Hoe sherryazijn maken?
Sherryazijn maken begint met het selecteren van de juiste basiswijn. Gebruik een droge sherry, zoals Fino of Amontillado. Hoe hoger de kwaliteit van de sherry, hoe voller en ronder de smaak van de uiteindelijke azijn. De sherry wordt samen met een azijnmoeder in een schone glazen pot gedaan, waarbij zuurstof zijn werk mag doen. Na een aantal weken tot maanden is het resultaat een diep geurende, intense sherryazijn die je zelf hebt grootgebracht.
Voorbereidingstijd 1 uur uur
Laten staan 42 dagen d
Totale tijd 42 dagen d 1 uur uur
Porties 2 Flesjes
calorieën 31 kcal
1 glazen pot van minstens 1,5 liter inhoud met brede opening
1 kaasdoek of schone doek en een elastiek
2 glazen flesjes van 250 milliliter om de uiteindelijke azijn in te doen
Trechter
Zeef
- 750 milliliter droge sherry Fino, Amontillado of Oloroso
- 250 milliliter rauwe ongepasteuriseerde natuurazijn of een azijn met levende azijnmoeder
- 1 levende azijnmoeder optioneel, als je natuurazijn gebruikt waarin al bacteriën zitten
- 500 milliliter afgekoeld gekookt water eventueel
Zorg dat de glazen pot schoon en goed droog is. Giet de sherry in de pot en voeg daar de natuurazijn aan toe. Roer voorzichtig met een houten lepel. Als je een losse azijnmoeder hebt, leg die dan voorzichtig op het oppervlak van het mengsel. De azijnmoeder mag blijven drijven, maar het is niet erg als die zakt.
Dek de pot af met een kaasdoek of een andere schone doek. Zet de doek vast met een elastiek. Zet de pot op een warme, donkere plek in huis, waar hij niet wordt verstoord. Denk aan een keukenkastje of een voorraadkast. Vermijd plekken waar het tocht of waar direct zonlicht naar binnen valt.
Laat het mengsel nu minstens 4 tot 6 weken staan. Na een paar weken zal je een sterke geur van azijn gaan ruiken. Als er zich een nieuwe azijnmoeder vormt bovenop het oppervlak, is dat een goed teken. Proef na 6 weken voorzichtig met een schone lepel. Als de azijn nog te slap is, laat je hem nog 2 tot 4 weken verder rijpen.
Als de smaak goed is, zeef je de azijn door een fijne zeef of een kaasdoek in een andere schone pot. Giet daarna met een trechter in twee goed schoongemaakte flesjes. Sluit de flesjes goed af. Eventueel kun je een restje azijn en de moeder bewaren om opnieuw een batch te starten.
Trefwoord Sherryazijn maken