Ga terug
klein

Hoe lychees inmaken?

Lychees inmaken begint altijd met het zorgvuldig pellen en ontpitten van de vruchten. Daarna kook je een siroop op basis van water, suiker en citroensap. De lychees worden kort verhit in deze siroop en daarna meteen in schone potten gedaan. Voor een langere houdbaarheid kun je de potten eventueel op z’n kop zetten, maar dit is niet verplicht. Let wel op: sommige deksels kunnen aangetast worden door het zuur. Gebruik daarom deksels die geschikt zijn voor zuurhoudende producten als je ze op de kop zet.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang Fruit
Keuken Internationaal
Porties 4 Inmaakpotten van 300 milliliter
calorieën 84 kcal

Benodigdheden

  • 4 glazen potten van 300 milliliter, goed schoon en gesteriliseerd
  • Bijpassende deksels (zuurbestendig indien mogelijk)
  • Een grote pan
  • Een soeplepel of conserventrechter
  • Schone theedoek

Ingrediënten
  

  • 800 gram verse lychees gepeld en ontpit
  • 300 gram kristalsuiker
  • 900 milliliter water
  • 60 milliliter versgeperst citroensap

Bereiding
 

1. Voorbereiding

  • Lychees inmaken begint met het schoonmaken van je werkmateriaal. Was de potten en deksels grondig met heet water en soda, en steriliseer ze door ze 10 minuten in kokend water te leggen of in de oven op 130 graden te verhitten. Laat ze ondersteboven drogen op een schone theedoek.
  • Pel nu alle lychees en verwijder de pitten. Zorg dat je alleen stevig, wit vruchtvlees overhoudt. Let op dat je niet te hard knijpt, want dan verlies je sap en structuur.

2. Inmaken

  • Breng in een grote pan het water met de suiker aan de kook. Laat het al roerend koken tot alle suiker is opgelost. Voeg het citroensap toe en laat de siroop nog 5 minuten zachtjes doorkoken.
  • Doe vervolgens de lychees in de siroop en laat ze 2 tot 3 minuten zachtjes meekoken. Ze hoeven niet door en door gekookt te worden, alleen even doorwarmen.
  • Schep nu de lychees met een lepel in de warme, schone potten. Verdeel ook de siroop over de potten tot ze net onder de rand gevuld zijn. Veeg de randen schoon met een nat doekje.
  • Draai de deksels stevig op de potten. Als je zuurbestendige deksels hebt, kun je de potten nu voorzichtig op de kop zetten. Laat ze zo volledig afkoelen. Dit helpt om extra goed vacuüm te trekken. Heb je geen geschikte deksels? Zet ze dan gewoon rechtop neer en laat ze afkoelen.
  • Zet de afgekoelde potten op een koele, donkere plek, zoals een voorraadkast of kelder.
Trefwoord Lychees inmaken