Bonenkruid drogen is een eenvoudige manier om dit geurige keukenkruid lang te bewaren zonder smaakverlies. Als je bonenkruid in de tuin hebt staan of een flinke bos op de markt hebt gekocht, dan is drogen dé manier om die intense geur en smaak vast te houden. Gedroogd bonenkruid is heerlijk in bonengerechten, vleesstoofpotten en zelfs in brooddeeg of vinaigrettes.
Het drogen van bonenkruid kun je op verschillende manieren doen. Sommige mensen hangen het op in bosjes, anderen gebruiken liever een droogoven of gewone heteluchtoven. Wat je ook kiest, het draait allemaal om rust en zorg. In dit recept leg ik stap voor stap uit hoe je bonenkruid het beste kunt drogen, met aandacht voor smaak en structuur.

Hoe bonenkruid drogen?
Benodigdheden
- Keukenschaar of mes
- Schoon vergiet
- Schone theedoek
- Bindtouw of elastiekjes
- Eventueel een droogrek of oven
- Potten van glas of blik met goed sluitend deksel
- etiket en pen
Ingrediënten
- Ongeveer 200 gram verse bonenkruidtakjes
Bereiding
1. Oogsten en voorbereiden
- Knip of snij de takjes bonenkruid net boven een bladoksel af. Kies voor jonge, krachtige scheuten, want die bevatten de meeste smaak. Was het bonenkruid voorzichtig in koud water en laat het uitlekken in een vergiet. Dep het daarna zachtjes droog met een schone doek zodat er geen overtollig vocht achterblijft. Te natte kruiden kunnen gaan schimmelen tijdens het drogen.
2. Drogen
Aan de lucht laten drogen
- Bind de bonenkruidtakjes in kleine bosjes met een stukje keukentouw. Hang ze ondersteboven op een donkere, goed geventileerde plek. Bijvoorbeeld op zolder, onder een afdakje of in een tuinhuis. Zorg dat de lucht kan circuleren en laat ze minstens een week hangen. De blaadjes moeten knisperend aanvoelen als ze klaar zijn. Niet kruimelig, maar stevig en droog.
Drogen in de oven (als het weer niet meewerkt)
- Leg de bonenkruidtakjes los op een rooster of bakplaat. Verwarm de oven op 35 tot 40 graden Celsius en zet de ovendeur op een kier zodat vocht kan ontsnappen. Laat de kruiden zo 2 tot 3 uur drogen, controleer elk half uur. Wanneer de blaadjes droog en broos zijn, haal je ze uit de oven.
3. Na het drogen
- Als de takjes goed droog zijn, trek je de blaadjes met je vingers van de stelen. Gooi de harde stelen weg. Doe de losse blaadjes in schone, droge potten en sluit deze goed af. Etiketteer de potten met de naam en de droogdatum. Bewaar ze op een koele, donkere plek.
- Voordat je het bonenkruid in een gerecht gebruikt, wrijf je een beetje fijn tussen je vingers. De geur zou sterk, peperig en kruidig moeten zijn. Gebruik het met mate: gedroogd bonenkruid is krachtiger van smaak dan vers.
Hoelang is gedroogd bonenkruid houdbaar?
Gedroogd bonenkruid kun je tot twaalf maanden bewaren, mits luchtdicht verpakt en uit het licht gehouden. Na een jaar neemt de geur en smaak langzaam af, dus gebruik bij twijfel altijd je neus. Als de geur flauw wordt of stoffig aanvoelt, is het tijd om een nieuwe voorraad te drogen.
Vijf variaties en aanpassingen
Drogen in een droogoven
Heb je een droogapparaat in huis? Dan kun je de temperatuur precies regelen en in één keer meerdere lagen kruiden drogen. Zet hem op 35 graden Celsius en droog het bonenkruid in 6 tot 8 uur.
Enkel de blaadjes drogen
Als je ruimte wilt besparen, kun je vóór het drogen de blaadjes al van de stelen ritsen en los op een schone theedoek leggen. Dit werkt vooral goed in droge lucht.
Bonenkruid in olie bewaren
Gedroogd bonenkruid kun je ook mengen met olijfolie in een gesteriliseerde fles. Laat het twee weken trekken op een donkere plek en gebruik als kruidige olie voor salades.
Combineren met andere kruiden
Maak een eigen Provençaalse mix door bonenkruid te mengen met tijm, rozemarijn, oregano en marjolein. Allemaal zelf te drogen en later te mengen in een pot.
Grof of fijn malen
Laat de blaadjes grof voor stoofschotels, of maal ze fijn in een vijzel of keukenmachine voor sauzen en kruidenboter. Zo pas je de textuur aan op het gerecht.

Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.