Tandoori kruiden maken
Kruidenmix

Tandoori kruiden maken

Tandoori kruiden maken is eigenlijk een feestje voor je zintuigen. De geur alleen al als je de specerijen mengt, is overweldigend. Warm, kruidig, een tikkeltje rokerig, precies wat je verwacht van een Indiaas gerecht dat van de barbecue of uit een hete oven komt. Tandoori is niet zomaar een smaak, het is een beleving. En het mooie is: je hoeft er echt geen kant-en-klaar zakje voor te kopen. Je kunt het gewoon zelf maken, met kruiden die je misschien al in je keukenkastje hebt staan.

Zelf je Tandoori kruiden mengen heeft een paar grote voordelen. Je bepaalt zelf hoe pittig je het maakt, je vermijdt onnodige toevoegingen zoals suiker of antiklontermiddel, en het is nog eens stukken goedkoper ook. Bovendien is het ontzettend leuk om met je eigen mengsel te koken. Het voelt ambachtelijk. Je weet precies wat erin zit, en dat proef je. Als je het eenmaal zelf hebt gemaakt, wil je nooit meer terug naar die fletse supermarktzakjes.

Tandoori kruiden zijn afkomstig uit de Noord-Indiase keuken en werden oorspronkelijk gebruikt om vlees te marineren dat in een tandoor, een kleioven, werd geroosterd. Maar laat je niet beperken – je kunt dit mengsel gebruiken voor kip, vis, groente of zelfs aardappeltjes uit de oven. De mogelijkheden zijn eindeloos. Maar eerst: hoe maak je het zelf?

klein

Hoe Tandoori kruiden maken?

Tandoori kruiden maak je door een selectie van specerijen in de juiste verhoudingen met elkaar te mengen. De basis bestaat meestal uit paprika, koriander, komijn, gember en knoflook. Daar voeg je vervolgens andere smaakmakers aan toe, zoals kaneel, cayennepeper en kurkuma. Je kunt de kruiden los mengen in een kommetje, maar voor een intensere smaak kun je sommige zaden ook eerst kort roosteren en daarna fijnmalen. Het mengen zelf kost nog geen vijf minuten, en je hebt meteen een potje vol geur en karakter.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 2 minuten
Totale tijd 22 minuten
Gang Kruidenmix
Keuken Indiaas
Porties 1 Portie
calorieën 94 kcal

Benodigdheden

  • Een mengkom (glas of keramiek is ideaal)
  • Een eetlepel en theelepel om af te meten
  • Een goed afsluitbaar potje of kruidenbusje
  • Eventueel een vijzel of koffiemolentje als je hele zaden gebruikt

Ingrediënten
  

  • 3 eetlepels paprikapoeder bij voorkeur gerookt
  • 1 eetlepel korianderzaad gemalen
  • 1 eetlepel komijnzaad gemalen
  • 1 eetlepel knoflookpoeder
  • 1 eetlepel gemberpoeder
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • 1 theelepel kurkumapoeder
  • 1 theelepel cayennepeper meer of minder naar smaak
  • 1 theelepel zwarte peper gemalen
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel uienpoeder optioneel, maar geeft een diepere smaak
  • 1 theelepel fenegriekpoeder optioneel, voor een extra authentieke toets

Bereiding
 

1. Voorbereiding

  • Begin met het klaarzetten van alle kruiden. Als je werkt met hele zaden zoals koriander en komijn, rooster deze dan eerst in een droge koekenpan op middelhoog vuur. Roosteren
  • Rooster ze tot ze beginnen te geuren, dat duurt meestal niet langer dan één tot twee minuten. Haal ze dan van het vuur en maal ze fijn in een vijzel of een koffiemolentje. Dit geeft een veel rijkere smaak dan kant-en-klare gemalen zaden.

2. Kruiden mengen

  • Doe vervolgens alle gemalen kruiden bij elkaar in een mengkom. Meng alles goed met een lepel of een garde tot je een egaal mengsel hebt. Neem de tijd om het goed door te roeren, zodat de smaken mooi verdeeld zijn.

3. Bewaren en gebruik

  • Giet het mengsel daarna over in een schoon, droog potje met een goed sluitend deksel. Label het potje met de naam en datum, zo weet je precies wat erin zit en wanneer je het hebt gemaakt.
  • Gebruik de kruidenmix zoals je zelf wilt. Voor een klassieke tandoori-marinade meng je bijvoorbeeld twee eetlepels van deze mix met wat yoghurt, een beetje citroensap en eventueel een drupje olie. Laat je kip, tofu of groenten hier een paar uur in marineren en bak of rooster ze daarna tot ze mooi gekleurd en gaar zijn.
Trefwoord Tandoori kruiden maken

Hoelang zijn de Tandoori kruiden houdbaar?

Als je de Tandoori kruiden droog en donker bewaart, blijven ze gemakkelijk zes tot acht maanden goed. Bewaar ze bij voorkeur in een glazen potje met deksel, uit de buurt van licht en warmte. Vermijd vocht en gebruik altijd een schone lepel om het mengsel uit het potje te scheppen. Na verloop van tijd kunnen de smaken iets vervagen, maar zolang het niet muf ruikt, is het gewoon nog bruikbaar.

Vijf variaties en aanpassingen

Extra aards

Voeg een halve theelepel gerookt paprikapoeder extra toe of een snufje nootmuskaat, dat geeft een diepe, aardse smaak, perfect voor ovengerechten.

Minder pittig

Laat de cayennepeper weg of vervang hem door extra paprikapoeder. Zo krijg je de smaak zonder de hitte.

Meer diepgang

Voeg een halve theelepel kruidnagelpoeder toe voor een warmere ondertoon.

Fris accent

Meng er een klein beetje citroenrasp of citroenpoeder door voor een frissere toets, vooral lekker bij vis.

Zoete variant

Voor een mildere, iets zoetere smaak kun je een halve theelepel suiker of kaneelsuiker toevoegen. Dat werkt goed voor gegrilde groenten of kip.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept