Ga terug
Klein

Hoe pompoen konfijten

Met dit recept voor pompoen konfijten heb je een basis die je direct kunt gebruiken, en je kunt de lekkernij voor langere tijd bewaren.
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 1 uur 10 minuten
Gang Konfijten
Keuken Internationaal
Porties 1 Portie
calorieën 389 kcal

Benodigdheden

  • Een grote pan
  • Een scherp mes en een stevige snijplank
  • Een lepel of schuimspaan
  • Schone glazen potten met goed sluitend deksel

Ingrediënten
  

  • Pompoen ongeveer 1 kilogram schoon gewicht
  • Kristalsuiker 500 gram
  • Water 500 milliliter
  • Sap van 1 citroen
  • Een halve vanillestok of 1 theelepel vanille-extract
  • Eventueel een kaneelstokje of een paar kruidnagels voor extra smaak

Bereiding
 

  • Snij de pompoen doormidden, verwijder de pitten en draden en schil de stukken. Snij het vruchtvlees in blokjes van ongeveer 2 bij 2 centimeter. Zorg dat de stukjes niet te groot zijn, anders trekken ze minder goed de stroop in.
  • Doe het water, de suiker, het citroensap, de vanille en eventueel de specerijen in de pan. Breng dit rustig aan de kook en roer tot de suiker volledig is opgelost.
  • Voeg de blokjes pompoen toe aan de stroop. Zet het vuur laag en laat de pompoen ongeveer 30 tot 40 minuten zachtjes koken. De blokjes moeten glanzend worden en een mooie stroperige laag krijgen, maar niet uit elkaar vallen.
  • Prik met een vork in een blokje. Het moet zacht zijn maar nog wel zijn vorm behouden. Haal de pan van het vuur en laat de pompoen in de stroop afkoelen.
  • Schep de blokjes samen met wat stroop in goed schoongemaakte glazen potten. Zorg dat de stukjes helemaal onder de stroop staan. Sluit de potten goed af.
Trefwoord Pompoen konfijten