Bosbessen milkshake maken is iets wat ik regelmatig doe als ik zin heb in iets fris en romigs. Zeker als het buiten warm is of als ik net vers geplukte bosbessen in huis heb, dan weet ik: dit wordt een milkshake-moment. Het is een eenvoudig recept, maar het draait allemaal om balans. De juiste verhouding tussen fruit, melk en ijs bepaalt of je een dun drankje krijgt of een stevige, volle milkshake waar je lepel rechtop in blijft staan.
Wat ik zelf het prettigst vind aan deze milkshake is dat je kunt variëren. Soms gebruik ik bevroren bosbessen, soms verse. Afhankelijk van wat ik nog in de koelkast of vriezer heb liggen. En als er kinderen op bezoek zijn, voeg ik geen extra suiker toe, maar gebruik ik een scheutje honing. Wil je het echt romig, dan kun je zelfs een lepel yoghurt erbij doen. Maar laten we eerst beginnen met de basis, voor vier glazen.

Hoe bosbessen milkshake maken?
Benodigdheden
- Blender of staafmixer met hoge beker
- Lepel om te proeven en te roeren
- Vier glazen
- Eventueel een maatbeker
Ingrediënten
- 300 gram verse of bevroren bosbessen
- 500 milliliter volle melk
- 200 gram vanille-ijs
- 1 eetlepel honing of 2 zakjes vanillesuiker optioneel
- 1 theelepel citroensap voor de frisheid, optioneel
Bereiding
- Doe eerst de melk in de blender. Voeg daarna het vanille-ijs toe in grote scheppen. Voeg als laatste de bosbessen toe, zodat die bovenop liggen. Doe het deksel op de blender en begin op een lage snelheid. Zo voorkom je spatten. Zet daarna de blender op hogere stand en mix alles ongeveer één minuut, totdat de shake mooi glad is.
- Proef een lepeltje van de milkshake. Vind je hem te zuur of niet zoet genoeg? Voeg dan een beetje honing of vanillesuiker toe. Mix nog een paar seconden om alles goed te mengen. Als je liever een dikkere shake hebt, voeg dan nog wat ijs toe. Voor een dunnere versie kun je extra melk gebruiken.
- Schenk de milkshake in vier hoge glazen. Zet er eventueel een rietje in of garneer met een paar losse bosbessen bovenop. Serveer direct, want dan is hij op zijn lekkerst. De koude, romige textuur komt dan het best tot zijn recht en de smaak van de bosbessen is dan nog fris en levendig.
Hoelang is bosbessen milkshake houdbaar?
Een bosbessen milkshake is eigenlijk bedoeld om direct te drinken. Als je hem toch wilt bewaren, zet hem dan meteen na het maken in de koelkast, goed afgesloten. In een schone fles of afsluitbare beker blijft hij ongeveer één dag goed. Let wel: de textuur verandert. De shake wordt dunner en de kleur kan iets vervagen. Opnieuw even schudden voor het drinken helpt.
Invriezen is af te raden, want bij het ontdooien scheidt het vocht zich van het roomgedeelte en dan wordt het een waterig geheel. Maak hem dus altijd zo vers mogelijk, bij voorkeur net voor het serveren.
Vijf variaties en aanpassingen
Met citroenrasp en munt
Rasp een halve citroen boven de blender en voeg een paar blaadjes verse munt toe voor een frisse twist. Dit maakt het drankje iets lichter en verrassender van smaak.
Met yoghurt
Vervang de helft van de melk door volle yoghurt voor een frissere, lichtzure smaak en een iets dikkere structuur. Zeker bij warm weer is dit erg verfrissend.
Met banaan
Voeg een rijpe banaan toe aan het basisrecept. Dit maakt de shake zoeter en romiger zonder extra suiker. Banaan combineert erg goed met bosbessen.
Met kokosmelk
Voor een lactosevrije variant kun je kokosmelk gebruiken in plaats van gewone melk. Dit geeft een exotisch tintje aan de shake en maakt hem vegan als je ook plantaardig ijs gebruikt.
Met kaneel
Een klein mespuntje kaneel in de blender geeft een warme ondertoon aan de milkshake, wat vooral in de herfst of winter lekker is. Niet overdrijven, een snufje is voldoende.

Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.