Lychees inmaken
Bewaren

Lychees inmaken

Lychees inmaken is een verrassend eenvoudige manier om deze tropische vrucht langer te bewaren. Het zachte vruchtvlees blijft heerlijk sappig en zoet, en door ze zelf in te maken weet je precies wat je eet. In de winkel vind je vaak blikken of potten met lychees in siroop, maar die zijn meestal veel te zoet en zitten vol conserveermiddelen. Zelf inmaken geeft je controle over de smaak én je kunt ze verwerken in desserts, cocktails of gewoon als frisse snack.

Voor dit recept gebruiken we verse lychees en een eenvoudige suikersiroop. We maken vier potten van elk ongeveer driehonderd milliliter. Je hoeft geen ingewikkelde technieken te gebruiken. Een beetje geduld en aandacht zijn voldoende. Je zult merken dat zelf ingemaakte lychees niet alleen lekkerder zijn, maar ook een stuk puurder en eerlijker aanvoelen.

klein

Hoe lychees inmaken?

Lychees inmaken begint altijd met het zorgvuldig pellen en ontpitten van de vruchten. Daarna kook je een siroop op basis van water, suiker en citroensap. De lychees worden kort verhit in deze siroop en daarna meteen in schone potten gedaan. Voor een langere houdbaarheid kun je de potten eventueel op z’n kop zetten, maar dit is niet verplicht. Let wel op: sommige deksels kunnen aangetast worden door het zuur. Gebruik daarom deksels die geschikt zijn voor zuurhoudende producten als je ze op de kop zet.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang Fruit
Keuken Internationaal
Porties 4 Inmaakpotten van 300 milliliter
calorieën 84 kcal

Benodigdheden

  • 4 glazen potten van 300 milliliter, goed schoon en gesteriliseerd
  • Bijpassende deksels (zuurbestendig indien mogelijk)
  • Een grote pan
  • Een soeplepel of conserventrechter
  • Schone theedoek

Ingrediënten
  

  • 800 gram verse lychees gepeld en ontpit
  • 300 gram kristalsuiker
  • 900 milliliter water
  • 60 milliliter versgeperst citroensap

Bereiding
 

1. Voorbereiding

  • Lychees inmaken begint met het schoonmaken van je werkmateriaal. Was de potten en deksels grondig met heet water en soda, en steriliseer ze door ze 10 minuten in kokend water te leggen of in de oven op 130 graden te verhitten. Laat ze ondersteboven drogen op een schone theedoek.
  • Pel nu alle lychees en verwijder de pitten. Zorg dat je alleen stevig, wit vruchtvlees overhoudt. Let op dat je niet te hard knijpt, want dan verlies je sap en structuur.

2. Inmaken

  • Breng in een grote pan het water met de suiker aan de kook. Laat het al roerend koken tot alle suiker is opgelost. Voeg het citroensap toe en laat de siroop nog 5 minuten zachtjes doorkoken.
  • Doe vervolgens de lychees in de siroop en laat ze 2 tot 3 minuten zachtjes meekoken. Ze hoeven niet door en door gekookt te worden, alleen even doorwarmen.
  • Schep nu de lychees met een lepel in de warme, schone potten. Verdeel ook de siroop over de potten tot ze net onder de rand gevuld zijn. Veeg de randen schoon met een nat doekje.
  • Draai de deksels stevig op de potten. Als je zuurbestendige deksels hebt, kun je de potten nu voorzichtig op de kop zetten. Laat ze zo volledig afkoelen. Dit helpt om extra goed vacuüm te trekken. Heb je geen geschikte deksels? Zet ze dan gewoon rechtop neer en laat ze afkoelen.
  • Zet de afgekoelde potten op een koele, donkere plek, zoals een voorraadkast of kelder.
Trefwoord Lychees inmaken

Hoelang zijn ingemaakte lychees houdbaar?

Zelf ingemaakte lychees kun je het beste binnen 9 tot 12 maanden gebruiken. Bewaar ze in een donkere, koele ruimte, zodat ze hun smaak behouden en de kleur niet verkleurt. Controleer altijd of het deksel vacuüm is gebleven voordat je een pot opent.

Na openen bewaar je de pot in de koelkast. Gebruik de inhoud dan binnen 5 dagen. Dek de lychees af met wat siroop zodat ze niet uitdrogen.

Vijf variaties en aanpassingen

Met vanille

Voeg een half opengesneden vanillestokje toe aan de siroop tijdens het koken. Haal het eruit voor het inmaken.

Met gember

Voeg een paar plakjes verse gember toe voor een pittige, frisse smaak.

Met rozenwater

Een halve theelepel rozenwater geeft een bloemige ondertoon aan de siroop.

Met limoen in plaats van citroen

Geeft een iets scherpere, exotischere toon.

Met sinaasappelschil

Voeg dunne reepjes biologische sinaasappelschil toe voor een licht bittere twist.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept