Hoe inktvis invriezen?
Inktvis invriezen is gelukkig niet moeilijk, maar het vraagt wel een beetje aandacht en zorg. Je moet de inktvis goed schoonmaken, het slijm en de ingewanden verwijderen en hem zo luchtvrij mogelijk verpakken. Daarna is het vooral een kwestie van snel en diep invriezen. Hieronder leg ik je stap voor stap uit hoe je dat doet, inclusief wat je nodig hebt, hoelang je het kunt bewaren en hoe je zelf kleine aanpassingen kunt doen als je wilt.
Voorbereidingstijd 20 minuten min
Vriestijd 1 dag d
Totale tijd 1 dag d 20 minuten min
Gang Vis
Keuken Mediterraan
Porties 1 Portie
calorieën 72 kcal
- Verse inktvis hoeveelheid naar wens
- Schoon koud water
1. Voorbereiding
Gebruik alleen verse inktvis die nog stevig aanvoelt en niet vreemd ruikt. Spoel de inktvis eerst grondig onder koud stromend water. Leg hem daarna op een schone snijplank. Trek voorzichtig het hoofd en de ingewanden uit het lichaam. Verwijder ook de inktzak als die er nog in zit. Spoel alles nog eens goed af zodat er geen restjes meer achterblijven.
Dep de schoongemaakte inktvis helemaal droog met keukenpapier. Vocht is namelijk de grootste vijand bij invriezen: het kan ijskristallen vormen die de structuur van de inktvis aantasten. Snij de inktvis indien gewenst in ringen of stukken, of vries hem in zijn geheel in. Doe de stukken in een diepvrieszak en druk zoveel mogelijk lucht eruit. Beter nog: gebruik een vacuümapparaat om de inktvis echt luchtdicht te verpakken. Schrijf de datum van invriezen op een etiket en plak dat op de zak.
Trefwoord Inktvis invriezen