Peterselie invriezen
Invriezen

Peterselie invriezen

Peterselie invriezen is een slimme manier om altijd verse kruiden bij de hand te hebben. Of je nu net een flinke bos uit eigen tuin hebt geoogst of een restje van de supermarkt over hebt, het is zonde om dit aromatische kruid te laten verleppen. Met een beetje voorbereiding kun je peterselie eenvoudig bewaren, zonder dat het zijn geur of smaak helemaal verliest.

Invriezen is ook ideaal voor wie vaak kookt en niet telkens verse peterselie wil kopen. Zo hoef je nooit meer op het laatste moment naar de winkel. En geloof me, als je eenmaal gewend bent aan een voorraadje in de vriezer, wil je niet meer zonder. Je hebt dan altijd een handvol peterselie paraat voor soepen, sauzen of aardappelgerechten.

klein

Hoe peterselie invriezen?

Peterselie invriezen kun je op verschillende manieren doen. Wat belangrijk is, is dat je de peterselie goed schoonmaakt en droogt. Je kunt het daarna fijnsnijden of in z’n geheel invriezen, afhankelijk van wat je later met de peterselie wil doen. Sommige mensen houden ervan om het kruid in ijsblokjes met water of olie te verwerken, anderen bewaren liever losse blaadjes. Hieronder leg ik het stap voor stap uit.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Vriestijd 1 dag
Gang Kruiden
Keuken Internationaal
Porties 1 Portie
calorieën 36 kcal

Benodigdheden

  • Keukenschaar of scherp mes
  • Snijplank
  • Schone theedoek of keukenpapier
  • IJsblokjesvorm (optioneel)
  • Vrieszakjes of diepvriesbakjes
  • Label en stift (om de datum op te schrijven)

Ingrediënten
  

  • Ongeveer 100 gram verse peterselie
  • Eventueel een beetje olijfolie of water voor ijsblokjesmethode

Bereiding
 

1. Voorbereiding

  • Spoel de peterselie grondig onder koud stromend water. Er kan zand of aarde tussen de blaadjes zitten, vooral als het uit eigen tuin komt. Spoel tot het water helder blijft.
  • Laat de peterselie uitlekken in een vergiet. Leg het daarna op een schone theedoek of keukenpapier. Dep voorzichtig droog. Dit is belangrijk, want te veel vocht zorgt voor ijskristallen en smaakverlies.
  • Pluk de blaadjes van de dikkere stelen. De dunne steeltjes kun je gerust mee invriezen, maar de dikke zijn vezelig en minder smakelijk.
  • Snij de peterselie fijn als je dat makkelijker vindt voor gebruik. Laat je het liever heel, dan kun je het ook als complete blaadjes invriezen. Dat is vooral handig als je het later toch nog vers wil hakken.

2. Verpakken en invriezen

  • Doe de peterselie in kleine porties in diepvrieszakjes of bakjes. Druk er zo veel mogelijk lucht uit. Je kunt ook ijsblokjesvormpjes gebruiken: verdeel de peterselie erin, voeg per vakje een eetlepel water of olie toe, en laat bevriezen. Daarna kun je de blokjes overdoen in een zakje.
  • Zet altijd de datum op het zakje of bakje. Zo weet je hoelang het er al in ligt.
Trefwoord Peterselie invriezen

Hoelang is ingevroren peterselie houdbaar?

Als je de peterselie goed luchtdicht verpakt, blijft deze tot wel 12 maanden houdbaar in de vriezer. Na die tijd verliest het wel wat van zijn aroma, maar is het nog prima bruikbaar in warme gerechten.

Vijf variaties en aanpassingen

Met olijfolie invriezen

Maak een puree van peterselie en olijfolie en vries het in blokjes in. Handig voor in de pan.

Met knoflook combineren

Meng gehakte peterselie met een beetje fijngesneden knoflook voordat je het invriest. Ideaal voor pasta’s en sauzen.

Kruidenmix maken

Voeg ook wat bieslook, dille of basilicum toe voor een groene kruidenmix uit de vriezer.

In porties per eetlepel

Verdeel de gehakte peterselie in hoopjes van een eetlepel op een bakplaat, vries aan, en doe ze daarna in een zakje. Zo pak je steeds de juiste hoeveelheid.

Gekookte peterselie invriezen

Gebruik je peterselie voor warme gerechten, dan kun je het eerst lichtjes blancheren en daarna invriezen. Het behoudt dan net iets beter zijn kleur.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

AboutWilhelmus Hengstmengel

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept