Gebakken aardappelen bewaren
Bewaren

Gebakken aardappelen bewaren

Gebakken aardappelen bewaren lijkt misschien iets onbenulligs, maar als je er goed over nadenkt, zijn er maar weinig gerechten zo zonde om weg te gooien als perfect goudbruin gebakken aardappeltjes. Ze kosten tijd, liefde en aandacht om te maken, en vaak zijn ze zelfs lekkerder als ze een dagje staan. Mits je weet hoe je ze goed moet bewaren natuurlijk. Want geloof me, een verkeerd bewaarde gebakken aardappel smaakt nergens naar. Of erger: kan je maag van streek maken. Daarom wil ik in deze tekst tot in de puntjes uitleggen hoe je gebakken aardappelen het beste kunt bewaren, of je ze nu morgen weer op wil warmen, volgende week nog een portie wil hebben, of zelfs maanden later nog een maaltijd uit de diepvries wil toveren.

We gaan het hebben over bewaren in de koelkast, invriezen, vacumeren, en ook hoe je kunt zien of je gebakken aardappelen bedorven zijn. Want weggooien is zonde, maar jezelf ziek eten is nog veel erger.

Gebakken aardappelen bewaren

In de koelkast

Heb je gebakken aardappeltjes over van het avondeten? Dan is de koelkast je eerste redmiddel. Maar dan moet je ze wel op de juiste manier koelen. Laat de aardappelen na het bakken eerst goed afkoelen tot kamertemperatuur. Zet ze nooit warm de koelkast in, want dan ontstaat er condens, en in die vochtige omgeving groeien bacteriën sneller.

Zodra ze zijn afgekoeld, doe je ze in een goed afsluitbaar bakje of wikkel je ze in aluminiumfolie. Een glazen schaal met een deksel is ideaal, maar een stevig plastic bakje werkt ook prima. Zorg er wel voor dat het bakje goed afsluit, want anders drogen de aardappels uit en krijgen ze zo’n rubberachtige bite. Daar zit niemand op te wachten.

In de koelkast blijven gebakken aardappelen gemiddeld twee tot drie dagen goed. Daarna merk je vaak al dat ze slap en flauw worden. Probeer ze binnen die tijd op te eten. Bij het opwarmen kun je ze opnieuw even in een koekenpan bakken met een klein klontje roomboter of een scheutje zonnebloemolie, dan worden ze weer een beetje krokant.

Invriezen

Als je écht vooruit wil plannen, is invriezen de beste optie. En ja, dat kan prima met gebakken aardappelen, mits je een paar dingen in het achterhoofd houdt.

Laat de aardappeltjes na het bakken volledig afkoelen. Doe dit snel en hygiënisch. Je kunt ze bijvoorbeeld op een groot bord of bakplaat verdelen, zodat ze sneller op kamertemperatuur komen. Daarna kun je ze verdelen in porties en in diepvrieszakken of diepvriesbakjes stoppen.

Zorg dat je de zakjes goed afsluit en zo veel mogelijk lucht eruit duwt. Dat voorkomt vriesbrand en bewaart de smaak. Heb je een vacuümapparaat? Nog beter! Daar kom ik zo op terug.

In de vriezer blijven gebakken aardappelen zo’n twee tot drie maanden goed. Langer kan ook, maar dan merk je dat de structuur wat korrelig wordt en de smaak doffer. Label je bakjes of zakjes altijd met de datum van invriezen. Op die manier weet je precies wat je nog kunt gebruiken en wat beter weg kan.

Bij het ontdooien kun je de aardappelen rustig in de koelkast laten ontdooien, bijvoorbeeld een nachtje van tevoren. Daarna even opbakken in de pan, liefst met een klein scheutje zonnebloemolie of wat ganzenvet – en je proeft bijna niet dat ze ooit bevroren waren.

Vacumeren

Heb je de luxe van een vacuümapparaat? Dan heb je goud in handen. Vacumeren is namelijk een geweldige manier om gebakken aardappelen langer vers te houden, zowel in de koelkast als in de vriezer.

Door de lucht uit de verpakking te halen, krijgen bacteriën en schimmels veel minder kans. In de koelkast kun je zo makkelijk vier tot vijf dagen vooruit, soms zelfs een week, afhankelijk van hoe schoon je hebt gewerkt. In de diepvries kun je de houdbaarheid verlengen tot vier of zelfs vijf maanden zonder dat de smaak ernstig achteruitgaat.

Let wel: vacumeren doe je pas als de aardappelen volledig zijn afgekoeld. Gebruik stevige zakken die geschikt zijn voor vacuümverpakking. Heb je geen vacuümapparaat? Dan kun je ook een diepvrieszakje gebruiken waar je met een rietje de lucht zo veel mogelijk uit zuigt. Niet ideaal, maar beter dan niets.

Hoe herken je bedorven gebakken aardappelen?

Dit is misschien wel het belangrijkste onderdeel. Want hoe goed je ook bewaart: op een gegeven moment is het op. Aardappelen die niet meer goed zijn, kun je herkennen aan een paar duidelijke signalen.

De geur is vaak het eerste wat je opvalt. Zure, muffe of ronduit vieze lucht? Meteen weg ermee. Ook een grijzig of groenig kleurtje is geen goed teken. Gebakken aardappelen moeten er lichtbruin of goudgeel uitzien, niet grauw of glanzend slijmerig. Als ze plakkerig aanvoelen of je ziet kleine vlekjes schimmel, dan is het simpel: niet meer eten.

Let ook op de structuur. Zijn ze keihard of juist slap en vochtig, terwijl je ze koel hebt bewaard? Dan is er iets mis. Het is beter om op safe te spelen. Als je twijfelt, gooi je ze beter weg. Je gezondheid is belangrijker dan een paar aardappels.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *