Gorgonzola invriezen is iets wat veel mensen niet overwegen, maar het kan heel goed. Deze pittige blauwaderkaas is vol van karakter en meestal niet goedkoop. Daarom is het zonde om restjes weg te gooien als je ze ook gewoon kunt bewaren. Invriezen helpt je om verspilling tegen te gaan en zorgt ervoor dat je altijd een portie gorgonzola achter de hand hebt voor een saus, een risotto of een ovenschotel.
Gorgonzola is wel een kaas die wat gevoelig is voor structuurverandering bij invriezen. Dat betekent dat hij na het ontdooien vaak iets kruimeliger of natter wordt, maar de smaak blijft krachtig. Als je hem dus niet op een kaasplank wil serveren, maar vooral gebruikt om mee te koken, dan is invriezen een prima keuze. Hieronder leg ik je stap voor stap uit hoe je dat het beste aanpakt.

Hoe gorgonzola invriezen?
Benodigdheden
- Vershoudfolie
- Dubbele diepvrieszakjes of diepvriesdozen met deksel
- Eventueel een vacumeerapparaat
- Keukenpapier
- Evt. etiketten en stift
Ingrediënten
- Stuk gorgonzola bijvoorbeeld 200 gram of meer
Bereiding
1. In porties snijden en verpakken
- Gorgonzola kun je het beste in porties van ongeveer 50 gram snijden. Dat is genoeg voor een saus of om over een gerecht te verkruimelen. Grotere stukken zijn lastig te ontdooien en verliezen sneller structuur. Gebruik een scherp mes en snij nette blokken of plakjes.
- Wikkel elke portie apart in een laag vershoudfolie. Zorg dat er geen lucht bij komt, want zuurstof doet de kaas snel achteruitgaan in de vriezer. Druk de folie goed aan en vouw strak dicht.
- Stop de ingepakte porties in diepvrieszakjes en duw de lucht eruit. Heb je een vacumeerapparaat? Gebruik dat dan voor het beste resultaat. Een vacuüm verpakte gorgonzola blijft aanzienlijk beter op smaak. Schrijf er ook op wat erin zit en de datum.
2. Invriezen
- Leg de zakjes in de diepvries, bij voorkeur op een plek waar de temperatuur stabiel is. Een temperatuur van min achttien graden Celsius is ideaal. Zorg dat je de stukjes plat legt zodat ze snel invriezen.
- Wanneer je gorgonzola wilt gebruiken, haal je een portie uit de vriezer en laat het in de koelkast rustig ontdooien. Dit duurt een paar uur. Gebruik de kaas daarna in warme gerechten, zoals pasta’s, risotto of hartige taarten.
Hoelang is ingevroren gorgonzola houdbaar?
Tot drie maanden kun je ingevroren gorgonzola prima bewaren zonder noemenswaardig kwaliteitsverlies. Daarna wordt de smaak wat flauwer en kan de structuur teveel afwijken. Bewaar dus niet langer dan nodig is, en gebruik je voorraad binnen die periode op. Gorgonzola die al op het randje van de houdbaarheid was voor het invriezen, kun je beter sneller gebruiken na ontdooien.
Vijf variaties en aanpassingen
Met noten erbij
Als je graag gorgonzola met walnoten of pecannoten eet, kun je kleine porties invriezen waar al fijngehakte noten in zitten. Dat scheelt werk bij het bereiden van een saus of vulling.
In ijsblokjesvormen invriezen
Voor sauzen kun je gesmolten gorgonzola in ijsblokjesvorm invriezen. Laat de kaas zacht worden in een pannetje, giet in de vorm, laat bevriezen en doe de blokjes daarna in een zak.
In aluminiumfolie en vacuüm verpakken
Gebruik eerst een laagje aluminiumfolie en daarna een vacumeerzak. Dit geeft nog betere bescherming tegen vriesbrand en lucht.
Met verse kruiden
Wil je een smaakbom maken? Meng een beetje tijm, rozemarijn of salie met de kaas voordat je het invriest. Vooral handig voor ovengerechten.
Pureren
Plet gorgonzola tot een romige massa en vries die in een goed afgesloten bakje in. Na ontdooien kun je het meteen door een soep of saus roeren.

Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.