Ga terug
klein

Hoe blauwe druivenjam maken?

Blauwe druivenjam maken begint met goed fruit. Kies druiven die rijp zijn, stevig en vol van smaak. Was ze grondig en verwijder eventuele takjes en rotte exemplaren. Je hoeft ze niet te schillen of te ontpitten, want dat doen we straks met een roerzeef. Dat maakt dit recept ook ideaal voor druiven met pit of dikke schil. Door het fruit eerst te koken en daarna te zeven krijg je een mooie, gladde puree waar je perfecte jam van maakt. De geur alleen al tijdens het koken is heerlijk. Zoet, een tikje zuur en echt vol van druif. Hieronder lees je stap voor stap hoe je het aanpakt.
Voorbereidingstijd 25 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Afkoelen 1 uur
Totale tijd 1 uur 45 minuten
Gang Ontbijt
Keuken Internationaal
Porties 4 Jampotten
calorieën 985 kcal

Benodigdheden

  • Grote kookpan
  • Roerzeef (of passe-vite)
  • Lepel of pollepel van hout
  • Weegschaal
  • Citruspers
  • Schone jampotten (4 stuks van ongeveer 250 milliliter)
  • Deksels die goed sluiten en tegen zuur kunnen
  • Trek- of schroefdop
  • Keukendoek
  • Eventueel een trechter voor jam

Ingrediënten
  

  • Een kilo blauwe druiven het liefst biologisch of onbespoten
  • Een halve citroen sap
  • Een zak geleisuiker speciaal 500 gram

Bereiding
 

1. Voorbereiden

  • Was de druiven onder koud stromend water en laat ze goed uitlekken. Haal ze van de steeltjes af en verwijder slechte exemplaren. Doe ze in een grote pan.

2. Druiven koken

  • Zet de pan op middelhoog vuur. Laat de druiven zachtjes koken. Je hoeft geen water toe te voegen. De druiven laten vanzelf sap los. Roer regelmatig. Na ongeveer 10 tot 15 minuten zijn ze goed zacht gekookt.

3. Pureren met de roerzeef

  • Haal de pan van het vuur. Zet een roerzeef op een tweede pan of grote kom en giet beetje bij beetje de warme druivenmassa erin. Draai stevig tot je een gladde puree hebt. Schillen en pitten blijven achter in de zeef.

4. Jam koken met suiker en citroen

  • Giet de druivenpuree terug in de schone pan. Voeg het sap van een halve citroen toe en roer de geleisuiker erdoor. Breng het geheel aan de kook en laat het minstens drie tot vier minuten goed doorkoken. Blijf roeren. Let op dat het mengsel niet overkookt.
  • Wil je zeker weten dat de jam straks stolt? Doe dan even een stollingstest. Neem een koud schoteltje (even in de vriezer leggen) en laat daar een druppel jam op vallen. Wacht een halve minuut en duw er dan met je vinger tegenaan. Valt de jam een beetje samen of rimpelt het? Dan is je jam klaar.

5. Jam in potten doen

  • Zet je schone jampotten klaar. Vul ze met behulp van een lepel of trechter tot net onder de rand. Draai de deksels er goed op. Nu kun je kiezen: zet ze op de kop om een vacuüm te creëren, of laat ze gewoon rechtop afkoelen. Let wel op wat voor deksels je hebt. Niet alle soorten kunnen goed tegen zuur, dus gebruik potten met zuurbestendige doppen als je ze op de kop wilt zetten.

6. Laten afkoelen en labelen

  • Laat de potten afkoelen. Schrijf de datum en soort jam op een etiket of stukje tape en plak het op het potje. Bewaar ze op een koele en donkere plek. Een voorraadkast, kelder of keukenkastje zonder zonlicht is prima.
Trefwoord Blauwe druivenjam maken