Kruisbessen drogen is een uitstekende manier om deze zure en frisse zomervruchtjes het hele jaar door beschikbaar te houden. Wie ze eenmaal zelf gedroogd heeft, merkt het verschil meteen: het aroma is geconcentreerder, de smaak krijgt iets rozijnachtigs en ze blijven heerlijk lang houdbaar. Vooral als je een overvloed aan kruisbessen uit eigen tuin hebt of goedkoop op de markt hebt kunnen kopen, is dit een slimme manier om niets verloren te laten gaan.
Drogen vraagt wel wat voorbereidingstijd, maar het proces zelf is eenvoudig. Of je nu een droogoven hebt of de gewone oven gebruikt, het resultaat is een voorraadje vol smaak en herinneringen aan de zomer. En eenmaal gedroogd kun je ze op allerlei manieren gebruiken: door het ontbijt, in zelfgemaakte repen of gewoon als knapperig tussendoortje.

Hoe kruisbessen drogen?
Benodigdheden
- Scherp mesje of schaar
- Keukenpapier of schone theedoek
- Bakpapier
- Oven of droogoven (voedseldroger)
- Bakplaat of droogrek
- Eventueel een pannetje voor het blancheren
Ingrediënten
- 500 gram verse kruisbessen
Bereiding
1. Voorbereiden
- Was de kruisbessen grondig onder koud stromend water. Verwijder daarna met een klein schaartje of mesje de steeltjes en de bloempuntjes. Dep de bessen droog met een schone doek of keukenpapier.
- Omdat de schil vrij stevig is, helpt het om de bessen even kort te blancheren (ongeveer twintig seconden in kokend water) of met een tandenstoker of cocktailprikker één gaatje te prikken in elke bes. Zo kan het vocht sneller ontsnappen tijdens het drogen.
2. Drogen
- Leg de bessen in een enkele laag op een met bakpapier beklede bakplaat als je de oven gebruikt. Zorg dat ze elkaar niet raken. In een droogoven leg je ze op het rooster of de lades, ook weer in één laag.
In de oven:
- Dtel de temperatuur in op veertig tot vijftig graden Celsius. Zet de ovendeur op een kier zodat het vocht kan ontsnappen. Laat de bessen acht tot twaalf uur drogen. Afhankelijk van de grootte en sappigheid kan het soms wat langer duren.
In een droogoven
- Stel in op ongeveer veertig graden Celsius. Laat ze acht tot tien uur drogen en controleer af en toe de consistentie. Ze moeten leerachtig aanvoelen, maar niet meer nat van binnen zijn.
- Laat de gedroogde kruisbessen helemaal afkoelen voor je ze in een pot of zak stopt. Bewaar ze luchtdicht en op een donkere, droge plek.
Hoelang zijn gedroogde kruisbessen houdbaar?
Als je ze volledig gedroogd hebt en goed luchtdicht bewaart, zijn gedroogde kruisbessen zes tot negen maanden houdbaar. Gebruik bij voorkeur glazen potten of goed afsluitbare bewaardozen. Zet ze koel en donker weg, bijvoorbeeld in een voorraadkast. Controleer bij gebruik altijd even of er geen schimmel is ontstaan of de geur afwijkend is. Bij twijfel weggooien.
Vijf variaties en aanpassingen
In de zon drogen
Op warme zomerdagen kun je kruisbessen ook drogen in de zon. Spreid ze uit op een rek met gaas erover tegen insecten en draai ze af en toe om. Dit kan wel twee tot drie dagen duren, afhankelijk van het weer.
Met suiker glazeren
Rol de bessen kort door fijne kristalsuiker na het wassen en drogen ze daarna zoals gebruikelijk. Dit geeft een zoetere snackvariant.
Kruisbessen halveren
Als je grote kruisbessen hebt, kun je ze halveren voor het drogen. Zo drogen ze sneller en gelijkmatiger.
Drogen met kruiden
Voeg een paar takjes munt of tijm toe aan het droogproces (leg ze naast de bessen). Ze nemen wat aroma op en krijgen een kruidige toets.
In de airfryer drogen
Heb je een airfryer met droogstand? Gebruik deze dan als snellere methode. Zet op ongeveer vijftig graden Celsius en laat de luchtcirculatie zijn werk doen. Controleer elk uur.

Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.