optioneel, maar als je zeker wilt zijn van een goede afsluiting, is het wél aan te raden.
4 gesteriliseerde potten van 350 milliliter met stevige, zuurbestendige deksels
Ingrediënten
8grote artisjokkenvers, stevig en zwaar aanvoelend
2literwater
2citroenenin parten gesneden
1literwitte wijnazijn
1eetlepelzout
1theelepelzwarte peperkorrels
2laurierblaadjes
1theelepelgedroogde oregano
1theelepelgedroogde tijm
4tenenknoflookin dunne plakjes gesneden
500milliliterzonnebloemolieextra nodig om potten mee af te vullen
Optioneel: paar takjes verse rozemarijn of chilipeper naar smaak
Bereiding
1. Artisjokken schoonmaken
Snij met een scherp mes de stelen van de artisjokken af tot ongeveer één centimeter onder het hart. Verwijder de buitenste, stugge blaadjes tot je bij de gele, zachte binnenblaadjes komt. Snij de toppen van de artisjokken af en halveer ze in de lengte. Schraap met een theelepel het hooi uit het midden. Leg de schoongemaakte harten direct in een kom met koud water en citroenpartjes zodat ze niet bruin worden.
2. Artisjokken koken in azijnwater
Breng in een grote pan het water met de azijn, het zout, de peperkorrels en de laurierblaadjes aan de kook. Voeg de artisjokharten toe en laat ze ongeveer 10 minuten zachtjes koken. Ze moeten gaar zijn, maar niet zó zacht dat ze uit elkaar vallen. Schep ze daarna met een schuimspaan uit de pan en laat ze goed uitlekken op een schone theedoek.
3. Kruiden en olie voorbereiden
Verdeel de knoflookplakjes, oregano, tijm en eventueel wat verse rozemarijn of een plakje chili over de gesteriliseerde potten. Leg vervolgens de uitgelekte artisjokharten voorzichtig in de potten. Druk ze lichtjes aan, maar niet te stevig.
4. Afvullen met olie
Giet voorzichtig zonnebloemolie over de artisjokken tot alles goed onderstaat. Laat eventueel een trechter te hulp komen. Zorg dat er geen luchtbellen in de pot zitten, je kunt met een lepel langs de rand duwen om die eruit te halen. Sluit de potten direct goed af met de deksels.
5. Potten op de kop zetten (optioneel) en Afkoelen
Je kunt de potten nu op hun kop zetten voor zo’n 10 minuten. Dit zorgt voor extra zekerheid dat de rand goed afsluit. Sommige mensen slaan deze stap over, maar als je de juiste deksels hebt die tegen zuur kunnen, is het toch aan te raden.
Laat de potten daarna helemaal afkoelen op kamertemperatuur en bewaar ze vervolgens op een koele, donkere plek.
Trefwoord Artisjok inmaken
Hoelang zijn ingemaakte artisjokken houdbaar?
Als je hygiënisch gewerkt hebt en de potten goed afgesloten zijn, kun je de artisjokken zo’n 4 tot 6 maanden bewaren op een donkere, koele plek (bijvoorbeeld in de kelder of voorraadkast). Na opening kun je de pot in de koelkast nog ongeveer een week bewaren, zolang alles onder de olie blijft staan. Gebruik altijd een schone lepel om iets uit de pot te halen, dat voorkomt bederf.
Bewaartijden
In gesloten pot/fles op kamertemperatuur: 8 tot 12 maanden In koelkast: 12 tot 15 maanden Na opening of zelf gemaakt: 1 tot 2 maanden in de koelkast, mits de artisjokken volledig onder het zuur blijven en schoon keukengerei wordt gebruikt bij het eruit halen. Buiten de koelkast slechts enkele dagen houdbaar.
Vijf variaties en aanpassingen
Gebruik olijfolie in plaats van zonnebloemolie
Dit geeft een wat stevigere smaak, al wordt de olie bij lage temperatuur sneller troebel.
Voeg partjes citroen of limoen toe aan de pot
Voor een frisse toets en extra zuur.
Gebruik verse kruiden zoals basilicum of dragon
In plaats van gedroogde kruiden, voor een zachtere smaak.
Voeg geroosterde knoflook toe in plaats van rauwe
Dat geeft een zoetere, diepere smaak.
Voeg wat mosterdzaad of venkelzaad toe aan de azijnoplossing
Dat geeft het geheel een licht pittige ondertoon.
Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kok
Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.