Hoe vijgengelei maken?
Vijgengelei maken begint met rijpe vijgen, stevige weckpotten en een beetje geduld. Eerst worden de vijgen schoongemaakt en grof gesneden. Daarna worden ze samen met suiker en citroensap gekookt tot een dikke, glanzende gelei ontstaat. Je kunt ze warm in gesteriliseerde potten gieten, eventueel even omgekeerd op een theedoek zetten voor betere afsluiting. Dat laatste is optioneel, maar wordt vaak aangeraden. Let er wel op dat sommige deksels niet goed tegen zuur kunnen. In dat geval is het beter om deksels te kopen die wél zuurvast zijn, want het op z’n kop zetten zorgt wel voor een betere vacuumsluiting.
Voorbereidingstijd 25 minuten min
Bereidingstijd 15 minuten min
Afkoelen 1 uur uur
Totale tijd 1 uur uur 40 minuten min
Gang Ontbijt
Keuken Internationaal
Porties 4 Jampotten
calorieën 273 kcal
1 Grote pan met dikke bodem
Houten lepel of pollepel
Citruspers
Snijplank en scherp mes
Weckpotten of jampotten (4 stuks van 250 milliliter)
Nieuwe of schone deksels (zuurvast indien mogelijk)
Keukendoek of theedoek
- 1000 gram verse vijgen
- 500 gram geleisuiker 2 op 1 type
- 1 citroen
- 100 milliliter water
Snij de vijgen eerst in grove stukken. Als je biologische vijgen hebt, hoef je ze niet te schillen, al kun je het kroontje aan de bovenkant het beste even verwijderen. Gebruik een scherp mes en snij ze op een houten plank. Hoe rijper de vijgen, hoe gemakkelijker ze zich laten verwerken tot een gladde massa.
Doe de stukjes vijg in een grote pan en voeg het sap van de citroen toe. Voeg vervolgens het water toe en breng dit zachtjes aan de kook. Laat de vijgen tien tot vijftien minuten zachtjes koken, totdat ze zacht zijn en hun sap hebben losgelaten. Roer af en toe om aanbranden te voorkomen.
Haal daarna de pan van het vuur en pureer het mengsel met een staafmixer of een pureestamper, afhankelijk van hoe glad je de gelei wilt. Voeg nu de geleisuiker toe en zet de pan weer op het vuur. Breng het geheel opnieuw aan de kook. Laat dit dan vier minuten goed doorkoken, terwijl je blijft roeren.
Doe een druppel gelei op een koud schoteltje om te testen of het stolt. Als de druppel stevig blijft liggen, is je gelei klaar om in potten te gaan. Steriliseer ondertussen je jampotten door ze vijf minuten in kokend water te leggen en ze daarna op een schone doek ondersteboven te laten uitlekken.
Giet de hete vijgengelei in de potten. Doe dit tot net onder de rand. Draai de deksels stevig dicht. Als je zeker wilt zijn van een goede afsluiting, kun je de potten een minuut of vijf op de kop zetten. Dat is optioneel, maar het helpt bij het trekken van vacuum. Let op dat sommige deksels hier niet goed tegen kunnen. Als je merkt dat de deksels worden aangetast, vervang ze dan bij een volgende keer door zuurvaste exemplaren.
Laat de potten afkoelen op een droge theedoek en bewaar ze vervolgens op een koele, donkere plek.
Trefwoord Vijgengelei maken