Zoete aardappel drogen is een eenvoudige en smakelijke manier om dit veelzijdige ingrediënt langer houdbaar te maken. Of je nu dunne plakjes maakt als snack, of blokjes als basis voor een gerecht, het drogen zorgt ervoor dat de smaak zich concentreert en de textuur verandert in iets dat lekker knapperig of juist kauwbaar is, afhankelijk van hoe je het aanpakt. Je kunt het gebruiken in soepen, salades, muesli of gewoon als gezonde snack tussendoor.
In deze handleiding leer je stap voor stap hoe je zelf zoete aardappel kunt drogen. Je hebt er geen ingewikkelde apparatuur voor nodig, al is een droogoven of een gewone oven met lage temperatuur wel handig. Ook geven we je tips voor variatie, want je kunt er veel meer mee doen dan je in eerste instantie denkt.

Hoe zoete aardappel drogen?
Benodigdheden
- Schilmesje
- Snijplank
- Grote pan om te blancheren
- Keukenpapier of schone theedoek
- Droogoven of bakplaat met oven
- Luchtdichte potten of zakken voor bewaren
Ingrediënten
- 1000 gram zoete aardappel
- 1 liter water voor blancheren
- 10 gram zout optioneel, voor het blancheren
Bereiding
1. Voorbereiding
- Was de zoete aardappels goed onder koud water en schil ze met een dunschiller. Snij ze daarna in gelijke plakjes van ongeveer drie millimeter dik. Je kunt ook reepjes maken van ongeveer een halve centimeter breed, afhankelijk van wat je ermee wilt doen. Let erop dat alles even dik is, zodat het gelijkmatig droogt.
- Breng een grote pan water aan de kook met eventueel wat zout. Leg de plakjes of reepjes zoete aardappel in het kokende water en blancheer ze ongeveer drie minuten. Haal ze er vervolgens met een schuimspaan uit en leg ze op een schone theedoek of keukenpapier om uit te dampen en af te koelen. Door het blancheren blijven ze mooier van kleur en worden enzymen gedeactiveerd die anders de smaak zouden kunnen aantasten.
2. Drogen in droogoven of oven
- Leg de plakjes naast elkaar op de rekken van je droogoven, of op een met bakpapier beklede bakplaat als je een gewone oven gebruikt. Laat voldoende ruimte tussen de stukken zodat de lucht er goed langs kan stromen. Stel de droogoven in op ongeveer 55 tot 60 graden Celsius. In een gewone oven gebruik je de laagste temperatuur, liefst met de deur op een kier. Droog de zoete aardappel ongeveer 6 tot 10 uur, afhankelijk van de dikte en vochtigheid. Draai ze halverwege een keer om voor gelijkmatige droging.
- Laat alles volledig afkoelen voordat je het bewaart. Controleer of de plakjes of reepjes écht droog zijn: ze mogen niet meer buigzaam aanvoelen. Een goed gedroogde zoete aardappel is knapperig of leerachtig, afhankelijk van de snijdikte en droogtijd.
- Doe de afgekoelde zoete aardappel in luchtdichte potten of zakken. Zorg dat er geen vocht bij komt, want dan kan er schimmel ontstaan. Bewaar het op een droge, donkere plek.
Hoelang is gedroogde zoete aardappel houdbaar?
Gedroogde zoete aardappel blijft in een luchtdichte pot of vacuümverpakking tot wel zes maanden houdbaar. Bewaar het bij voorkeur op een koele en donkere plek, zoals een voorraadkast of kelder. Als je de stukjes vacuüm verpakt, kun je ze zelfs tot een jaar goed houden. Controleer wel altijd even op geur en structuur als je ze langere tijd niet hebt gebruikt.
Vijf variaties en aanpassingen
Met kruiden en specerijen
Bestrooi de plakjes voor het drogen met paprikapoeder, chilipoeder of tijm voor extra smaak.
Zoete variant
Meng de plakjes na het blancheren met een beetje honing en kaneel voor een zoete snackvariant.
In blokjes als soepgroente
Snij de zoete aardappel in blokjes en droog ze op dezelfde manier. Ideaal om later in soepen of stoofpotten te gebruiken.
Geroosterde chips van maken
Laat de plakjes eerst een paar uur in zonnebloemolie met knoflook trekken, droog ze daarna zoals hierboven. Na het drogen kun je ze nog even kort afbakken voor een extra krokante bite.
In de zon drogen
Bij warm weer kun je dunne plakjes ook buiten op gaas of een rek drogen in de zon. Zorg dan wel voor bescherming tegen insecten met een net en draai ze regelmatig om.

Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.