Tonijn invriezen
Invriezen

Tonijn invriezen

Tonijn invriezen is een slimme manier om deze vis langer te bewaren zonder dat je iets verliest aan smaak of voedingswaarde. Als je verse tonijn hebt gekocht of zelfs zelf hebt gevangen, wil je er natuurlijk het maximale uithalen. Door het op de juiste manier in te vriezen, kun je weken tot zelfs maanden later nog genieten van een stukje stevige vis, perfect voor een salade, pasta of gewoon even kort gegrild.

Tonijn invriezen begint bij een goede voorbereiding. Het is niet simpelweg een stukje vis in een zakje stoppen en de vriezer in schuiven. Nee, je moet weten hoe je de structuur beschermt, de smaak behoudt en ervoor zorgt dat er geen ijskristallen ontstaan die de vis kunnen aantasten. Hieronder leg ik stap voor stap uit hoe je tonijn correct invriest, wat je nodig hebt, hoe lang het houdbaar is, én krijg je een recept om ingevroren tonijn heerlijk te bereiden zodra je ‘m weer uit de vriezer haalt.

klein

Hoe tonijn invriezen?

Tonijn invriezen vraagt om aandacht. De vis moet zo vers mogelijk zijn. Hoe verser de tonijn op het moment van invriezen, hoe beter hij blijft qua smaak en structuur. Het begint al bij het kopen: let op geur (de vis mag niet ruiken), de kleur (mooi rood tot roze), en de stevigheid van het vlees. Kies liever voor een heel stuk tonijnfilet dan dunne plakjes, omdat je zo de kans op uitdroging beperkt.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Vriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 10 minuten
Gang Vis
Keuken Internationaal
Porties 1 Portie
calorieën 130 kcal

Benodigdheden

  • Vacumeermachine of stevige diepvrieszak
  • Diepvries (minstens -18 graden Celsius)

Ingrediënten
  

  • Verse tonijnfilet

Bereiding
 

  • Voor het invriezen dep je de tonijn eerst goed droog met keukenpapier.
  • Daarna verpak je hem luchtdicht. Het liefst vacumeer je hem, maar anders gebruik je een diepvrieszak waar je zo veel mogelijk lucht uit duwt.
  • Etiketteer altijd met datum, zodat je weet hoelang hij erin ligt.
  • Vries de vis zo snel mogelijk in na aankoop of vangst. Heb je twijfels over de versheid? Dan liever niet invriezen. Invriezen is namelijk géén manier om bedorven vis te ‘redden’.
Trefwoord Tonijn invriezen

Hoelang is ingevroren tonijn houdbaar?

Ingevroren tonijn blijft het best tot ongeveer drie maanden goed als je hem vacuüm verpakt hebt. Gebruik je een gewone diepvrieszak, houd dan liever twee maanden aan. Noteer altijd de datum op de verpakking. Bewaar tonijn bij voorkeur bij een constante temperatuur van -18 graden Celsius of kouder. Een keer ontdooid? Dan niet opnieuw invriezen.

Vijf variaties en aanpassingen

Oosterse tonijn

Voeg aan de marinade sojasaus, sesamolie en een snufje gember toe. Serveer met rijst en gebakken paksoi.

Tonijn met tomaat en kappertjes

Voeg stukjes zongedroogde tomaat en wat kappertjes toe aan de marinade. Heerlijk op een salade met rucola.

Citrus twist

Vervang citroensap door sinaasappel- of limoensap en voeg een beetje honing toe voor een frisse zoete toets.

Pittige variant

Voeg een snufje chilivlokken of vers gesneden rode peper toe aan de marinade voor een beetje pit.

Tonijntaco’s

Snijd de gebakken tonijn in stukjes en vul zachte tortilla’s met de vis, avocado, zure room en koriander.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept