Hoe notenwijn maken?
Notenwijn maken begint met het verzamelen van jonge, groene walnoten. Het liefst vóór de 24ste juni, want dan zijn ze nog zacht genoeg om makkelijk te verwerken. Spoel ze af, droog ze goed en snij ze daarna in vieren. Gebruik handschoenen, want het sap geeft hardnekkige vlekken. De stukjes noot leg je in een weckpot en overgiet je met wijn, alcohol en suiker. Daarna voeg je allerlei specerijen toe, zoals kaneel, kruidnagel, steranijs en een stukje vanille. Je laat alles een paar maanden trekken op een donkere plek, af en toe even schudden, en daarna filter je de drank en giet je die over in flessen. Laat het vervolgens minstens nog een paar weken rusten, zodat de smaken zich verder kunnen ontwikkelen. Hoe langer je wacht, hoe zachter en ronder de smaak wordt.
Voorbereidingstijd 1 uur uur
Laten rusten 56 dagen d
Totale tijd 56 dagen d 1 uur uur
Gang Drankjes
Keuken Internationaal
Porties 4 Weckpotten en flessen van 1 liter
calorieën 717 kcal
- 32 groene walnoten ongeveer 8 per pot
- 2 liter droge rode wijn van goede kwaliteit
- 1 liter brandewijn of jenever ongeveer 30 tot 40 procent alcohol
- 800 gram suiker
- 4 kaneelstokjes
- 8 kruidnagels
- 4 stukken steranijs
- 1 vanillestokje in de lengte gehalveerd
- Rasp van 1 biologische citroen
- Rasp van 1 biologische sinaasappel
Was de groene walnoten en droog ze goed af met een doek. Snij ze in vieren. Draag keukenhandschoenen, want het sap van de walnoten kleurt je handen bruin en de vlekken zijn moeilijk te verwijderen.
Verdeel de stukjes walnoot over de vier weckpotten. Voeg per pot een kaneelstokje, twee kruidnagels, een stuk steranijs, wat citroen- en sinaasappelrasp en een stukje van het vanillestokje toe.
Meng in een grote maatbeker de wijn met de brandewijn en suiker. Roer tot de suiker goed opgelost is. Giet dit mengsel gelijkmatig over de vier potten, tot alles goed onderstaat.
Sluit de potten goed af en zet ze op een donkere, koele plek. Laat ze minstens zes tot acht weken staan. Schud de potten af en toe lichtjes, bijvoorbeeld één keer per week, zodat de smaken zich goed mengen.
Na de trektijd giet je de inhoud van de potten door een fijne zeef of neteldoek. Herhaal dit eventueel nog een keer voor een heldere drank. Giet de notenwijn over in schone flessen, sluit deze goed af en laat ze nog een paar weken tot maanden staan voor de beste smaak.
Trefwoord Notenwijn maken