Bananenmarmelade met advocaat maken is iets wat je gewoon een keer gedaan móét hebben als je van romige en fruitige smaken houdt. Het is een bijzondere combinatie die zowel bij het ontbijt als op pannenkoeken of zelfs op een bolletje ijs goed tot zijn recht komt. De zachte zoetheid van rijpe bananen gaat wonderwel samen met de volle smaak van advocaat, en zorgt voor een smeuïge marmelade die net even anders is dan wat je in de winkel vindt.
Je maakt dit recept gewoon in je eigen keuken met ingrediënten die je in de supermarkt of bij de boer kunt halen. Het fijne aan bananen is dat ze het hele jaar door verkrijgbaar zijn, en vaak in de aanbieding als ze al een beetje rijp zijn. Dat maakt dit ook nog eens een voordelige manier om restjes fruit te verwerken en iets bijzonders in potjes te stoppen. Het invullen van je voorraadkast met zelfgemaakte marmelade geeft niet alleen voldoening, het is ook praktisch.
Hoe bananenmarmelade met advocaat maken?
Voor bananenmarmelade met advocaat maken gebruik je rijpe bananen die je fijn prakt of in stukjes snijdt, samen met een beetje citroensap voor frisheid en geleisuiker om de juiste dikte te krijgen. De advocaat voeg je pas helemaal aan het einde toe, zodat de smaak goed bewaard blijft. De potten worden heet afgevuld, en hoewel het optioneel is om ze daarna op de kop te zetten, zorgt dat er wel voor dat de deksels vacuüm trekken. Let wel op: bij sommige potten kan het zuur uit de marmelade de binnenkant van het deksel aantasten. In dat geval is het verstandig om speciale deksels te kopen die daartegen bestand zijn. Maar als je goede potten gebruikt, werkt het op de kop zetten prima.
Was de potten en deksels grondig met heet water en soda. Spoel goed af en laat ze ondersteboven uitlekken op een schone theedoek. Je kunt ze ook kort steriliseren in de oven of in kokend water.
2. Marmelade maken
Pel de bananen en snij ze in kleine stukjes. Je kunt ze ook pletten met een vork als je een gladdere structuur wilt. Doe de stukjes in een ruime pan. Voeg het citroensap toe en roer goed om verkleuring tegen te gaan.
Voeg de geleisuiker toe aan de bananen en roer alles goed door. Breng het mengsel langzaam aan de kook op middelhoog vuur. Blijf goed roeren zodat het niet aanbrandt. Als het mengsel begint te borrelen, laat het dan ongeveer 3 minuten stevig doorkoken. Schep eventueel schuim af met een schuimspaan.
Haal de pan van het vuur en wacht 1 minuut tot de grote hitte eruit is. Roer dan de advocaat door de hete massa. Roer goed zodat alles mooi gemengd is, maar laat het niet meer koken want dan kan de advocaat schiften.
Gebruik een trechter om de hete marmelade in de potten te gieten. Vul ze tot net onder de rand. Draai direct het deksel stevig op de pot. Je kunt ze nu op de kop zetten voor 5 tot 10 minuten om vacuüm te trekken. Dit is optioneel, maar zorgt meestal voor een betere houdbaarheid. Let er wel op dat je deksels zuurbestendig zijn, anders kunnen ze aangetast worden.
3. Afkoelen en bewaren
Laat de potten afkoelen op een theedoek, het liefst zonder te verplaatsen. Controleer na het afkoelen of de deksels goed vacuüm zijn getrokken. Label de potten met de datum.
Trefwoord Bananenmarmelade met advocaat maken
Hoelang is bananenmarmelade met advocaat houdbaar?
Zelfgemaakte bananenmarmelade met advocaat is ongeveer 3 maanden houdbaar op een koele en donkere plaats, zolang de potten vacuüm zijn en niet geopend. Na openen bewaar je de pot in de koelkast, en dan is het aan te raden de inhoud binnen 1 tot 2 weken op te maken. Gebruik steeds een schoon lepeltje om schimmelvorming te voorkomen.
Bewaartijd bananenmarmelade met advocaat
In gesloten pot op kamertemperatuur: 12 maanden In koelkast: 18 maanden Na opening of zelf gemaakt: 2 maanden in de koelkast, mits goed afgesloten en steeds met een schoon lepel of mes uit de pot genomen om besmetting te voorkomen
Vijf variaties en aanpassingen
Met vanille en rum
Voeg aan het einde een theelepel vanille-extract en een eetlepel bruine rum toe. Dit geeft een extra diepe, warme smaak aan de marmelade.
Zonder advocaat maar met kokosroom
Laat de advocaat weg en voeg in plaats daarvan 100 milliliter kokosroom toe voor een tropische toets. Heerlijk op toast of door yoghurt.
Met ananasstukjes
Voeg 150 gram fijngesneden verse ananas toe aan de bananen voor een frisse twist. Laat de stukjes wel even mee koken met de bananen.
Chocoladevariant
Roer op het einde 2 eetlepels geraspte pure chocolade door het mengsel. Niet te heet maken, anders verliest de chocolade zijn smaak.
Extra kruidig
Voeg een halve theelepel kaneel en een snufje nootmuskaat toe tijdens het koken. Dit maakt het bijzonder geschikt als broodbeleg in de herfst en winter.
Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kok
Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.