Hoe snijbonen invriezen?
Snijbonen invriezen is niet moeilijk, maar er zijn wel een paar stappen die je absoluut niet mag overslaan. Je begint altijd met verse, stevige bonen. Oudere of slappe bonen leveren na het ontdooien alleen maar teleurstelling op. Je moet ze eerst kort blancheren, zodat enzymen die zorgen voor bederf worden uitgeschakeld. Daarna goed afkoelen, drogen en dan pas in porties invriezen. Het lijkt wat werk, maar het resultaat is het waard.
Voorbereidingstijd 10 minuten min
Vriestijd 1 dag d
Totale tijd 1 dag d 10 minuten min
Gang Groente
Keuken Internationaal
Porties 1 Portie
calorieën 13 kcal
Grote pan
Vergiet
Scherp mes of snijbonensnijder
Grote kom met ijswater
Keukenpapier of schone theedoek
Diepvrieszakken of diepvriesbakjes
Stift voor etikettering
- 500 gram verse snijbonen of meer naar wens
- 3 liter water
- 5 gram zout optioneel voor het blancheren
- IJskoud water met ijsblokjes om af te koelen
Was de snijbonen grondig onder koud stromend water. Verwijder de uiteinden en snij ze in dunne reepjes, of gebruik een snijbonensnijder voor gelijkmatige sliertjes. Zorg dat alle bonen ongeveer dezelfde dikte hebben, dat bevordert een gelijkmatige blanchering.
Breng het water met eventueel wat zout aan de kook in een grote pan. Voeg de gesneden snijbonen toe zodra het water kookt. Laat ze exact 2 tot 3 minuten koken. Niet langer, want dan worden ze papperig, en niet korter, anders zijn de enzymen niet goed gedeactiveerd.
Schep de bonen direct met een schuimspaan in het ijswater. Laat ze daar 5 minuten afkoelen. Dit stopt het kookproces onmiddellijk en zorgt dat ze hun kleur behouden. Laat de bonen daarna uitlekken in een vergiet en dep ze droog met een schone theedoek of keukenpapier.
Verdeel de bonen in porties van bijvoorbeeld 250 gram. Doe ze in diepvrieszakken of bakjes. Druk zoveel mogelijk lucht uit de zakken voordat je ze sluit. Label ze met datum en inhoud. Leg ze vervolgens direct in de vriezer bij minimaal min achttien graden.
Trefwoord Snijbonen invriezen