Hoe blauwe druivenjam maken?
Blauwe druivenjam maken begint met goed fruit. Kies druiven die rijp zijn, stevig en vol van smaak. Was ze grondig en verwijder eventuele takjes en rotte exemplaren. Je hoeft ze niet te schillen of te ontpitten, want dat doen we straks met een roerzeef. Dat maakt dit recept ook ideaal voor druiven met pit of dikke schil. Door het fruit eerst te koken en daarna te zeven krijg je een mooie, gladde puree waar je perfecte jam van maakt. De geur alleen al tijdens het koken is heerlijk. Zoet, een tikje zuur en echt vol van druif. Hieronder lees je stap voor stap hoe je het aanpakt.
Voorbereidingstijd 25 minuten min
Bereidingstijd 20 minuten min
Afkoelen 1 uur uur
Totale tijd 1 uur uur 45 minuten min
Gang Ontbijt
Keuken Internationaal
Porties 4 Jampotten
calorieën 985 kcal
Grote kookpan
Roerzeef (of passe-vite)
Lepel of pollepel van hout
Weegschaal
Citruspers
Schone jampotten (4 stuks van ongeveer 250 milliliter)
Deksels die goed sluiten en tegen zuur kunnen
Trek- of schroefdop
Keukendoek
Eventueel een trechter voor jam
- Een kilo blauwe druiven het liefst biologisch of onbespoten
- Een halve citroen sap
- Een zak geleisuiker speciaal 500 gram
3. Pureren met de roerzeef
4. Jam koken met suiker en citroen
Giet de druivenpuree terug in de schone pan. Voeg het sap van een halve citroen toe en roer de geleisuiker erdoor. Breng het geheel aan de kook en laat het minstens drie tot vier minuten goed doorkoken. Blijf roeren. Let op dat het mengsel niet overkookt.
Wil je zeker weten dat de jam straks stolt? Doe dan even een stollingstest. Neem een koud schoteltje (even in de vriezer leggen) en laat daar een druppel jam op vallen. Wacht een halve minuut en duw er dan met je vinger tegenaan. Valt de jam een beetje samen of rimpelt het? Dan is je jam klaar.
5. Jam in potten doen
Zet je schone jampotten klaar. Vul ze met behulp van een lepel of trechter tot net onder de rand. Draai de deksels er goed op. Nu kun je kiezen: zet ze op de kop om een vacuüm te creëren, of laat ze gewoon rechtop afkoelen. Let wel op wat voor deksels je hebt. Niet alle soorten kunnen goed tegen zuur, dus gebruik potten met zuurbestendige doppen als je ze op de kop wilt zetten.
6. Laten afkoelen en labelen
Trefwoord Blauwe druivenjam maken