Puled pork bewaren
Bewaren

Pulled pork bewaren

Pulled pork bewaren is iets waar veel mensen pas over nadenken als het al klaar is. Je hebt uren in de keuken gestaan, het vlees is boterzacht geworden en valt bijna uit elkaar. Maar na het eten blijft er nog een flinke portie over. Wat doe je dan? Laat je het een dagje in de pan staan? Stop je het snel in een bakje en schuif je het in de koelkast? Of is invriezen misschien toch beter? Het zou zonde zijn als dat heerlijke, langzaam gegaarde vlees bedorven raakt.

Goede pulled pork maken vraagt tijd, liefde en geduld. Het is dus belangrijk om er ook na het koken goed mee om te gaan. Bewaren is geen bijzaak, het is onderdeel van het proces. Als je pulled pork op de juiste manier bewaart, kun je er later opnieuw van genieten, zonder dat je iets van de smaak of structuur verliest. In dit stuk lees je alles over hoe je pulled pork het beste kunt bewaren. In de koelkast, in de vriezer of zelfs vacuüm verpakt. Ook leer je hoe je kunt herkennen of het vlees niet meer goed is.

Pulled pork bewaren

In de koelkast

Wanneer je pulled pork overhoudt na het eten, is het slim om het zo snel mogelijk af te laten koelen. Zet het niet direct heet in de koelkast, maar laat het eerst tot kamertemperatuur komen. Niet langer dan twee uur laten staan, want dan loop je kans op bacterievorming. Zodra het vlees is afgekoeld, doe je het in een goed afsluitbaar bakje.

In de koelkast kun je pulled pork ongeveer drie tot vier dagen bewaren. Zorg ervoor dat het vlees goed is afgedekt zodat het geen lucht en geen geurtjes uit de koelkast opneemt. Een glazen of kunststof bewaardoos met een goed sluitend deksel werkt prima. Schrijf eventueel de datum op het bakje, zodat je later weet hoelang het er al in staat.

Het is belangrijk om pulled pork altijd opnieuw goed door te verhitten als je het uit de koelkast haalt. Verhit het tot minimaal zestig graden. Gebruik bij voorkeur een pan met deksel of warm het in de oven op, zodat het sappig blijft.

Invriezen

Als je weet dat je pulled pork pas over een week of langer weer gaat eten, dan is invriezen een uitstekende optie. Laat het vlees volledig afkoelen voor je het in de vriezer stopt. Gebruik diepvrieszakken of goed afsluitbare vriesdozen. Verdeel het vlees eventueel in porties, zodat je alleen ontdooit wat je nodig hebt.

In de vriezer blijft pulled pork tot ongeveer drie maanden goed. Na die periode kan het vlees zijn smaak of structuur verliezen, vooral als het niet goed was verpakt. Druk zo veel mogelijk lucht uit de zakken voordat je ze afsluit. Dat helpt tegen vriesbrand, die het vlees uitdroogt.

Bij het ontdooien leg je de pulled pork bij voorkeur een nacht in de koelkast. Heb je haast? Dan kun je het ook opwarmen vanuit bevroren toestand, maar doe dit rustig en op lage temperatuur, bijvoorbeeld in een pan met deksel of in de oven op lage stand.

Vacumeren

Wie vaak pulled pork maakt en het graag lang goed houdt, kan veel voordeel hebben van vacumeren. Door de lucht uit de verpakking te halen, rem je de groei van bacteriën en blijft het vlees veel langer houdbaar. Vacuüm verpakte pulled pork kun je tot wel een week in de koelkast bewaren. In de vriezer zelfs tot zes maanden.

Je kunt het vlees zowel warm als koud vacumeren. Zorg er wel voor dat het niet te vochtig is, anders trekt de vacuümpomp vocht in de sealnaad. Eventueel kun je eerst invriezen tot het vlees stevig is, en dan pas vacumeren. Zo blijft de vorm beter behouden.

Vacuüm trekken zorgt ook voor minder vriesbrand en voorkomt dat het vlees uitdroogt. Ideaal dus als je pulled pork langere tijd wilt bewaren zonder kwaliteitsverlies.

Hoe herken je bedorven pulled pork?

Zelfs als je alle stappen goed hebt gevolgd, is het altijd belangrijk om te controleren of je pulled pork nog goed is. Vertrouw op je zintuigen. Als het vlees zuur ruikt of een sterke, onprettige geur verspreidt, dan is dat een duidelijk teken dat het niet meer eetbaar is.

Ook verkleuring is een waarschuwing. Pulled pork hoort een diepe, bruine tot lichtrode kleur te hebben. Als het grijzig of groenig wordt, kun je het beter weggooien. Een slijmerige structuur of vochtlaag is eveneens geen goed teken.

Proeven is niet nodig. Als je twijfelt, gooi het dan weg. Je gezondheid is belangrijker dan een restje vlees. Bacteriën zoals listeria of salmonella kunnen zich ongemerkt vermenigvuldigen, zeker als het vlees te lang buiten de koelkast heeft gestaan of niet goed is gekoeld.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *