Eiersalade invriezen is niet iets wat iedereen meteen zou aanraden, maar het kan wel degelijk, als je het goed aanpakt. Het draait vooral om de juiste ingrediënten en de manier waarop je het verpakt. Zeker als je restjes hebt of een flinke portie over van een feestje, is het zonde om dat zomaar weg te gooien. Door het in te vriezen, verleng je de houdbaarheid aanzienlijk en kun je er op een later moment opnieuw van genieten.
Wel moet je weten dat niet alle eiersalades zich even goed laten invriezen. Vooral de mayonaise en andere zuivelachtige bindmiddelen kunnen na het ontdooien wat waterig of schifterig worden. Daar kun je rekening mee houden bij het bereiden. Gebruik liever zelfgemaakte mayonaise op basis van olie of vervang een deel ervan door crème fraîche of volle yoghurt. Die ingrediënten reageren wat stabieler op de kou.

Hoe eiersalade invriezen?
Benodigdheden
- Benodigdheden
- Mengkom
- vork of pureestamper
- Lepel of spatel
- diepvriesbakje met goed afsluitbaar deksel of diepvrieszak
- etiket en pen
Ingrediënten
- 250 gram hardgekookte eieren
- 100 gram mayonaise bij voorkeur zelfgemaakt of met olie
- 50 gram volle yoghurt of crème fraîche
- 1 theelepel mosterd
- 1 eetlepel fijngesneden bieslook
- versgemalen zwarte peper
- eventueel een halve theelepel kerriepoeder
- een snuf zout
Bereiding
- Meng de gekookte eieren, die kleiner gesneden zijn, met een romige basis naar keuze, bijvoorbeeld mayonaise of een combinatie van mayonaise en yoghurt. Voeg vervolgens smaakmakers toe zoals mosterd, verse bieslook, peper en eventueel een snufje kerriepoeder.
- Wanneer de eiersalade klaar is, schep je deze over in een goed afsluitbaar diepvriesbakje of je gebruikt diepvrieszakken die je kunt vacumeren. Laat een klein beetje ruimte over in het bakje, want de salade zet een beetje uit tijdens het invriezen. Sluit het bakje goed af, plak er een etiket op met datum en inhoud, en leg het in de vriezer bij minimaal min achttien graden.
- Bij het ontdooien haal je de eiersalade een dag van tevoren uit de vriezer en zet je het in de koelkast. Na het ontdooien even goed doorroeren. Als de structuur iets veranderd is, kun je een eetlepel mayonaise of yoghurt toevoegen en opnieuw mengen. Serveer koud, bijvoorbeeld op toastjes, crackers of gewoon op een boterham.
Hoelang is ingevroren eiersalade houdbaar?
In de vriezer is zelfgemaakte eiersalade ongeveer één maand houdbaar bij een constante temperatuur van min achttien graden. Langer kan, maar dan loop je risico op smaakverlies of een korrelige structuur na het ontdooien. Na het ontdooien moet je de eiersalade binnen één dag opeten en zeker niet opnieuw invriezen. Zet restjes meteen terug in de koelkast en laat ze niet langer dan twee uur buiten staan.
Vijf variaties en aanpassingen
Met augurk en ui
Voeg 50 gram fijngehakte augurk en 1 eetlepel gesnipperde sjalot toe voor een pittigere, frissere eiersalade.
Eiersalade met kerrie en appel
Snij een kwart stevige appel in kleine blokjes en voeg deze samen met een halve theelepel kerriepoeder toe. Dit geeft een lichtzoete, kruidige twist.
Eiersalade met gerookte zalm
Roer 50 gram fijngesneden gerookte zalm door de eiersalade voor een luxere versie. Lekker met dille in plaats van bieslook.
Eiersalade met avocado
Vervang de helft van de mayonaise door gepureerde avocado voor een romige, groene salade met een subtiele smaak.
Pittige eiersalade
Voeg een theelepel sriracha of sambal toe, eventueel met een snufje paprikapoeder. Ideaal voor wie van een beetje pit houdt.

Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.