Inktvis invriezen is een geweldige manier om deze heerlijke zeevruchten langer te bewaren zonder dat ze hun smaak verliezen. Als je verse inktvis in handen hebt gekregen, wil je natuurlijk dat die versheid behouden blijft. Direct invriezen is dan de slimste keuze.
Inktvis kan heel goed tegen invriezen, zolang je het maar op de juiste manier doet. Dat vraagt wat voorbereiding, maar het resultaat is de moeite waard. Goed ingevroren inktvis blijft stevig van structuur en houdt zijn pure smaak, zodat je later nog steeds van een heerlijke kwaliteit kunt genieten.

Hoe inktvis invriezen?
Benodigdheden
- Scherp mes
- Snijplank
- Keukenpapier
- Diepvrieszakken of vacuümzakken
- Eventueel een vacuümapparaat
- Etiketten en een pen
Ingrediënten
- Verse inktvis hoeveelheid naar wens
- Schoon koud water
Bereiding
1. Voorbereiding
- Gebruik alleen verse inktvis die nog stevig aanvoelt en niet vreemd ruikt. Spoel de inktvis eerst grondig onder koud stromend water. Leg hem daarna op een schone snijplank. Trek voorzichtig het hoofd en de ingewanden uit het lichaam. Verwijder ook de inktzak als die er nog in zit. Spoel alles nog eens goed af zodat er geen restjes meer achterblijven.
- Dep de schoongemaakte inktvis helemaal droog met keukenpapier. Vocht is namelijk de grootste vijand bij invriezen: het kan ijskristallen vormen die de structuur van de inktvis aantasten. Snij de inktvis indien gewenst in ringen of stukken, of vries hem in zijn geheel in. Doe de stukken in een diepvrieszak en druk zoveel mogelijk lucht eruit. Beter nog: gebruik een vacuümapparaat om de inktvis echt luchtdicht te verpakken. Schrijf de datum van invriezen op een etiket en plak dat op de zak.
2. Invriezen
- Leg de verpakte inktvis direct in de diepvries bij minimaal -18 graden Celsius. Zorg ervoor dat hij zo snel mogelijk volledig doorvriest. Hoe sneller dat gaat, hoe beter de kwaliteit behouden blijft. Bij een goede diepvries zou dit binnen een paar uur moeten lukken.
Hoelang is ingevroren inktvis houdbaar?
Inktvis die op de juiste manier is ingevroren, kun je ongeveer zes maanden bewaren. Na die periode wordt de structuur minder en kan de smaak achteruitgaan. Voor het beste resultaat gebruik je de inktvis binnen drie tot vier maanden. Zorg ervoor dat de vriezer continu op een constante temperatuur van -18 graden Celsius blijft om kwaliteit te waarborgen.
Vijf variaties voor inktvis invriezen
Inktvis invriezen in ijswater
Leg de inktvis eerst kort in ijswater voordat je hem droogdept en invriest. Dit zorgt ervoor dat hij extra stevig blijft na het ontdooien.
Inktvis invriezen met een klein beetje citroensap
Voeg een paar druppels citroensap toe voordat je de inktvis vacuüm verpakt. Dit helpt om de frisheid extra goed te bewaren.
Inktvis invriezen in porties
Snij de inktvis meteen in porties die je later in één keer kunt gebruiken. Zo hoef je niet alles tegelijk te ontdooien.
Inktvis invriezen gekookt
Kook de inktvis kort (maximaal één minuut) in kokend water, laat hem afkoelen en vries hem dan pas in. Dit kan de structuur na ontdooien soms net iets beter maken.
Inktvis invriezen samen met kruiden
Leg een takje verse peterselie of dille mee in de vacuümzak om bij het ontdooien al een lichte smaaktoevoeging te krijgen.

Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.