Palmkool bewaren
Bewaren

Palmkool bewaren

Palmkool bewaren is iets wat je het beste meteen goed aanpakt zodra je thuiskomt van de winkel of de markt. Het blad van deze koolsoort is stevig, maar tegelijkertijd gevoelig voor uitdroging als je het los op het aanrecht laat liggen. Zeker als je verse palmkool koopt die nog niet is verpakt, wil je snel iets doen om het blad mooi groen en knapperig te houden. Want hoe verser je begint, hoe langer je het goed kunt houden.

Palmkool, ook wel cavolo nero of zwarte kool genoemd, heeft een wat nootachtige, aardse smaak en wordt steeds populairder in stoofpotten, roerbakgerechten of zelfs rauw in salades. Maar wat als je een flinke hoeveelheid in huis hebt gehaald en niet alles in één keer opmaakt? In dat geval is het slim om te weten hoe je palmkool op de juiste manier bewaart. Hieronder leg ik stap voor stap uit hoe je dat doet: in de koelkast, in de vriezer, met een vacuümapparaat, en ook waar je op moet letten om bedorven palmkool te herkennen.

Palmkool bewaren

In de koelkast

Als je palmkool vers hebt gekocht, kun je het prima een paar dagen in de koelkast bewaren. Wikkel de bladeren in een vochtige theedoek of doe ze in een open plastic zak met een stukje keukenpapier erbij. Bewaar dit in de groentelade van de koelkast, waar het iets vochtiger is dan in de rest van de kast.

Laat palmkool niet onbeschermd in de koelkast liggen. Zonder bescherming droogt het blad snel uit, wat je ziet aan slappe, gerimpelde randen. Je kunt ook kiezen voor een goed afsluitbare bak met een vochtige doek onderin. Zorg dan wel dat de bladeren niet kletsnat zijn, want dan gaat de kool juist sneller bederven.

Palmkool blijft in de koelkast ongeveer 3 tot 5 dagen goed. Daarna wordt het blad vaak slap en verliest het smaak. Probeer het dus binnen die periode te gebruiken.

Invriezen

Wil je palmkool langer bewaren, dan kun je het uitstekend invriezen. Rauw invriezen is niet aan te raden, omdat het blad dan donker wordt en de structuur bij het ontdooien papperig wordt. Beter is het om de kool eerst te blancheren.

Snijd de palmkool in reepjes of laat de bladeren heel. Breng een grote pan met water aan de kook en dompel de kool daarin onder voor ongeveer twee minuten. Daarna schep je de bladeren snel in een kom met koud water om het gaarproces te stoppen. Laat de bladeren goed uitlekken en dep ze eventueel droog met een schone doek.

Doe de geblancheerde kool vervolgens in diepvrieszakken of goed afsluitbare bakjes. Schrijf de datum erop, zodat je weet hoe lang het erin zit. In de vriezer kun je palmkool tot wel 10 tot 12 maanden bewaren. Gebruik bij voorkeur een bak of zak die geschikt is voor invriezen, zodat je geen last krijgt van vriesbrand.

Vacumeren

Als je palmkool vacuüm verpakt, kun je de houdbaarheid flink verlengen, zowel in de koelkast als in de vriezer. Voor verse palmkool die je binnen een paar dagen wilt gebruiken, is vacumeren vooral handig om het blad knapperig en geurvers te houden. Gebruik dan wel een zak met structuur (geribbeld plastic), geschikt voor bladgroenten. Stop geen natte bladeren in de zak, anders trek je vocht mee bij het vacumeren.

Geblancheerde palmkool kun je ook vacuüm verpakken voor in de vriezer. Zo voorkom je ijskristallen en houd je de smaak beter vast. In vacuüm blijft palmkool in de koelkast 7 tot 10 dagen goed. In de vriezer kun je het zelfs tot anderhalf jaar bewaren.

Let er wel op dat vacumeren bij hele bladeren lastig kan zijn, omdat er snel lucht tussen blijft zitten. Snijd de kool eventueel in kleinere stukken om dat te voorkomen.

Hoe herken je bedorven palmkool?

Palmkool die niet meer goed is, herken je meestal aan een combinatie van signalen. Het blad wordt slap, geel of bruin aan de randen. Vaak ruikt bedorven palmkool muf of zuur. Als er zwarte plekjes op zitten of slijmerige delen voelbaar zijn, gooi het dan zonder twijfel weg.

Ook als het blad plakkerig aanvoelt of je een zurige, doordringende geur ruikt bij het openen van een verpakking, is dat een teken dat de kool bedorven is. Gebruik je zintuigen: palmkool moet stevig aanvoelen, fris ruiken en donkergroen zijn.

Heb je de kool ingevroren en zie je bij het ontdooien dat het blad helemaal bruin is geworden of waterig uitziet, dan is het waarschijnlijk niet goed meer. In dat geval beter niet gebruiken.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *