Ga terug
klein

Hoe vlierbessenjam maken?

Vlierbessenjam maken begint met het plukken van rijpe, diepdonkere bessen. Daarna haal je de steeltjes en onrijpe bessen eruit. Je kookt de bessen eerst even kort om het sap los te krijgen, zeef ze indien nodig voor een gladde jam, en kook het sap daarna met geleisuiker tot het stevig genoeg is. Je giet het in schone jampotten, sluit deze goed af en zet ze eventueel op hun kop, zodat het deksel vacuüm trekt. Op de kop zetten helpt bij het bewaren, maar is optioneel. Let op: sommige deksels kunnen door het zuur worden aangetast. Kies daarom voor deksels die zuur kunnen verdragen als je ze op de kop wilt zetten.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Afkoelen 1 uur
Totale tijd 1 uur 35 minuten
Gang Ontbijt
Keuken Internationaal
Porties 4 Jampotten
calorieën 128 kcal

Benodigdheden

  • Grote pan
  • Kleine zeef of passevite (optioneel, voor gladde jam)
  • Pollepel
  • Trechter
  • Schone, uitgekookte jampotten met deksels die tegen zuur kunnen
  • Keukendoek

Ingrediënten
  

  • 1000 gram rijpe vlierbessen
  • 500 gram geleisuiker speciaal voor vruchten met weinig pectine
  • 2 eetlepels versgeperst citroensap
  • Eventueel: 1 theelepel kaneel of kruidnagelpoeder voor extra smaak

Bereiding
 

1. Voorbereiding

  • Begin met het schoonmaken van de vlierbessen. Rits de bessen met een vork of met je vingers van de schermen en verwijder zoveel mogelijk steeltjes. Spoel ze goed af onder koud water en laat uitlekken.

2. Jam maken

  • Doe de vlierbessen in een ruime pan en voeg een klein beetje water toe, bijvoorbeeld 100 milliliter, om aanbranden te voorkomen. Breng langzaam aan de kook en laat dit ongeveer 10 minuten doorkoken tot de bessen openbarsten en hun sap loslaten.
  • Voor een gladde jam kun je de bessen door een fijne zeef of passevite drukken. Je houdt dan alleen het sap en vruchtvlees over zonder pitjes en velletjes. Dit is optioneel, want sommige mensen houden juist van een beetje structuur.
  • Voeg nu de geleisuiker toe aan het sap. Roer goed door en breng het opnieuw aan de kook. Laat het geheel stevig koken, meestal zo'n 4 tot 5 minuten, afhankelijk van de aanwijzingen op de verpakking van de suiker. Voeg tegen het einde van het koken het citroensap toe, en eventueel wat kaneel of kruidnagelpoeder.
  • Test of de jam voldoende is ingedikt door een druppel op een koud bordje te laten vallen. Wordt het snel stroperig of stevig? Dan is het goed. Blijft het te vloeibaar, laat dan nog een minuut doorkoken en test opnieuw.
  • Giet de hete jam met behulp van een trechter in de schone, droge potten. Sluit de potten direct goed af met deksels die geschikt zijn voor zuurhoudende producten. Je kunt ze dan op de kop zetten, maar dit hoeft niet. Het helpt wel om de potten beter vacuüm te trekken en schimmelvorming te voorkomen. Bij deksels die niet tegen zuur kunnen, kun je beter niet op de kop zetten om corrosie te vermijden.
  • Laat de potten volledig afkoelen op het aanrecht. Zet ze daarna op een donkere en koele plek.
Trefwoord Vlierbessenjam maken