Hoe venkelzaad drogen?
Venkelzaad drogen kun je zodra de bloemschermen van de venkel een bruinachtige kleur krijgen en je merkt dat de zaadjes makkelijk loslaten bij een lichte wrijving, is het tijd om te oogsten. Oogst altijd op een droge dag, liefst ’s ochtends na het opdrogen van de dauw, zodat de zaden droog zijn. Knip de schermen voorzichtig af met een scherpe schaar en neem alleen de schermen die goed rijp zijn.
Leg de schermen ondersteboven in een papieren zak of hang ze op een droge, goed geventileerde plek. Zelf span ik een touwtje in de schuur en bind ik ze met keukentouw op z’n kop vast. Zorg dat er geen direct zonlicht op komt, want dan verliezen de zaden hun aroma. Laat dit enkele dagen tot een week hangen, afhankelijk van de luchtvochtigheid.
Na het drogen wrijf je de zaadjes voorzichtig los van de schermen, bijvoorbeeld boven een schone theedoek of een grote schaal. Ze laten makkelijk los. Vervolgens kun je ze zeven of met de hand sorteren, zodat er geen stukjes bloem of steel meer tussen zitten. Daarna bewaar je ze luchtdicht.
Voorbereidingstijd 1 uur uur
Drogen 5 dagen d
Totale tijd 5 dagen d 1 uur uur
Porties 1 Portie
calorieën 87 kcal
Een scherpe schaar
Papieren zakken of doek
Keukentouw
Een droge, donkere plek
Een schaal of doek om de zaden op te vangen
Een fijne zeef of vergiet
Schoon glazen potje met goed sluitend deksel
- Venkelplant met rijpe zaadschermen hoeveelheid naar wens
1. Oogsten van de schermen
2. Ophangen en drogen
Bind de schermen met een touwtje en hang ze ondersteboven in een goed geventileerde, droge ruimte. Zorg dat de plek donker is. Laat ze minstens vijf dagen hangen, maar kijk en voel tussendoor of de zaden al droog zijn.
Trefwoord Venkelzaad drogen