Pindakaas bewaren lijkt iets eenvoudigs, maar als je er goed over nadenkt, komt er meer bij kijken dan je misschien zou denken. Zeker als je graag grotere potten koopt in de aanbieding, of zelf pindakaas maakt zonder conserveringsmiddelen. Dan wil je zeker weten dat je het goed bewaart en er zo lang mogelijk van kunt genieten. Want niemand zit te wachten op uitgedroogde, ranzige of schimmelende pindakaas.
Het grote verschil zit ‘m vooral in of je pindakaas met of zonder toevoegingen in huis hebt. In de supermarkt zie je steeds vaker pindakaas zonder zout, zonder suiker en zonder conserveermiddelen. Die zijn gezonder, maar ook minder lang houdbaar. Pindakaas met veel olie of notenstukjes kan sneller bederven, zeker als je de pot steeds open en dicht doet of er met een mes in gaat dat niet helemaal schoon is.
Wie echt dol is op pindakaas, wil er alles aan doen om de smaak en textuur te behouden. Niemand wil dat de olie zich afscheidt of dat het bovenlaagje een harde korst wordt. En zeker als je zelfgemaakte pindakaas maakt, dan is het goed om te weten hoe je die het beste kunt bewaren, waar je op moet letten en of je het eventueel kunt invriezen of vacumeren. Laten we alles stap voor stap bekijken.
Pindakaas bewaren
Kamertemperatuur of in de koelkast?
Als je pindakaas uit de winkel hebt, met toegevoegde conserveringsmiddelen, kun je deze meestal prima op kamertemperatuur bewaren. Zet de pot dan wel op een droge en koele plek, uit het zonlicht. Denk aan een keukenkastje dat niet pal naast het fornuis of de oven staat. Belangrijk is ook dat je altijd een schone lepel of mes gebruikt en de pot goed afsluit. Zo voorkom je dat er bacteriën of schimmels in komen.
Heb je een natuurlijke variant zonder conserveringsmiddelen of zelfgemaakte pindakaas? Dan is het slimmer om die in de koelkast te zetten. Door de lage temperatuur vertraag je de ontwikkeling van schimmels en voorkom je dat de olie ranzig wordt. Let er wel op dat pindakaas in de koelkast vaak wat harder wordt. Een paar minuten op het aanrecht en de smeerbaarheid komt vanzelf terug.
Als je een geopende pot pindakaas hebt die al weken staat, dan kun je deze beter niet meer op kamertemperatuur laten staan. Zet hem in dat geval toch liever in de koelkast, zeker bij warm weer.
Invriezen?
Ja, pindakaas kun je invriezen, al gebeurt dat niet vaak. Toch is het handig als je een grote voorraad hebt ingeslagen of een aantal potten zelf hebt gemaakt. Het invriezen gaat vooral goed bij gladde pindakaas. Die met stukjes of extra olie kunnen wat veranderen van textuur, maar zijn nog steeds bruikbaar in bijvoorbeeld sauzen of koekjes.
Verdeel de pindakaas over kleine porties, bijvoorbeeld in diepvriesbakjes van vijfhonderd milliliter of in ijsblokjesvormen als je het in kleine beetjes wilt gebruiken. Dek goed af met een deksel of diepvriesfolie en label met de datum. Ingevroren pindakaas blijft tot ongeveer zes maanden goed. Ontdooien doe je het best langzaam in de koelkast. Even goed roeren na het ontdooien helpt om de olie en vaste stoffen weer te mengen.
Wat je beter niet kunt doen, is een hele glazen pot pindakaas in de vriezer zetten. Het glas kan barsten door de uitzetting, zeker als er luchtbellen in zitten of als de pot helemaal vol zit.
Vacumeren
Pindakaas vacumeren kan zeker zinvol zijn, vooral als je zelf pindakaas maakt of grote potten wilt herverdelen over kleinere porties. Door het vacuüm verpakken verwijder je de zuurstof, waardoor oxidatie veel trager gaat. Dat helpt tegen ranzigheid van de olie en voorkomt schimmelvorming. Vooral als je pindakaas met natuurlijke ingrediënten gebruikt, zonder E-nummers of andere bewaarmiddelen, is vacumeren een slimme stap.
Gebruik hiervoor vacuümzakken of -bakjes die geschikt zijn voor vette producten. Zorg dat de pindakaas zo min mogelijk in aanraking komt met lucht tijdens het vullen en verpakken. Je kunt het vervolgens enkele weken langer in de koelkast bewaren of nog langer in de vriezer. Let wel op: na het openen van een gevacumeerde portie moet je die alsnog snel opmaken, net zoals bij gewone pindakaas.
Hoe herken je bedorven pindakaas?
Bedorven pindakaas herken je meestal vrij snel, zeker als je het deksel opendraait. Een zure of chemische geur wijst meestal op oxidatie of schimmelvorming. Als er een plakkerige, harde korst bovenop ligt die donkerder is dan de rest, of als er blauwe of groene plekjes op zitten, is de kans groot dat er schimmel in de pot zit. In dat geval kun je beter niets meer gebruiken, ook niet het onderste deel van de pot.
Een lichte olieafscheiding bovenop is niet per se een teken van bederf. Dat komt vaak voor bij pindakaas zonder emulgatoren en is normaal. Gewoon even goed doorroeren is voldoende. Wordt de olie echter ranzig van geur of smaak, dan is dat wel een duidelijk teken dat de pindakaas niet meer goed is.
Let ook op de houdbaarheidsdatum, zeker bij geopende potten. Als de smaak bitter of muf wordt, of de kleur donkerder dan normaal is, kan dat een teken zijn van veroudering. Zeker bij natuurlijke of zelfgemaakte pindakaas moet je vaker op je zintuigen vertrouwen dan op een datum op het etiket.

Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.
Pindakaas gebruiken wij niet zo veel omdat we dit niet bijvoorbeeld op de boterham eten. Wel hebben we altijd een pot in huis die we in de keukenkast bewaren. Daarmee maak ik wel af en toe kippenblokjes in pindakaassaus. In warme bereidingen vind ik het dus wel heel lekker.
Handige tips! Hiermee kan ik aan de slag!