Notenwijn maken
Inmaken en wecken

Notenwijn maken

Notenwijn maken is iets bijzonders. Het is een oud gebruik, vaak doorgegeven van generatie op generatie. Je hebt er groene walnoten voor nodig, en die moet je precies op het juiste moment plukken. Meestal rond eind juni, als de bast nog zacht is en je er gemakkelijk een prikker in kunt steken. Het maken van notenwijn vraagt wat tijd en geduld, maar als je eenmaal een voorraadje hebt staan, begrijp je meteen waarom mensen dit al zo lang doen. De geur, de kleur en de volle, kruidige smaak zijn echt iets om van te genieten, zeker op koude avonden.

Zelf maak ik elk jaar minstens vier weckpotten vol, zodat ik de notenwijn goed kan laten trekken. Na een paar maanden filter ik de drank en giet hem in flessen. Het resultaat is een zachte, bijna stroperige wijn met een warme afdronk. Je kunt het serveren als aperitief, digestief of zelfs bij een stevig kaasplankje. En als je het eenmaal in huis hebt, wil je nooit meer zonder.

Klein

Hoe notenwijn maken?

Notenwijn maken begint met het verzamelen van jonge, groene walnoten. Het liefst vóór de 24ste juni, want dan zijn ze nog zacht genoeg om makkelijk te verwerken. Spoel ze af, droog ze goed en snij ze daarna in vieren. Gebruik handschoenen, want het sap geeft hardnekkige vlekken. De stukjes noot leg je in een weckpot en overgiet je met wijn, alcohol en suiker. Daarna voeg je allerlei specerijen toe, zoals kaneel, kruidnagel, steranijs en een stukje vanille. Je laat alles een paar maanden trekken op een donkere plek, af en toe even schudden, en daarna filter je de drank en giet je die over in flessen. Laat het vervolgens minstens nog een paar weken rusten, zodat de smaken zich verder kunnen ontwikkelen. Hoe langer je wacht, hoe zachter en ronder de smaak wordt.
Voorbereidingstijd 1 uur
Laten rusten 56 dagen
Totale tijd 56 dagen 1 uur
Gang Drankjes
Keuken Internationaal
Porties 4 Weckpotten en flessen van 1 liter
calorieën 717 kcal

Benodigdheden

  • 4 Weckpotten van 1 liter met rubber ring en klemmen, en 4 flessen
  • Grote trechter
  • Fijne zeef of neteldoek
  • Keukenhandschoenen

Ingrediënten
  

  • 32 groene walnoten ongeveer 8 per pot
  • 2 liter droge rode wijn van goede kwaliteit
  • 1 liter brandewijn of jenever ongeveer 30 tot 40 procent alcohol
  • 800 gram suiker
  • 4 kaneelstokjes
  • 8 kruidnagels
  • 4 stukken steranijs
  • 1 vanillestokje in de lengte gehalveerd
  • Rasp van 1 biologische citroen
  • Rasp van 1 biologische sinaasappel

Bereiding
 

  • Was de groene walnoten en droog ze goed af met een doek. Snij ze in vieren. Draag keukenhandschoenen, want het sap van de walnoten kleurt je handen bruin en de vlekken zijn moeilijk te verwijderen.
  • Verdeel de stukjes walnoot over de vier weckpotten. Voeg per pot een kaneelstokje, twee kruidnagels, een stuk steranijs, wat citroen- en sinaasappelrasp en een stukje van het vanillestokje toe.
  • Meng in een grote maatbeker de wijn met de brandewijn en suiker. Roer tot de suiker goed opgelost is. Giet dit mengsel gelijkmatig over de vier potten, tot alles goed onderstaat.
  • Sluit de potten goed af en zet ze op een donkere, koele plek. Laat ze minstens zes tot acht weken staan. Schud de potten af en toe lichtjes, bijvoorbeeld één keer per week, zodat de smaken zich goed mengen.
  • Na de trektijd giet je de inhoud van de potten door een fijne zeef of neteldoek. Herhaal dit eventueel nog een keer voor een heldere drank. Giet de notenwijn over in schone flessen, sluit deze goed af en laat ze nog een paar weken tot maanden staan voor de beste smaak.
Trefwoord Notenwijn maken

Hoelang is notenwijn houdbaar?

Notenwijn blijft over het algemeen lang goed, zeker als je hygiënisch werkt en de flessen goed afsluit. Bewaar de flessen bij voorkeur op een koele, donkere plek. Na opening is het raadzaam om de fles in de koelkast te bewaren en binnen enkele maanden op te maken. Zelfgemaakte notenwijn bevat geen conserveringsmiddelen, dus gebruik altijd je zintuigen: ruiken, proeven en kijken is belangrijk.

Wilhelmus Hengstmengel, bewaartijden Bewaartijd

In gesloten fles op kamertemperatuur: 12 tot 18 maanden
In koelkast: 18 tot 24 maanden
Na opening of zelf gemaakt: 3 tot 6 maanden in de koelkast, mits goed afgesloten en koel bewaard. Buiten de koelkast korter houdbaar, maximaal 4 weken.

Laat je de notenwijn nog langer staan, dan kan hij zelfs zachter en voller worden. Een beetje bezinksel is normaal, zeker bij zelfgemaakte notenwijn. Gewoon even door een fijne zeef schenken als je inschenkt.

Vijf variaties en aanpassingen

Andere alcohol gebruiken

In plaats van brandewijn kun je ook vodka of grappa gebruiken. Dit verandert de smaak iets, maar maakt het wel zachter of juist pittiger, afhankelijk van je voorkeur.

Suiker vervangen

Gebruik honing in plaats van suiker voor een diepere, zachtere zoetheid. Je kunt ook experimenteren met kandijsuiker of palmsuiker.

Kruiden aanpassen

Voeg extra specerijen toe zoals kardemom, nootmuskaat of gember voor een warmere, complexere smaak. Let op dat je niet overdrijft, anders wordt het te krachtig.

Witte wijn als basis

Gebruik witte wijn in plaats van rode wijn voor een lichtere, frissere variant. Dit is minder klassiek, maar zeker het proberen waard.

Sinaasappel erin laten trekken

Voeg aan het begin al plakjes verse sinaasappel toe in plaats van alleen rasp. Dit geeft de drank meer citrusaroma, maar zorg wel dat je het niet te lang laat zitten, anders kan het bitter worden.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept