Blauwe druivenjam maken is iets wat je gewoon eens moet doen als je een flinke tros verse druiven in handen hebt. Het is een eenvoudig werkje, maar wel eentje waar je aandacht bij moet houden. Niet alleen omdat je met heet fruit en suiker werkt, maar ook omdat het maken van jam een klein beetje geduld vraagt. En dat is iets waar je later van kunt genieten, wanneer je een potje opendraait dat je zelf hebt gemaakt.
Je hebt geen ingewikkelde spullen nodig en ook geen zeldzame ingrediënten. Alleen druiven, wat geleisuiker, een citroen en wat schone potten met deksels die goed afsluiten. Het geheim zit ’m in het rustig koken, goed roeren en proeven. En voor wie het wil: op z’n kop zetten mag, maar hoeft niet. Er zijn mensen die zweren bij het omdraaien van de potten om een vacuüm te krijgen. Toch is het goed om te weten dat zuur in de jam bij sommige soorten deksels het metaal kan aantasten. Heb je potten waarvan je weet dat ze daar niet goed tegen kunnen? Koop dan nieuwe deksels die zuurbestendig zijn. Zo zit je altijd goed.

Hoe blauwe druivenjam maken?
Benodigdheden
- Grote kookpan
- Roerzeef (of passe-vite)
- Lepel of pollepel van hout
- Weegschaal
- Citruspers
- Schone jampotten (4 stuks van ongeveer 250 milliliter)
- Deksels die goed sluiten en tegen zuur kunnen
- Trek- of schroefdop
- Keukendoek
- Eventueel een trechter voor jam
Ingrediënten
- Een kilo blauwe druiven het liefst biologisch of onbespoten
- Een halve citroen sap
- Een zak geleisuiker speciaal 500 gram
Bereiding
1. Voorbereiden
- Was de druiven onder koud stromend water en laat ze goed uitlekken. Haal ze van de steeltjes af en verwijder slechte exemplaren. Doe ze in een grote pan.
2. Druiven koken
- Zet de pan op middelhoog vuur. Laat de druiven zachtjes koken. Je hoeft geen water toe te voegen. De druiven laten vanzelf sap los. Roer regelmatig. Na ongeveer 10 tot 15 minuten zijn ze goed zacht gekookt.
3. Pureren met de roerzeef
- Haal de pan van het vuur. Zet een roerzeef op een tweede pan of grote kom en giet beetje bij beetje de warme druivenmassa erin. Draai stevig tot je een gladde puree hebt. Schillen en pitten blijven achter in de zeef.
4. Jam koken met suiker en citroen
- Giet de druivenpuree terug in de schone pan. Voeg het sap van een halve citroen toe en roer de geleisuiker erdoor. Breng het geheel aan de kook en laat het minstens drie tot vier minuten goed doorkoken. Blijf roeren. Let op dat het mengsel niet overkookt.
- Wil je zeker weten dat de jam straks stolt? Doe dan even een stollingstest. Neem een koud schoteltje (even in de vriezer leggen) en laat daar een druppel jam op vallen. Wacht een halve minuut en duw er dan met je vinger tegenaan. Valt de jam een beetje samen of rimpelt het? Dan is je jam klaar.
5. Jam in potten doen
- Zet je schone jampotten klaar. Vul ze met behulp van een lepel of trechter tot net onder de rand. Draai de deksels er goed op. Nu kun je kiezen: zet ze op de kop om een vacuüm te creëren, of laat ze gewoon rechtop afkoelen. Let wel op wat voor deksels je hebt. Niet alle soorten kunnen goed tegen zuur, dus gebruik potten met zuurbestendige doppen als je ze op de kop wilt zetten.
6. Laten afkoelen en labelen
- Laat de potten afkoelen. Schrijf de datum en soort jam op een etiket of stukje tape en plak het op het potje. Bewaar ze op een koele en donkere plek. Een voorraadkast, kelder of keukenkastje zonder zonlicht is prima.
Hoelang is blauwe druivenjam houdbaar?
Als je de jam goed heet in schone potten hebt gedaan en deze goed afgesloten zijn, is de jam zeker een jaar houdbaar op een koele, donkere plek. Eenmaal geopend kun je het potje nog drie tot vier weken in de koelkast bewaren. Let altijd op geur, kleur en smaak bij geopende potten.
Vijf variaties en aanpassingen
Met gemengd fruit
Combineer de druiven met bramen of pruimen voor een iets andere smaak en textuur.
Met kaneel of kruidnagel
Voeg tijdens het koken van de druiven een klein beetje kaneel of een kruidnagel toe. Verwijder die voor het zeven.
Met rode wijn
Vervang een deel van de druiven (bijvoorbeeld 100 milliliter druivensap) door een scheut volle rode wijn voor een diepere smaak.
Met vanille
Voeg een halve vanillepeul toe tijdens het koken en haal deze er weer uit voor je de jam in potten doet.
Met minder suiker
Gebruik geleisuiker speciaal in een verhouding van twee delen fruit op één deel suiker, voor een iets frissere jam.

Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.