Hoe Tandoori kruiden maken?
Tandoori kruiden maak je door een selectie van specerijen in de juiste verhoudingen met elkaar te mengen. De basis bestaat meestal uit paprika, koriander, komijn, gember en knoflook. Daar voeg je vervolgens andere smaakmakers aan toe, zoals kaneel, cayennepeper en kurkuma. Je kunt de kruiden los mengen in een kommetje, maar voor een intensere smaak kun je sommige zaden ook eerst kort roosteren en daarna fijnmalen. Het mengen zelf kost nog geen vijf minuten, en je hebt meteen een potje vol geur en karakter.
Voorbereidingstijd 20 minuten min
Bereidingstijd 2 minuten min
Totale tijd 22 minuten min
Gang Kruidenmix
Keuken Indiaas
Porties 1 Portie
calorieën 94 kcal
Een mengkom (glas of keramiek is ideaal)
Een eetlepel en theelepel om af te meten
Een goed afsluitbaar potje of kruidenbusje
Eventueel een vijzel of koffiemolentje als je hele zaden gebruikt
- 3 eetlepels paprikapoeder bij voorkeur gerookt
- 1 eetlepel korianderzaad gemalen
- 1 eetlepel komijnzaad gemalen
- 1 eetlepel knoflookpoeder
- 1 eetlepel gemberpoeder
- 1 theelepel kaneelpoeder
- 1 theelepel kurkumapoeder
- 1 theelepel cayennepeper meer of minder naar smaak
- 1 theelepel zwarte peper gemalen
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel uienpoeder optioneel, maar geeft een diepere smaak
- 1 theelepel fenegriekpoeder optioneel, voor een extra authentieke toets
1. Voorbereiding
Begin met het klaarzetten van alle kruiden. Als je werkt met hele zaden zoals koriander en komijn, rooster deze dan eerst in een droge koekenpan op middelhoog vuur. Roosteren
Rooster ze tot ze beginnen te geuren, dat duurt meestal niet langer dan één tot twee minuten. Haal ze dan van het vuur en maal ze fijn in een vijzel of een koffiemolentje. Dit geeft een veel rijkere smaak dan kant-en-klare gemalen zaden.
3. Bewaren en gebruik
Giet het mengsel daarna over in een schoon, droog potje met een goed sluitend deksel. Label het potje met de naam en datum, zo weet je precies wat erin zit en wanneer je het hebt gemaakt.
Gebruik de kruidenmix zoals je zelf wilt. Voor een klassieke tandoori-marinade meng je bijvoorbeeld twee eetlepels van deze mix met wat yoghurt, een beetje citroensap en eventueel een drupje olie. Laat je kip, tofu of groenten hier een paar uur in marineren en bak of rooster ze daarna tot ze mooi gekleurd en gaar zijn.
Trefwoord Tandoori kruiden maken