Munt invriezen
Invriezen

Munt invriezen

Munt invriezen is een eenvoudige manier om het hele jaar door te kunnen genieten van de frisse smaak van deze kruidensoort. Of je nu verse munt uit eigen tuin hebt of een bosje uit de winkel dat je niet op tijd op krijgt, invriezen is ideaal om verspilling tegen te gaan. Je hoeft geen bijzondere apparatuur te hebben, alleen een vriezer en wat basisbenodigdheden.

De smaak van munt blijft bij goed invriezen verrassend goed bewaard. Zeker als je het in ijsblokjes invriest of eerst blancheert, kun je de munt nog maanden gebruiken in thee, desserts of sauzen. Hieronder leg ik uit hoe je dat zelf aanpakt, met stap-voor-stapinstructies en wat je ervoor nodig hebt.

klein

Hoe munt invriezen?

Munt invriezen kan op een paar verschillende manieren, afhankelijk van hoe je het later wilt gebruiken. De meest gebruikte methode is invriezen in ijsblokjes, maar ook los invriezen of als fijngehakt kruid is mogelijk. Zorg in elk geval dat de blaadjes goed schoon zijn en vrij van zand of beestjes. Spoel ze kort af onder koud water en dep ze droog met keukenpapier. Als je de blaadjes heel wilt houden, leg ze dan los van elkaar op een bord of snijplank en zet dat een paar uur in de vriezer. Daarna kun je ze in een goed afsluitbare diepvriesdoos doen. Wil je liever munt klaar hebben voor gebruik in thee of gerechten, hak de blaadjes dan grof of fijn en doe ze in ijsblokjesvormen met een beetje water. Zo heb je handige porties bij de hand.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Vriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 10 minuten
Gang Kruiden
Keuken Internationaal
Porties 1 Portie
calorieën 70 kcal

Benodigdheden

  • Keukenpapier
  • Een scherp mes of keukenschaar
  • Snijplank
  • Eventueel: ijsblokjesvorm
  • Water (ongeveer honderd milliliter voor ijsblokjes)
  • Vriezerbestendige diepvrieszakjes of bewaardoos
  • Etiket en stift voor datumnotitie

Ingrediënten
  

  • Ongeveer vijftig gram verse muntblaadjes

Bereiding
 

1. Voorbereiding

  • Spoel de munt kort onder koud stromend water. Gebruik een vergiet en schud daarna voorzichtig het overtollige vocht eraf. Dep de blaadjes zorgvuldig droog met keukenpapier.
  • Pluk de muntblaadjes van de takjes en hak ze indien gewenst grof of fijn. Heb je liever hele blaadjes in je thee of gerechten, dan laat je ze heel.

2. Invriezen

  • Pak een ijsblokjesvorm en verdeel de munt (gehakt of heel) over de vakjes. Giet daar water overheen tot de vormpjes bijna vol zijn. Druk de munt eventueel iets aan zodat alles onder water zit.
  • Zet de ijsblokjesvorm in de vriezer en laat de blokjes volledig bevriezen. Dit duurt gemiddeld vier tot zes uur.
  • Als de blokjes hard zijn, kun je ze uit de vorm halen en overdoen in een diepvrieszak of bakje. Noteer de datum op het etiket, sluit goed af en bewaar in het vriesvak.

Munt los invriezen zonder water

  • Wil je liever droge muntblaadjes invriezen, dan kun je ze los invriezen. Verspreid de schone, droge blaadjes op een schaal of bakplaat met bakpapier. Zet die twee uur in de vriezer, tot de blaadjes hard zijn. Daarna bewaar je ze in een goed afgesloten bakje of zakje.
Trefwoord Munt invriezen

Hoelang is ingevroren munt houdbaar?

Goed ingevroren munt is tot ongeveer zes maanden houdbaar. De smaak blijft het best behouden als je de munt in ijsblokjesvorm invriest of direct na het oogsten verwerkt. Bewaar de blokjes of losse blaadjes bij voorkeur in een luchtdichte verpakking en zet de datum erop. Zo weet je precies tot wanneer je het nog kunt gebruiken.

Vijf variaties en aanpassingen

Citroensap toevoegen

Voeg wat citroensap of limoenrasp toe aan de ijsblokjes, voor extra frisheid in limonade of water.

Mengen met honing

Meng de gehakte munt met wat honing en vries het in voor gebruik in desserts of warme melk.

Munt-olieblokjes

Maak munt-olieblokjes door olijfolie in plaats van water te gebruiken, handig voor in sauzen of marinades.

Andere kruiden

Voeg munt toe aan andere kruiden zoals peterselie of koriander en vries het samen in voor een instant kruidenmix.

In smoothies

Gebruik de ingevroren muntblokjes direct in smoothies, soepen of couscousgerechten.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

AboutWilhelmus Hengstmengel

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept