Paprika bewaren doe je met zorg als je zo lang mogelijk wilt genieten van de knapperigheid, smaak en kleur. Of het nu gaat om rode, gele, oranje of groene paprika’s, elke variant verdient een goede plek en aanpak in je keuken. Je koopt ze vaak in een netje of los, en dan begint het: waar laat je ze? Hoe voorkom je dat ze slap worden of rotte plekken krijgen? En hoelang kun je ze eigenlijk bewaren zonder dat je iets verliest aan smaak of structuur?
Ik heb het zelf meegemaakt: een paar paprika’s achterin de koelkast vergeten, en als je ze dan na een week weer vindt, zijn ze zacht en gerimpeld. Zonde. Zeker als je ze net vers hebt gekocht en eigenlijk nog wilde gebruiken in een salade of om te roosteren. Gelukkig zijn er duidelijke manieren om paprika’s goed te bewaren, in de koelkast, in de vriezer, of vacuüm. Hieronder leg ik je stap voor stap uit wat je het beste kunt doen.
Paprika bewaren
Bij kamertemperatuur of in de koelkast
De eerste vraag is: moet je paprika in de koelkast leggen of niet? Het antwoord hangt af van hoe snel je ze gaat gebruiken. Paprika’s zijn van oorsprong een vruchtgroente die van warmte houdt. Op kamertemperatuur blijven ze ongeveer twee tot drie dagen goed. Handig als je ze snel gebruikt.
Maar wil je ze langer bewaren, dan is de koelkast de beste plek. Leg ze in de groentelade, los van andere producten. Daar blijven ze tot wel zeven dagen goed. Wikkel ze niet in plastic of in een afgesloten zakje, want dan gaat het vocht nergens heen en kunnen ze gaan schimmelen. Een open papieren zak of los in de groentelade is perfect.
Een aangebroken paprika kun je ook in de koelkast bewaren. Wikkel het stuk in een stukje bijenwasdoek, een stukje keukenpapier of leg het in een goed afsluitbaar bakje. Zo blijft het nog één tot twee dagen bruikbaar. Als de binnenkant al begint uit te drogen of rimpelig wordt, kun je het stuk nog gebruiken om te bakken of te grillen.
Invriezen
Paprika invriezen is een prima methode als je veel paprika’s over hebt of als je in één keer een flinke hoeveelheid hebt gekocht. Het invriezen werkt het beste als je ze eerst goed wast, de zaadlijsten verwijdert en de paprika in reepjes of blokjes snijdt.
Leg de stukjes verspreid op een bakplaat of bord met bakpapier en vries ze eerst los in. Na een paar uur kun je de stukjes overdoen in een diepvrieszak of doosje. Zo plakken ze niet aan elkaar, en kun je makkelijk de hoeveelheid pakken die je nodig hebt. De ingevroren paprika gebruik je het best in warme gerechten zoals soepen, sauzen, stoofschotels of gebakken rijst. Voor rauw gebruik zijn ze minder geschikt omdat de structuur na het ontdooien slap wordt.
In de vriezer blijven paprika’s ongeveer zes tot negen maanden houdbaar. Schrijf de datum op de zakjes zodat je weet hoe oud ze zijn. Ontdooien hoeft niet per se, je kunt ze direct uit de vriezer in de pan doen.
Vacumeren
Vacuüm bewaren is ideaal als je paprika’s langer vers wilt houden zonder ze meteen in te vriezen. Door de lucht eruit te halen, vertraag je het bederfproces. Was de paprika’s goed, snij ze eventueel in stukken of laat ze heel, en droog ze goed af. Verpak ze in een vacuümzak en gebruik een vacumeerapparaat om de lucht eruit te zuigen.
In de koelkast blijven vacuüm verpakte paprika’s tot wel twee weken goed. In de vriezer zelfs tot een jaar. Zeker handig als je paprika’s uit je eigen tuin hebt, of als je in het seizoen veel inkoopt op de markt. Zorg er wel voor dat je ze goed droog maakt voor je vacumeert, want vocht is de vijand van goede bewaring.
Hoe herken je bedorven paprika?
Bedorven paprika is gelukkig vrij makkelijk te herkennen. De eerste tekenen zijn rimpelige schil en een slap gevoel als je erin knijpt. Vervolgens kunnen er donkere plekken ontstaan, vooral rondom de steel of aan de onderkant. Die plekken worden soms nat en glibberig. Als je merkt dat er schimmel op zit of dat het vruchtvlees van binnen snotterig wordt, is het tijd om hem weg te gooien.
Een beetje rimpelige paprika kun je trouwens nog prima gebruiken om te bakken of in de soep. Snij het zachte deel weg en gebruik de rest. Maar bij slijmerigheid of vieze geur geldt: niet twijfelen, gewoon weg ermee.

Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.