Hoe worst inmaken?
Worst inmaken begint met het uitzoeken van een stevige, goed gare worstsoort. Je kunt dit het beste doen met worst die al gebraden, gekookt of gerookt is. Verse rauwe worst is niet geschikt, die moet eerst volledig gegaard worden. Vervolgens snijd je de worst in plakken of stukjes en giet je er een warme, zure inmaakvloeistof overheen. Die vloeistof bestaat meestal uit azijn, water en kruiden zoals laurier, mosterdzaad en peperkorrels. De combinatie van zuur, hitte en afsluiten in potten zorgt ervoor dat de worst lange tijd houdbaar blijft.
Het inmaken zelf gebeurt in gesteriliseerde potten. Die kun je steriliseren door ze minstens tien minuten in kokend water te leggen of in een oven van 120 graden. De deksels moet je ook mee steriliseren, maar controleer of ze bestand zijn tegen zuur. Als dat niet zo is, loop je het risico dat ze na een paar weken aangetast worden en het zuur een metaalachtige smaak krijgt. Daarom zijn zuurvaste deksels de investering waard.
Voorbereidingstijd 20 minuten min
Bereidingstijd 10 minuten min
Afkoelen 1 uur uur
Totale tijd 1 uur uur 30 minuten min
Gang Bijgerecht
Keuken Nederland
Porties 4 Inmaakpotten
calorieën 75 kcal
4 goed afsluitbare glazen inmaakpotten van 500 milliliter
Zuurvaste deksels (bij voorkeur met rubberen rand of coating)
Grote pan om inmaakvloeistof te koken
Trechter of soeplepel om de potten te vullen
Schone theedoek
Tang of handschoen om de potten vast te pakken
- 800 gram gare worst bijvoorbeeld rookworst, leverworst of bloedworst
- 750 milliliter natuurazijn
- 500 milliliter water
- 25 gram zout
- 30 gram suiker
- 2 blaadjes laurier
- 1 theelepel zwarte peperkorrels
- 1 theelepel mosterdzaad
- 1 theelepel korianderzaad optioneel
- 1 ui in ringen gesneden (optioneel)
1. Voorbereiding
Snij de gare worst in plakken van ongeveer één centimeter dik. Heb je dikkere stukken, snijd die dan eerst in de lengte door. Maak de inmaakpotten goed schoon en steriliseer ze zoals eerder beschreven. Als je kleinere worsten hebt, kun je ze ook in het geheel inmaken.
2. Inmaken
Doe de natuurazijn, het water, zout, suiker, laurier, peperkorrels, mosterdzaad en eventueel korianderzaad in een grote pan. Voeg als je wilt ook uienringen toe. Breng het geheel aan de kook en laat het vijf minuten zachtjes doorkoken zodat de smaken goed mengen.
Vul de hete potten met worst tot ongeveer twee centimeter onder de rand. Giet vervolgens de hete inmaakvloeistof eroverheen tot de worst helemaal onder staat. Zorg dat er geen luchtbellen tussen zitten, tik eventueel even tegen de pot of gebruik een lepel om voorzichtig te duwen.
Sluit de potten direct af met de deksels. Je kunt ervoor kiezen om de potten vervolgens op de kop te zetten terwijl ze afkoelen. Dit helpt bij het vormen van vacuüm, maar is niet verplicht. Let er wel op dat je dit alleen doet als je zuurvaste deksels hebt. Laat de potten daarna volledig afkoelen op een schone doek.