Speklappen bewaren
Bewaren

Speklappen bewaren

Speklappen bewaren doe je met aandacht voor smaak, structuur en veiligheid. Varkensvlees, en zeker speklappen met hun mooie vetlaagje, zijn gevoelig voor bederf als je ze niet goed behandelt. Of je ze nu vers van de slager haalt, in de supermarkt koopt of in bulk inslaat om in te vriezen, het is belangrijk dat je weet hoe je ze op de juiste manier moet bewaren. Daar zit veel liefde in, maar ook gewoon wat kennis van zaken. Zeker als je niet elke dag speklappen eet, wil je voorkomen dat ze na een paar dagen raar ruiken of plakkerig aanvoelen.

De geur en structuur van goed bewaarde speklapjes is uniek. Dat wil je behouden tot het moment dat ze de pan in gaan. Of je ze nu naturel hebt gekocht of al gekruid, maakt niet uit. Goed bewaren begint direct na aankoop. Hieronder leg ik precies uit hoe je dat doet, in de koelkast, in de vriezer of vacuüm verpakt. En ook hoe je bederf herkent, zodat je nooit twijfelt of iets nog eetbaar is.

Speklappen bewaren

In de koelkast

Verse speklappen kunnen in de koelkast bewaard worden, maar niet eindeloos. Zet ze meteen na thuiskomst onderin de koelkast, waar het het koelst is, bij een temperatuur van vier graden Celsius of lager. Laat ze in de originele verpakking zitten als die goed gesloten is. Is de verpakking al open of twijfel je eraan? Doe ze dan over in een goed afsluitbare bewaardoos of verpak ze in vershoudfolie met daaroverheen aluminiumfolie. Zo voorkom je dat de lucht erbij komt en het vlees sneller bederft.

Rauw vlees bewaar je in de koelkast bij voorkeur maximaal twee dagen. Heb je gekruide speklapjes? Die kunnen soms een dagje langer mee, omdat zout en kruiden een licht conserverende werking hebben. Toch raad ik aan ook die binnen drie dagen te gebruiken.

Let er ook op dat je het vlees altijd met schone handen of een schone tang uit de verpakking haalt. Kruisbesmetting is een belangrijke oorzaak van voedselvergiftiging en dat wil je natuurlijk voorkomen.

Invriezen

Als je speklappen niet binnen een paar dagen gaat gebruiken, is invriezen de beste keuze. Zorg ervoor dat je ze zo vers mogelijk invriest. Hoe verser het vlees, hoe beter het eruit komt na het ontdooien. Gebruik diepvrieszakken of diepvriesdozen die geschikt zijn voor vlees. Schrijf de datum van invriezen op een etiket, zodat je weet hoelang ze al in de vriezer liggen.

Een losse speklap weegt gemiddeld tussen de honderd en honderdvijftig gram. Je kunt ze per stuk of per twee invriezen, afhankelijk van hoe je ze straks gaat gebruiken. Druk zoveel mogelijk lucht uit de verpakking voordat je deze afsluit. Minder lucht betekent minder kans op vriesbrand.

Ingevroren speklappen zijn bij een constante temperatuur van min achttien graden Celsius tot zes maanden houdbaar. Ze kunnen na langere tijd nog eetbaar zijn, maar de kwaliteit gaat achteruit. Denk aan droger vlees of wat verlies aan smaak.

Laat ingevroren speklappen langzaam ontdooien in de koelkast. Haal ze de avond van tevoren uit de vriezer en leg ze op een bord onderin de koelkast. Laat ze niet ontdooien op het aanrecht, want dan kunnen bacteriën zich razendsnel vermenigvuldigen.

Vacumeren

Vacumeren is ideaal als je speklappen vers wilt houden, maar nog niet meteen weet wanneer je ze gebruikt. Door het vacuüm trekken van de verpakking krijgt zuurstof geen kans, en dat vertraagt bederf aanzienlijk. In de koelkast zijn vacuüm verpakte speklapjes tot een week houdbaar, afhankelijk van hoe vers ze waren bij het verpakken. Let wel: zodra je de verpakking opent, begint het normale bederfproces alsnog.

In de vriezer zijn vacuüm verpakte speklappen vaak nog langer houdbaar dan gewone diepgevroren varianten. Tot wel negen maanden, zonder merkbaar kwaliteitsverlies. Het vlees droogt minder snel uit, en je vermijdt vriesbrand. Zorg er wel voor dat je goede vacuümzakken gebruikt die geschikt zijn voor invriezen.

Heb je geen vacuümapparaat? Dan kun je een beetje improviseren met diepvrieszakken. Stop het vlees in een goed afsluitbare zak, houd de zak open in een kom met koud water en laat het water de lucht eruit duwen. Sluit dan de zak net boven het wateroppervlak. Het is geen professioneel vacuüm, maar wel veel beter dan lucht erin laten zitten.

Hoe herken je bedorven speklappen?

Bedorven speklappen herken je vaak meteen aan de geur. Verse speklappen ruiken nauwelijks. Zodra ze zuur, muffig of zelfs zoetig ruiken, is dat een duidelijk teken dat je ze beter niet meer kunt eten. Ook een slijmerig laagje op het oppervlak of een doffe, grauwe kleur in plaats van mooi roze met wit vet duidt op bederf.

Let ook op de verpakking. Staat deze bol of zit er lucht in bij vacuümverpakt vlees? Dan is er waarschijnlijk bacteriële activiteit ontstaan. Gooi dit vlees meteen weg. Ga nooit af op de houdbaarheidsdatum alleen: je ogen, neus en vingers zijn betere raadgevers.

Bij twijfel: weggooien. Het is zonde, maar voedselvergiftiging is veel erger. Vooral bij varkensvlees wil je absoluut geen risico nemen.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *